Σχέδια για χημική επίθεση στη Γαλλία

Σχέδια για χημική επίθεση στη Γαλλία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αστυνομία της Γαλλίας είναι πεπεισμένη ότι η χώρα γλίτωσε επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα, που σχεδίαζε πυρήνας ισλαμιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψε πως στοιχεία που προέκυψαν κατά τις ανακρίσεις ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Λυών την περασμένη εβδομάδα, καθιστούν «πολύ σαφές» ότι δρομολογήθηκαν σχέδια για επίθεση με θανατηφόρα ουσία, ρικίνη ή αλαντοτοξίνη. Οι οκτώ ύποπτοι, που συνελήφθησαν την Τρίτη, είναι συγγενείς του Μενάντ Μπενσελαλί, γιου ενός ριζοσπάστη ιμάμη οποίος κρατείται στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2002, οπότε και συνελήφθη κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας για τη δράση των Γάλλων ισλαμιστών. H οργάνωση είναι γνωστό ότι στρατολογεί νέους μουσουλμάνους εθελοντές και τους αποστέλλει στην Τσετσενία για να πολεμήσουν κατά των ρωσικών δυνάμεων. O αξιωματούχος του υπουργείου, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Monde, σύμφωνα με το οποίο οι ύποπτοι ομολόγησαν στην αστυνομία ότι ο κ. Μπενσελαλί είναι ειδικός επί των χημικών ουσιών και εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Εγινε σαφές επίσης ότι προσπαθούσε να παραγάγει ποσότητες ρικίνης και αλαντοτοξίνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έκανε δοκιμές των συγκεκριμένων ουσιών σε ζώα. H σύλληψη του Μπενσελαλί, όπως ειπώθηκε τότε, απέτρεψε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων στο Παρίσι, περιλαμβανομένης της πρεσβείας. Οι συλλήψεις της Τρίτης, ωστόσο, αποδείχθηκαν «χρυσωρυχείο» και οδήγησαν σε περαιτέρω «αναπάντεχα αλλά ανησυχητικά» στοιχεία. «Μετά τις περσινές συλλήψεις, πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με βομβιστές που στοχεύουν κατά ρωσικών συμφερόντων και ενδεχομένως διασφαλίζουν πλαστά έγγραφα, χρήματα και καταλύματα στους Τσετσένους», δήλωσε ένας από τους ανακριτές. «Τώρα φαίνεται ότι ένας πυρήνας γύρω από την οικογένεια Μπενσελαλί προσπαθούσε να κατασκευάσει χημικά και βιολογικά όπλα για επιθέσεις στην Ευρώπη».

Αρκετοί ενεργοί πυρήνες

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν την Τρίτη είναι ο πατέρας του Μπενσελαλί, Σελαλί. Συνελήφθησαν, επίσης η μητέρα του, ο αδελφός του, Χαφέντ, και η αδελφή του, Ανίσα. Ενας άλλος από τους αδελφούς του, ο Μουράντ, είναι μεταξύ των έξι Γάλλων υπόπτων οι οποίοι κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές στη βάση του Γκουαντανάμο. Οι συλλήψεις ήλθαν να ενισχύσουν τις υποψίες ότι αρκετοί πυρήνες της Αλ Κάιντα είναι ενεργοί στο ευρωπαϊκό έδαφος. Οι ελβετικές αρχές, θυμίζουμε, συνέλαβαν τις προάλλες οκτώ άτομα, ύποπτα για ανάμιξη στην επίθεση αυτοκτονίας τον περασμένο Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή