Δύο ύποπτα νέα κρούσματα SARS στην Κίνα

Δύο ύποπτα νέα κρούσματα SARS στην Κίνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γκουάνγκξου. Την ύπαρξη νέου ύποπτου κρούσματος Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου στη Νότια Κίνα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα, που ήδη νοσηλεύεται απομονωμένος σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκουάνγκντονγκ. Ωστόσο, τόσο ο 35χρονος όσο και η νεαρή σερβιτόρα, επίσης ύποπτο κρούσμα, αναρρώνουν και η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί αν το νέο κρούσμα είχε έλθει σε επαφή με τα ζώα-φορείς του παθογόνου παράγοντα. Επίσης, κανένα από τα 28 άτομα που ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή δεν εμφάνισε ανησυχητικά συμπτώματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί χιλιάδες μοσχογαλές και αρουραίοι σε ολόκληρη την επαρχία στο πλαίσιο του «πατριωτικού πολέμου κατά της άτυπης πνευμονίας». Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους τα «Εσπερινά Νέα της Γιάνγκτσενγκ», στην εκστρατεία εξόντωσης των αρουραίων συμμετέχουν πάνω από 10 χιλιάδες άτομα. Δέκα τόννοι σιτηρών έχουν αναμειχθεί με ποντικοφάρμακο και έχουν διασκορπισθεί σε εκατομμύρια σημεία. Οι πολίτες πάντως καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό των σκοτωμένων τρωκτικών.

Ενα, όμως, ακόμα πιθανό κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην επαρχία Σεντσέν αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μινγκ Πάο» του Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για έναν άνδρα 38 ετών, ο οποίος εργαζόταν σε υπαίθρια αγορά κρέατος και λαχανικών στην πόλη Σεντσέν και εμφάνισε υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να τεθεί η αγορά εκτός λειτουργίας και να απολυμανθεί. Επί του παρόντος, ωστόσο, η είδηση διαψεύσθηκε από τις αρμόδιες αρχές της επαρχίας.

Εκτεταμένες έρευνες

Τα μέλη του κλιμακίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που βρίσκονται στο Πεκίνο αναμένεται να συναντηθούν με Κινέζους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, με ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας και αξιωματούχους του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων για να συζητήσουν για το νέο ύποπτο κρούσμα της Γκουάνγκντονγκ. Πάντως, η ΠΟΥ αναμένει τα αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα τα οποία συνελέγησαν από διάφορες ζωαγορές και από το κτιριακό συγκρότημα όπου κατοικούσε ο ασθενής της άτυπης πνευμονίας, διάσημος πλέον, κ. Λουό. Ερευνώνται προσεκτικά τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, οι χώροι συγκέντρωσης των απορριμμάτων καθώς και το εσωτερικό των διαμερισμάτων. Πάντως, σύμφωνα με τον Ρόι Ουάντια, εκπρόσωπο της ΠΟΥ στην Γκουανγκξού, το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χωρίς κενά στην καθαριότητα και συντήρησή του. Οι υγειονομικές αρχές της Γκουάνγκντονγκ καλούν τους κατοίκους να δείξουν ψυχραιμία καθώς φαίνεται ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. «Πέρυσι», αναφέρει αξιωματούχος της υγειονομικής υπηρεσίας, «ουδείς, ούτε η ιατρική κοινότητα, γνώριζε τίποτα σχετικά με το SARS, γεγονός που διευκόλυνε την εξάπλωση της επιδημίας. Φέτος, όμως, τα μέτρα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα είναι βελτιωμένα».

Θερμομέτρηση μαθητών

Η Σιγκαπούρη, πάντως, θα εφαρμόσει το μέτρο της καθημερινής θερμομέτρησης μαθητών κάθε ηλικίας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, ενώ στα τέλη του περασμένου μήνα διανεμήθηκαν ψηφιακά θερμόμετρα σε 53 χιλιάδες «πρωτάκια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή