Αποχρωσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασιλικά δώρα

Ενα δικό της παλάτι θα πρέπει να είναι μεγάλη παρηγοριά για μια βασιλική σύζυγο, η οποία περνάει σε δεύτερη μοίρα, όταν ο βασιλιάς κι αφέντης της ανακαλύπτει καινούργια ενδιαφέροντα. Μόνο που ο 35χρονος μονάρχης της Ζουαζιλάνδης, βασιλιάς Μσουάτι ο τρίτος, δεν έχει μία ούτε δύο συζύγους, αλλά έντεκα? κι ενώ ετοιμάζεται προφανώς να ξαναπαντρευτεί, αποφάσισε να αποκαταστήσει τις προηγούμενες μ’ ένα παλάτι για την καθεμιά. Τηρώντας μάλιστα τα προσχήματα, ζήτησε από το υπουργικό του συμβούλιο και το κοινοβούλιο να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το σχετικό κονδύλι, το οποίο φθάνει τα 11.5 εκατ. ευρώ! Επί της ουσίας, δηλαδή, ζήτησε από το ένα εκατομμύριο των φτωχών υπηκόων του, το 39% των οποίων υποφέρει από τη μάστιγα του έιτζ και το υπόλοιπο από τα δεινά της ανομβρίας, η οποία πλήττει το μικροσκοπικό κρατίδιο της Αφρικής, για πέμπτη συνεχή χρονιά, να χρηματοδοτήσει τα παλάτια των βασιλικών συζύγων. Πέρυσι, πάντως, το αίτημά του να εγκριθεί η αγορά ιδιωτικού τζετ αξίας 35 εκατ. ευρώ προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και απερρίφθη. Το κονδύλι ήταν πραγματικά αστρονομικό, αλλά ο βασιλιάς αγόρασε προσφάτως ένα στόλο από BMW ύψους 1.159 ευρώ και τα δώρισε στους συγγενείς του, εξασφαλίζοντας τρόπον τινά τα μελλοντικά του σχέδια. Δεδομένου ότι σε κυβέρνηση και κοινοβούλιο υπερτερούν οι βασιλικοί συγγενείς, ενώ η αντιπολίτευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ο βασιλιάς μπορεί να προσδοκά ότι θα λάβει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση των δώρων του.

Μουστάκια και κάλτσες

Εσείς το ξέρατε ότι το μουστάκι προσδίδει κύρος και οι λευκές, αθλητικές κάλτσες δεν ταιριάζουν στην εμφάνιση ενός υπαλλήλου υπουργείου; Αν, όχι, φαίνεται ότι είναι καιρός να το πληροφορηθείτε μαζί μ’ εμάς, αφού όπως μαθαίνουμε από το Νέο Δελχί και το Αμστερνταμ αντιστοίχως, οι Ινδοί αστυνομικοί επιδοτούνται με ένα ευρώ περίπου το μήνα, προκειμένου ν’ αφήσουν μουστάκι, ώστε να αυξηθεί το κύρος τους, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών «αποκήρυξε» τις λευκές αθλητικές κάλτσες στο υπουργείο του. Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικός αξιωματούχος του ινδικού κρατιδίου Μαντια Πραντές φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα AsiaAge ότι σχετική έρευνα έδειξε πως οι αστυνομικοί με μουστάκι αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα από τους πολίτες. O ίδιος εξάλλου πρόσθεσε ότι το σχήμα και το στυλ του μουστακιού των οργάνων της τάξεως θα πρέπει να ακολουθεί ορισμενες προδιαγραφές, ώστε να μην προσδίδει στον κάτοχό του το ύφος του «κακού». Επιπλέον, αξιωματούχος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες ότι όντως υφίσταται εσωτερική εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία οι λευκές αθλητικές κάλτσες «υπερβαίνουν τα όρια της ευπρεπούς ενδυματολογικής συμπεριφοράς» για τους υπαλλήλους του υπουργείου. Κι ύστερα λέγεται ότι «το ράσο δεν κάνει τον παπά».

Ράδιο-Μπλερ

Ανοιγμα στο λαό, μέσω ραδιοφώνου πραγματοποίησε χθες ο Τόνι Μπλερ και τα πήγε τόσο καλά, ώστε ορισμένοι άρχισαν ήδη να κάνουν λόγο για μελλοντική καριέρα του Βρετανού πρωθυπουργού στα ερτζιανά, αν και όταν οι συμπολίτες του αποφασίσουν να τον καταψηφίσουν. Μέσα από τη συχνότητα του λονδρέζικου ραδιοφωνικού σταθμού LBC, ο πολιτικός του τρίτου δρόμου προς τον σοσιαλισμό κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν προτάσεις, κρίσεις και διαφωνίες τους γύρω απ’ όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και ο ίδιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιδέξιος τόσο στη χρήση του μέσου, όσο και στην αποφυγή των σκοπέλων που τού έθεσαν όσοι από τους ακροατές βρήκαν την ευκαιρία να επικρίνουν την πολιτική του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή