Εκτός των εκλογών μεταρρυθμιστές Ιρανοί βουλευτές

Εκτός των εκλογών μεταρρυθμιστές Ιρανοί βουλευτές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.Μείζονα πολιτική κρίση ζει το Ιράν μετά την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης να απαγορεύσει τις υποψηφιότητες πολλών μεταρρυθμιστών στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου. Πολλοί μιλούν για πραξικόπημα με μη στρατιωτικά μέσα. Οι αντιδράσεις από πλευράς των μεταρρυθμιστών, οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης για το πολιτικό τους μέλλον, είναι έντονες. Χθες, ακόμη 90 βουλευτές, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 2.033 υποψηφίων που «κόπηκαν», συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία. Εν τω μεταξύ, 8 υπουργοί και 27 κυβερνήτες επαρχιών οι οποίοι πρόσκεινται στον μεταρρυθμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Χαταμί, απείλησαν να παραιτηθούν αν δεν αρθεί η απαγόρευση. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση ισχύει προς το παρόν και για τον Μοχάμεντ Ρεζά Χαταμί, αδελφό του προέδρου και επικεφαλής του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κόμματος στη Βουλή, και για τον Μόχζεν Μιρανταμάντι, πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής ασφαλείας. Το 12μελές Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης αποτελούμενο από έξι διορισμένους ανώτατους κληρικούς και έξι νομομαθείς τους οποίους ελέγχει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απαγόρευσε στους υποψηφίους να συμμετάσχουν στις εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν σέβονται το Ισλάμ και την κυριαρχία της θρησκείας επί της πολιτικής. O Ιρανός πρόεδρος Χαταμί συνέστησε ψυχραιμία στους υποστηρικτές του που κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους. Και το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την οργάνωση των εκλογών, κατήγγειλε την απαγόρευση των υποψηφιοτήτων ως παράνομη.

Επίσκεψη Σολάνα στην Τεχεράνη

Οι απαγορεύσεις αποτελούν βαρύ πλήγμα για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στο Ιράν. Εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, θα μποϊκοτάρουμε την εκλογική διαδικασία, τόνισε ο αδελφός του προέδρου Χαταμί. O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Χαμενεΐ αρνείται προς το παρόν να επέμβει. Παράλληλα, οι πιέσεις που ασκούνται στο Ιράν για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών αυξάνουν. O Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνος για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της E.E., ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στο Ιράν, τόνισε ότι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών θα συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων με την E.E. O κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε ο Χαταμί καλείται να αποδείξει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή