Ποδαρικό με τρομο – υστερία στο 2004

Ποδαρικό με τρομο – υστερία στο 2004

6' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δώσουμε κάποια βάση στη λαϊκή πρόληψη, κατά την οποία το ξεκίνημα κάθε καινούργιας χρονιάς προδιαγράφει την εξέλιξή της, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι το 2004 θα ξετυλιχθεί σε ατμόσφαιρα παρανοϊκής τρομο-υστερίας. Το δυσοίωνο «ποδαρικό» έγινε, όχι απροσδόκητα, από την κυβέρνηση Μπους, που έθεσε τις κρατικές αρχές δεκάδων χωρών, από το Μεξικό μέχρι τη Γαλλία και από τη Βρετανία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, σε κατάσταση συναγερμού, επικαλούμενη «πληθώρα πληροφοριών» για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις τύπου 11ης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε ένα άνευ προηγουμένου χάος στις αεροπορικές μεταφορές: δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν, καθυστέρησαν για πολλές ώρες ή άλλαξαν προορισμό, στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πιλότος ενός επιβατηγού αεροπλάνου συνειδητοποιούσε, από τη στιγμή που έμπαινε στον αμερικανικό εναέριο χώρο, την απροσδόκητη συνοδεία δύο F-16.

Κάτι τέτοιο συνέβη, για παράδειγμα, με την πτήση BA 223 των Βρετανικών Αερογραμμών, που ακινητοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ντάλας της Ουάσιγκτον, για να ακολουθήσει εξονυχιστική ανάκριση των 247 επιβατών του από πράκτορες του FBI, προτού τους δοθεί άδεια να βγουν από το αεροπλάνο. Ανήμερα Πρωτοχρονιά, πτήση της «Ερ Φρανς» που μετέφερε 260 επιβάτες από το Παρίσι προς τη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στον… Καναδά, επειδή βρέθηκε μια βαλίτσα παραπάνω απ’ ό,τι προέβλεπε η σχετική λίστα.

Ο ηγέτης ήταν παιδί

Την επομένη, 2 Ιανουαρίου, η συντηρητική αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» -συνήθως, μαχητικά στο πλευρό του Τζορτζ Μπους- κυκλοφορούσε με ένα αποκαλυπτικό, πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για την ελάχιστα αξιοζήλευτη συγκομιδή των λαγωνικών της Ουάσιγκτον:

«Τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο επιτετραμμένος του FBI στην αμερικανική πρεσβεία, στο Παρίσι, παρέδωσε στη γαλλική αστυνομία έξι ονόματα υπόπτων και ανάλογες πληροφορίες από τηλεφωνικές υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες τρομοκράτες συνδεδεμένοι με την Αλ Κάιντα σχεδίαζαν να απαγάγουν αεροπλάνο της «Ερ Φρανς» και να το συντρίψουν επί αμερικανικού εδάφους, πιθανότατα στην Καλιφόρνια. Υστερα από 48 ώρες συζητήσεων με ανήσυχους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε τρεις πτήσεις της «Ερ Φρανς» με προορισμό το Λος Αντζελες, ενώ Γάλλοι πράκτορες συνέλαβαν τους ταξιδιώτες, τα ονόματα των οποίων ταίριαζαν με τη λίστα του FΒΙ.

Αυτό, όμως, που ανακάλυψαν οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν μια διεθνής, τρομοκρατική συνωμοσία, αλλά μια περίπτωση λανθασμένων ταυτοτήτων: ο ταξιδιώτης με το όνομα ενός «ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τυνησία» αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μικρό παιδί. Ενας άλλος «τρομοκράτης» ήταν Ουαλλός πράκτορας ασφαλιστικής εταιρείας. H τρίτη περίπτωση αντιστοιχούσε σε μια ηλικιωμένη Κινέζα, που είχε παλαιότερα ρεστοράν στο Παρίσι. Οι υπόλοιποι τρεις ήταν Γάλλοι πολίτες».

Το γεγονός ότι η απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών, δεν κατέληξε στον εντοπισμό ούτε ενός «τρομοκράτη», προκάλεσε σωρεία διεθνών αντιδράσεων. Στο Μεξικό, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βισέντε Φοξ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί υποχρέωσαν τη χώρα του να ακυρώσει πτήσεις προς το Λος Αντζελες, αρνούμενοι να παραχωρήσουν στις μεξικανικές αρχές οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφορία επί του θέματος. Παρόμοια ήταν η αντίδραση ανώνυμων Γάλλων αξιωματούχων.

Από την πλευρά του, ο Τζιμ Μακ Οσλαν, γενικός γραμματέας της Ενωσης Βρετανών Πιλότων (BALPA) υποστήριξε ότι οι «ψεύτικοι συναγερμοί» ήταν σκόπιμη απάτη της Ουάσιγκτον, με στόχο να εξαναγκασθούν τρίτες χώρες να δεχθούν τους «ιπτάμενους σερίφηδες» που θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί – μυστικούς, ένοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι θα καραδοκούν για να αντιμετωπίσουν πιθανούς αεροπειρατές εν πτήσει. «Ανησυχούμε διότι πιστεύουμε ότι επρόκειτο για πολιτική απόφαση ώστε να εξαναγκασθεί η «Μπρίτις Εργουεϊς» να αποδεχθεί τους ιπτάμενους σερίφηδες. Ωσπου να συμμορφωθεί η εταιρεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα της κάνουν τη ζωή τόσο δύσκολη, ώστε πολλοί επιβάτες θα αρχίσουν να αλλάζουν αεροπορική εταιρεία».

Οι πιλότοι

Σημειώνεται ότι οι ενώσεις πιλότων της Βρετανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Πορτογαλίας αρνούνται κατηγορηματικά να δεχθούν τα σχέδια περί «ιπτάμενων σερίφηδων», θεωρώντας ότι η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει πολύ περισσότερους κινδύνους στην ασφάλεια των πτήσεων από εκείνους που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί εμφανίζονται απτόητοι από τις αντιδράσεις. Από την περασμένη Δευτέρα, τέθηκε σε ισχύ το αμφιλεγόμενο, νέο πρόγραμμα «US VISIT» για τον έλεγχο εισόδου και εξόδου επισκεπτών από όλα τα αμερικανικά λιμάνια και αεροδρόμια. Με το νέο σύστημα, όλοι όσοι εισέρχονται στις ΗΠΑ φακελώνονται σαν κοινοί εγκληματίες, με δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και «βιομετρικά στοιχεία ταυτοποίησης». Οπως αποκάλυψε η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες (υπουργείο Εξωτερικών, Εσωτερική Ασφάλεια, υπουργείο Δικαιοσύνης, Πεντάγωνο, CIA) διατηρούν 13 βάσεις δεδομένων που φακελώνουν κανονικά τους ανά τη γην «υπόπτους». Επιπλέον, η τρομο-υστερία επεκτείνεται ήδη από τους αιθέρες και στη γη. Την περασμένη εβδομάδα, το FBI ζήτησε από ξενοδοχεία της Καλιφόρνιας πλήρεις καταλόγους των πελατών που είχαν κάνει κράτηση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να εντοπισθούν πιθανοί «τρομοκράτες».

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν εξαιρέθηκε από τα εξευτελεστικά μέτρα του προγράμματος US VISIT. Ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της αντιπολίτευσης (M. Εβερτ, A. Αλαβάνος κ.ά.) η κυβέρνηση της «ισχυρής Ελλάδας» δεν μπήκε στον κόπο να υποβάλει την παραμικρή διαμαρτυρία, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ωμή, διεθνή δυσφήμιση της χώρας, ιδίως εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004. Μόνο η κυβέρνηση του Λούλα, στην πολύ λιγότερο ισχυρή Βραζιλία, αποφάσιζε να επιβάλει στους Αμερικανούς που επισκέπτονται τη χώρα της σάμπας και του καφέ τα ίδια ακριβώς μέτρα που υφίστανται οι Βραζιλιάνοι πολίτες στην Αμερική! Δικαιολογώντας τη σχετική του απόφαση, ο Βραζιλιάνος δικαστής Τζουλιέρ Σεμπαστιάο ντα Σίλβα δήλωσε για τα μέτρα των Αμερικανών:

«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ενέργεια απολύτως βάναυση, που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι ξενοφοβική και αντάξια των πιο φρικτών πράξεων των ναζί»!

Προς τις εκλογές

Ελλείψει πληροφόρησης, είναι αδύνατο να υποστηρίξει κανείς με βεβαιότητα αν ο «πορτοκαλί συναγερμός» των Αμερικανών οφείλεται στην υπερεκτίμηση υπαρκτών πληροφοριών ή εάν είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος. Το βέβαιο είναι η παρανοϊκή ατμόσφαιρα λειτουργεί προς όφελος πολύ συγκεκριμένων κύκλων και στρατηγικών: στο εσωτερικό της Αμερικής, διευκολύνουν τον Τζορτζ Μπους να μείνει στο απυρόβλητο, ως «αρχιστράτηγος ενός έθνους σε κατάσταση διαρκούς πολέμου» και να εξασφαλίσει την άνετη επανεκλογή του, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, συντηρούν την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που κηρύχθηκε από τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, παρατάθηκε με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και χρειάζεται καθημερινά κάποια προσχήματα για τη διαιώνισή της.

Αυτή η πραγματικότητα, με όλα τα παρελκόμενά της (αντιτρομοκρατικοί νόμοι, περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, γκρίζες ζώνες ανάμεσα στη νόμιμη κοινωνική διαμαρτυρία και την «τρομοκρατία») μας φέρνει μπροστά στον κίνδυνο μιας κακοήθους μετάλλαξης της Δημοκρατίας – όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το εκτρωματικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι «κεντροαριστεροί» του Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, την περασμένη Τετάρτη, και το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπουργό ή στην Αστυνομία να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να απαγορεύει την κυκλοφορία και τις διαδηλώσεις και να προχωρεί σε κατασχέσεις περιουσιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν «ανώμαλες καταστάσεις» κάθε είδους – από απειλή εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης μέχρι επιδημίες, σεισμοί και εκδηλώσεις «ηλεκτρονικής πειρατείας» στο Ιντερνετ!

Εξίσου χαρακτηριστικό ότι, την περασμένη εβδομάδα, επτά χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικαλούμενα το πρόσφατο κύμα παγιδευμένων επιστολών σε αξιωματούχους των Βρυξελλών, αποφάσισαν να συγκροτήσουν ειδική ομάδα (task force) για την καταπολέμηση του… «αναρχο- επαναστατικού φαινομένου»! Στη σχετική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, συμμετείχαν, όπως ανακοινώθηκε, εκπρόσωποι της Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Βελγίου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η ειδική ομάδα των επτά θα αναλάβει «να εξετάσει γι’ ένα δίμηνο το αναρχο- επαναστατικό φαινόμενο (sic!) για να συλλέξει κάθε χρήσμιο στοιχείο». Προστίθεται μάλιστα ότι «οι εκπρόσωποι της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, χώρες στις οποίες οι αναρχικοί, εμπνεόμενοι από επαναστατικές ιδέες, έχουν βαθιές ρίζες, ανέλυσαν το φαινόμενο σε όλους τους συμμετέχοντες της διάσκεψης»!

Η Ελλάδα

Δεν μπορεί παρά να συγχαρεί κανείς τη σοσιαλιστική μας κυβέρνηση που βρέθηκε στην «πρωτοπορία» του πανευρωπαϊκού φακελώματος, μαζί με τις κυβερνήσεις Αθνάρ και Μπερλουσκόνι. Θα παρακαλούσαμε απλώς τον κ. Πετσάλνικο να μη στερήσει από το ευρύ κοινό τη διατριβή του επί του «αναρχο-επαναστατικού φαινομένου». Ποιες ελληνικές οργανώσεις και ποιοι πολίτες εμπίπτουν, άραγε, σ’ αυτήν την κατηγορία; Οσοι διαδηλώνουν εναντίον του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης; Το Δίκτυο; Το σύνολο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς; Μήπως και το KKE; Ολες οι οργανώσεις, κόμματα και κινήματα που μιλούν περί επαναστατικής αλλαγής; H μήπως όλοι οι κάτοικοι των Εξαρχείων; Και τί οφείλει να πράξει ο φιλήσυχος πολίτης όταν διαπιστώνει ότι ο γείτονάς του, ο συνάδελφός του ή ο υπάλληλός του επηρεάζεται από το «αναρχικο-επαναστατικό φαινόμενο»; Πάσα διευκρίνισις και υπόδειξις δεκτή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή