«Πόλεμος» Σκοπίων – Βελιγραδίου για το εκκλησιαστικό

«Πόλεμος» Σκοπίων – Βελιγραδίου για το εκκλησιαστικό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν ο εθνοτικός διχασμός που απείλησε τη συνοχή του νεοπαγούς κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τώρα οι σλαβομακεδόνες χριστιανοί ερίζουν για το εκκλησιαστικό.

Στους κόλπους της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» έχει ξεσπάσει εμφύλιος, με αφορμή τις σχέσεις με το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Σερβίας, o οποίoς κορυφώθηκε με συλλήψεις και φυλακίσεις ιερωμένων και καλογριών χθες στο Μοναστήρι, και πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια.

Μια σημαντική μερίδα κληρικών και μοναχών διαφωνούν με την επιμονή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας τους, η οποία σημειωτέον δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη εκκλησία, για πλήρη και οριστική απόσχιση από το πατριαρχείο της Σερβίας, ίδρυσαν την Αυτόνομη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, που τελεί υπό διωγμό.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν και δικάστηκαν χθες στο Μοναστήρι, πέντε κληρικοί και επτά μοναχές, κατηγορούμενοι για «αναζωπύρωση θρησκευτικού και εθνοτικού μίσους»

Και ο μητροπολίτης

Μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Βέλλες, Ιωάννης, έξαρχος του Σερβικού Πατριαρχείου στην ΠΓΔΜ, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές γιατί μετέτρεψε σε εκκλησία το σπίτι του προκειμένου να συλλειτουργήσουν οι διαφωνούντες ιερωμένοι. «Βρισκόμαστε σε διωγμό, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί. Αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε διαμερίσματα, σε αποθήκες και κατακόμβες», ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την «K», ο ιερωμένος αυτός. Στο ίδιο πνεύμα και το σερβικό πατριαρχείο το οποίο σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τις αρχές της ΠΓΔΜ και την «σχισματική εκκλησία», για τρομοκρατία «παρόμοια με εκείνη που είχαν υποστεί οι χριστιανοί τους πρώτους αιώνες.

Στα Σκόπια η εθνικιστική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι ότι ανέχεται τις δραστηριότητες των διαφωνούντων, οι οποίοι απειλούν την ενότητα της «Μακεδονικής Εκκλησίας» και ακριβώς μετά την παρέμβαση του VMRO, οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις.

Η διαμάχη Σκοπίων και Βελιγραδίου για το εκκλησιαστικό ξέσπασε το 1967 όταν η τότε αρχιεπισκοπή Αχρίδας, της «ΣΔ της Μακεδονίας» αποσχίστηκε από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Σερβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή