ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ NA ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ

Εθνικό πένθος για τους 21 στην Αλβανία

TIPANA. Ημέρα εθνικού πένθους ήταν η χθεσινή για την Αλβανία μετά το θάνατο 21 ανθρώπων, που πέθαναν από κρυοπαγήματα μέσα σε ταχύπλοο, στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν στην Ιταλία, ενώ τα ιταλικά σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν 15 αγνοουμένους. Εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας κεριά, κατέθεσαν λουλούδια μπροστά στο κυβερνητικό κτίριο των Τιράνων, στη μνήμη των νεκρών, ενώ οι σημαίες σε ολόκληρη τη χώρα κυμάτιζαν μεσίστιες. Οι Αλβανοί επίδοξοι μετανάστες πάλεψαν τουλάχιστον 16 ώρες με τα κύματα της Αδριατικής, έπειτα από μηχανική βλάβη που παρουσίασε η μηχανή του ταχυπλόου. «Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, το οποίο στηρίζουν και προστατεύουν τα στελέχη της κυβέρνησης του Φάτος Νάνο», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ OI ΕΡΕΥΝΕΣ

Ψάχνουν για τον Κάρατζιτς

ΠΑΛΕ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τον περιορισμό των ερευνών για την ανεύρεση του υπόπτου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσαν χθες οι επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του NATO, ύστερα από τρεις ημέρες εντατικής αναζήτησής του, κατά τις οποίες περισυνελέγησαν έγγραφα τα οποία θα μελετηθούν για την ανεύρεση στοιχείων για τα πιθανά του κρησφύγετα. Δεκάδες άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων και της αστυνομίας παρέμειναν σε σημεία-κλειδιά στο Πάλε, τρεις ημέρες μετά τη διάδοση πληροφορίας, σύμφωνα με την οποία, ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης κρύβεται εκεί τραυματισμένος. Οι αρχές διεξήγαγαν έρευνες σε κλινική, σπίτια και εκκλησίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «H επιχείρηση συνεχίζεται, περιορίσαμε όμως των αριθμό των ανδρών, ενώ σταμάτησαν και οι έρευνες στα σπίτια», δήλωσε εκπρόσωπος του NATO στη Βοσνία.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΦΟΒΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πυρηνικά σε «ασπίδα καπνού»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος μελετάει την εγκατάσταση ειδικού μηχανισμού δημιουργίας στιγμιαίας «ασπίδας καπνού», για την προστασία 18 ευάλωτων πυρηνικών σταθμών της χώρας από ενδεχόμενη αεροπορική τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας. H γερμανική κυβέρνηση ζήτησε, λίγο μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, την πραγματοποίηση ελέγχων της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα, ενδεχόμενη πτώση μικρού αεροπλάνου σε οκτώ από τα παλαιότερα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας θα προκαλούσε τεραστίων διαστάσεων πυρηνική καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο 25ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ

Σε δίκη για τον φόνο της Λιντ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για τον φόνο της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αννας Λιντ, σε Σουηδό υπήκοο, γιουγκοσλαβικής καταγωγής, τον Μιχαΐλο Μιλαΐλοβιτς, λίγες ημέρες πριν από την αυριανή έναρξη της δίκης. O Μιχαΐλοβιτς ομολόγησε την περασμένη εβδομάδα ότι μαχαίρωσε θανάσιμα την Λιντ, αρνούμενος όμως ότι είχε πολιτικά κίνητρα. Ως εκ τούτου, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης. O δικηγόρος του ισχυρίζεται ότι δεν επρόκειτο για προμελετημένη πράξη. «Είναι προφανές από τη βιαιότητα της επίθεσης ότι ο Μιχαΐλοβιτς είχε στόχο τη δολοφονία της Λιντ», δήλωσε ο εισαγγελέας. «Δεν είχα πολιτικό κίνητρο, δεν είχα τίποτα προσωπικό μαζί της», τόνισε ο Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι άκουγε φωνές που τον παρακίνησαν στο έγκλημα.

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Αστυνομικοί,θύματα των Ταλιμπάν

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Τέσσερις αστυνομικοί έχασαν χθες τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια επίθεσης από δεκάδες ένοπλους Ταλιμπάν σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, στην περιοχή Κασρόβ 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κανταχάρ. Οι αρχές είχαν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, με στόχο τον εντοπισμό μελών της Αλ Κάιντα και ανταρτών Ταλιμπάν, οι οποίοι πιστεύεται ότι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Εκρηξη βόμβας, τέλος, σημειώθηκε την Κυριακή στη Μαζάρ ε Σαρίφ, μπροστά στα γραφεία της γαλλικής εταιρείας Τεχνικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τραυματίζοντας ένα φύλακα και έναν εργάτη.

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ

Διαρροή στον Διαστημικό Σταθμό

ΜΟΣΧΑ. «H διαρροή, η οποία προκάλεσε πτώση της πίεσης στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ξεκίνησε πιθανότατα από εύκαμπτο σωλήνα στο παράθυρο του αμερικανικού εργαστηρίου, το οποίο βρίσκεται εντός του σταθμού», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Ρώσου αξιωματούχου της NASA. H διαρροή, η οποία εντοπίσθηκε τον περασμένο μήνα, προκάλεσε νέες τριβές μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και των 16 χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα, παρότι το συμβάν δεν έθεσε σε κίνδυνο τα δύο μέλη του πληρώματος. Εν τω μεταξύ, σιωπηλό παρέμεινε χθες το πρώτο ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα εξερεύνησης που έχει φθάσει στον Αρη, όταν το διαστημικό όχημα πέρασε στις 4.20 ώρα Ελλάδας πάνω από το σημείο στο οποίο προσεδαφίστηκε το Beagle 2, σύμφωνα με δηλώσεις Βρετανών επιστημόνων.

ΓΙΑ ΤΗΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ

Κόντρα Σιράκ – Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός για την κυριαρχία της γαλλικής Κεντροδεξιάς μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το 2007. Αυτό ισχυρίστηκε ο Πατρίκ Ντεβετζιάν, υπουργός αρμόδιος για τα πολιτικά δικαιώματα, και επεσήμανε ότι οι ρόλοι των Σιράκ και Σαρκοζί, αλληλοσυμπληρώνονται. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, δεν συμμερίζονται την άποψη του κ. Ντεβετζιάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή