Αναζωπύρωση εχθροπραξιών στο Ιράκ…

Αναζωπύρωση εχθροπραξιών στο Ιράκ…

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ.Οι χθεσινές βομβιστικές ενέργειες σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης και σε σιιτικό τζαμί, στην Μπακούμπα του κεντρικού Ιράκ, έδωσαν συνέχεια στην αναζωπύρωση των αιματηρών συγκρούσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με κορύφωση τις θεαματικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταγωγικού αεροσκάφους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν και τριάντα επτά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό φονικής έκρηξης που σημειώθηκε την ώρα της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής σε σιιτικό τζαμί της κατά πλειοψηφία σουνιτικής πόλης Μπακούμπα, στο κεντρικό Ιράκ, ενός από τα πιο ισχυρά προπύργια του παλιού, μπααθικού καθεστώτος. Νωρίτερα, Ιρακινοί αντάρτες είχαν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον του ξενοδοχείου Μπουρτζ αλ Χαγιάτ, στο κέντρο της Βαγδάτης. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές, αλλά όχι ανθρώπινες απώλειες. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο φιλοξενεί κυρίως Αμερικανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο μετά Σαντάμ Ιράκ και προμηθευτές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νεκροί και οι εννέα

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική διοίκηση ότι και οι εννέα Αμερικανοί στρατιώτες που επέβαιναν στρατιωτικού ελικοπτέρου «Μπλακ Χοκ» σκοτώθηκαν, έπειτα από πυραυλική επίθεση κοντά στην πόλη Φαλούτζα, ενώ άλλος ένας Αμερικανός, ο οποίος χτυπήθηκε σε ενέδρα των ανταρτών, υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους (στο πεδίο της μάχης ή σε ατυχήματα) από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε 494 – έναντι 315 Αμερικανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Κόλπου, το 1991. O αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης ανέρχεται ήδη σε 333, προσεγγίζοντας τους 385 Αμερικανούς που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Ισπανο-αμερικανικού πολέμου, έναν αιώνα πριν (1898-99).

Επίθεση κατά ανταρτών

Απαντώντας στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον των ανταρτών στη γενέτειρα του Σαντάμ, Τικρίτ, όπου συνέλαβαν 13 υπόπτους. Πάντως, ο προεδρεύων του διορισμένου Ιρακινού Συμβουλίου, Αντνάν Πατσάτσι, προέβλεψε χθες, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του BBC, ότι τους προσεχείς μήνες θα απελευθερωθούν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι των Αμερικανών στο Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής διοίκησης, αυτήν τη στιγμή κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές εντός του Ιράκ 9.300 άτομα. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι 3.800 κρατούμενοι από την αντικαθεστωτική οργάνωση του Ιράν «Μουτζαχεντίν του λαού», οι οποίοι οργάνωναν επιθέσεις εναντίον της γειτονικής χώρας έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του Σαντάμ Χουσεΐν. Στο διπλωματικό επίπεδο, οι πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στον OHE, Τζον Νεγκρεπόντε και Εμιρ Τζόουνς Πάρι, επρόκειτο να συναντηθούν χθες, στη Νέα Υόρκη, με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, με αντικείμενο την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ. Εξερχόμενος από συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι «ο γενικός γραμματέας έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμμετάσχει (στην ανοικοδόμηση του Ιράκ) ο ΟΗΕ».

Εξ άλλου, το θέμα της παραγραφής μέρους του ιρακινού χρέους πρόκειται να τεθεί σήμερα επί τάπητος στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, όπου αναμένεται ο Τζέιμς Μπέικερ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, για συνομιλίες με τη βασιλική οικογένεια. Τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Ισίμπα, διέταξε την αποστολή του πρώτου ιαπωνικού στρατιωτικού αποσπάσματος στο Ιράκ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή εκτός συνόρων της χώρας από το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προβλέπεται αυτονομία των Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ. H κατοχύρωση της αυτονομίας των Κούρδων, στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού Ιράκ θα περιέχεται στον θεμελιώδη νόμο που θα επικυρωθεί πριν από τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την ανατροπή του Μπααθικού καθεστώτος, πιθανότατα στα τέλη του 2005. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο δικαστής Ντάρα Νουραντίν, μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Οπως δήλωσε ο Νουραντίν, στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κρατικής δομής, οι Κούρδοι «θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτό που ισχύει σήμερα» – μια αναφορά στην ντε φάκτο αυτονομία την οποία απολαμβάνουν οι Κούρδοι ύστερα από τον πόλεμο του 1991. Παραμένει σε εκκρεμότητα ο καθορισμός των συνόρων της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Οι κυριότερες κουρδικές οργανώσεις επιμένουν να περιληφθούν στα εδάφη τους οι διαφιλονικούμενες περιοχές της Ντιγιάλα, Νινευή και Ταμίν, όπου βρίσκεται και η στρατηγικής σημασίας, πετρελαιοπαραγωγός πόλη Κιρκούκ, που προορίζεται για έδρα της περιφερειακής, κουρδικής κυβέρνησης. Αυτό, όμως, προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των Αράβων του Ιράκ, και γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και η Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή