Οι σιχ δεν βγάζουν τα τουρμπάνια…

Οι σιχ δεν βγάζουν τα τουρμπάνια…

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδείς απ’ ό,τι φαίνεται σκέφτηκε τους σιχ και τα τουρμπάνια τους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας χωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, η Γαλλία ετοιμάζεται να θεσπίσει νόμο, που θα απαγορεύει από τα δημόσια σχολεία θρησκευτικά σύμβολα, όπως μουσουλμανικές μαντίλες, την εβραϊκή κίπα και χριστιανικούς σταυρούς. H έκθεση της επίσημης επιτροπής, όμως, καθώς και η ομιλία του προέδρου Ζακ Σιράκ τον περασμένο μήνα δεν έκανε καμία αναφορά στα περίτεχνα καλύμματα της κεφαλής των σιχ. Ούτως ή άλλως στη Γαλλία ζουν μόνο μερικές χιλιάδες σιχ σε σύγκριση με εκατονταπλάσιους Εβραίους και πολύ περισσότερους μουσουλμάνους. Ιστορικά, η κοινότητα των σιχ είναι σιωπηλή, νομοταγής, απολίτικη και σχεδόν αόρατη. Ζει, εργάζεται και προσεύχεται σε λιγοστούς απομονωμένους θύλακες του Παρισιού.

Τώρα οι σιχ έχουν βρει αίφνης τη φωνή τους, απαιτώντας να εξαιρεθούν από την αναμενόμενη απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία. Καθισμένοι ξυπόλητοι και σταυροπόδι σε ένα μεγάλο δωμάτιο προσευχής στον ναό Γκουρντβάρα Σινχ Σάμπχα στην εργατική γειτονιά Μπομπινί, είκοσι σιχ διατύπωσαν τις διαμαρτυρίες τους. «Είμαι 100% Γάλλος, μιλάω γαλλικά, γεννήθηκα εδώ», λέει ο 17χρονος φοιτητής Ντραμβρί Σινχ, ο οποίος φοράει καθημερινά στο σχολείο σκούρο μπλε τουρμπάνι, δεμένο μπροστά. «Είναι αδύνατο για μένα να βγάλω το τουρμπάνι μου. Αν με αναγκάσουν, θα πρέπει να εγκαταλείψω το σχολείο και δεν θα έχω τη δυνατότητα να κάνω οτιδήποτε άλλο εκτός από κάποια δουλειά που όλοι οι άλλοι απορρίπτουν», προσθέτει.

Ο νεαρός δεν έχει ταυτότητα, που αποτελεί παραβίαση της γαλλικής νομοθεσίας, επειδή αρνείται να βγάλει το τουρμπάνι του για την επίσημη φωτογραφία. Δεν είναι το μοναδικό θύμα κοινωνικού αποκλεισμού. Μία γυναίκα καταγγέλλει ότι οι δάσκαλοι κοροϊδεύουν τα ανίψια της, χαρακτηρίζοντας «θηλυπρεπή» τα μακριά μαλλιά τους. Ενας άλλος άνδρας διηγείται ιστορίες από παλαιότερες γενιές των σιχ, που προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να απομακρύνουν το τουρμπάνι τους. Αρκετοί θυμούνται ότι οι ομόθρησκοί τους στη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ μπορούν να εργάζονται στην αστυνομία και το στρατό φορώντας τουρμπάνι. Πολλοί σιχ στρατιώτες πολέμησαν και πέθαναν για τη Γαλλία στον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φορώντας τα τουρμπάνια τους. H κατάσταση των σιχ υπογραμμίζει τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει το κράτος όταν αναμιγνύεται στον σύνθετο κόσμο της θρησκευτικής πρακτικής. H θέσπιση του νόμου κρίθηκε αναγκαία αφότου όλο και περισσότερες μουσουλμάνες άρχισαν να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία με μαντίλες ή μπούργκα, που καλύπτουν το πηγούνι, το μέτωπο και το σχήμα του σώματός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή