ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ME THN ΑΡΩΓΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Γεωργία: Να αποσυρθούν οι ρωσικές βάσεις

ΤΙΦΛΙΔΑ. «H κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να συνεισφέρει οικονομικά προκειμένου να απομακρυνθούν από τη Γεωργία τα εναπομείναντα, από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε χθες ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Ευρασίας, Λιν Πασκόου. H Ρωσία διέθετε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη Γεωργία από την εποχή της ΕΣΣΔ, εκ των οποίων δύο απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δύο βάσεις που παραμένουν στη χώρα, έχουν προκαλέσει τριβές στις σχέσεις Ρωσίας και Γεωργίας. «Πιστεύω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν μόλις απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε η Νίνο Μπουρντζχανάνζε, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Γεωργίας.

ΛΕΕΙ NAI -ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ- ΣΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ

«Επανάσταση» καρδιναλίου

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Βέλγος καρδινάλιος, ο οποίος είναι μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Πάπα Ιωάννη Παύλου B΄, έσπασε το ταμπού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο θέμα των προφυλακτικών, διακηρύσσοντας ότι η χρήση τους δικαιολογείται σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν πρόκειται, για παράδειγμα, να αποτραπεί η εξάπλωση του έιτζ. O Γκόντφριντ Ντανίλς, ένας από τους λιγοστούς μετριοπαθείς καρδιναλίους της Εκκλησίας, φρόντισε ωστόσο να διευκρινίσει ότι προτιμά την αποχή ως μέσο πρόληψης… Πρόσθεσε, δε, ότι είναι αμαρτία όταν κάποιος είναι φορέας του έιτζ να μη χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

ΥΠΟΛΟΓΕΣ 10 ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Κομισιόν απειλεί με πρόστιμα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Νομική διαδικασία εναντίον 10 εκ των 15 κρατών-μελών της E.E. θα κινήσει η Κομισιόν, για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της. H Κομισιόν προειδοποίησε την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία ότι «εάν δεν επιδείξουν αποφασιστικότητα στη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος», η E.E. θα επιβάλει υψηλά πρόστιμα. Οι εν λόγω χώρες παραβιάζουν μεταξύ άλλων την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ποιότητα του νερού.

ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Κατάσχεση οπλισμού εξτρεμιστών

ΡΙΑΝΤ. Δημοσίως εξέθεσαν οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας 1.020 καλάσνικοφ, 24 τόννους εκρηκτικών υλών και 674 πυροκροτητές, που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί «σε τουλάχιστον 350 βομβιστικές ενέργειες». O οπλισμός κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια μεγάλων επιχειρήσεων εναντίον σκληροπυρηνικών ισλαμιστών, προκειμένου «να αποκαλυφθεί το μέγεθος της απειλής που συνιστούν οι εξτρεμιστές». H κυβέρνηση της χώρας υποσχέθηκε χθες «την εξάλειψη όλων των μελών τρομοκρατικών πυρήνων», ενώ η τηλεόραση της χώρας προέβαλλε εικόνες του πολεμικού υλικού που κατασχέθηκε, «ικανού να εφοδιάσει ένα μικρό στρατό». Κατά δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών, συνελήφθη «σημαντικός αριθμός» ατόμων που «χρησίμευαν ως εργαλεία τρομοκρατίας».

ΑΠΟ TO ΜΕΞΙΚΟ

Μπους εναντίον Κάστρο

ΜΟΝΤΕΡΕΪ, Μεξικό. «Οι Λατινοαμερικανοί διαθέτουν το θεόσταλτο δικαίωμα της ελευθερίας», τόνισε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στη συνάντηση κορυφής 34 ηγετών της αμερικανικής ηπείρου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του Φιντέλ Κάστρο και άλλων ηγετών χωρών με έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα. O κ. Μπους αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, με τον οποίο είχε διαφωνήσει για τον πόλεμο στο Ιράκ και προσπαθεί εν όψει των εκλογών να αγρεύσει ψήφους ισπανοφώνων.

ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Μαθητής πυροβόλησε καθηγητή του

ΧΑΓΗ. Δυσαρεστημένος μαθητής λόγω της αποβολής του από το σχολείο του πυροβόλησε, χθες, καθηγητή του, τον τραυμάτισε βαριά και εξαφανίστηκε. «O καθηγητής Βιολογίας, ο οποίος είναι και διευθυντής του γερμανικού λυκείου Stevincollege, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και διεκομίσθη με ελικόπτερο στο νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «O 17χρονος δράστης, τουρκικής καταγωγής, εισέβαλε στο κατάμεστο αναψυκτήριο του λυκείου, πυροβόλησε μια φορά στο κεφάλι τον καθηγητή και εξαφανίστηκε», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

Θέλουν «εθνικά» τα προϊόντα τους

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αρνητικά απαντούν οι Γερμανοί στην πρόταση του επιτρόπου Εμπορίου της E.E., Πασκάλ Λαμί, για ανάρτηση, σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, της ένδειξης «made iE.E.». «H ένδειξη «made iGermany» πρέπει να διατηρηθεί», τόνισε η υπουργός Δικαιοσύνης, Μπριγκίτε Ζίπρις, προσθετοντας: «Εδώ και δεκαετίες έχει ταυτιστεί με την ποιότητα. Δεν σκοπεύουμε να την εγκαταλέιψουμε». «Υπερήφανος για την ποιότητα» των προϊόντων δήλωσε και ο πρόεδρος του συνδέσμου γερμανικών βιομηχανιών.

ΑΠΕΔΩΣΑΤΑ NEA ΜΕΤΡΑ

Τα τροχαία «σώζουν» τον Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ. H σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη Γαλλία αποδεικνύεται απρόσμενη πολιτική επιτυχία για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ. H αυστηρότητα των γαλλικών αρχών, η επιβολή βαρύτερων κυρώσεων και η εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού συνέβαλαν στη μείωση του ετήσιου ποσοστού θανάτων από τροχαία. O αριθμός των νεκρών μειώθηκε πέρυσι στους 5.732, έναντι των 7.242 την προηγούμενη χρονιά. Παρότι μερικοί διαμαρτύρονται για τη μείωση των ορίων ταχύτητας, το 85% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική Σιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή