«Βρώμικη βόμβα»: Φονική κι αυτή…

«Βρώμικη βόμβα»: Φονική κι αυτή…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καλά οργανωμένη επίθεση με «βρώμικη βόμβα» εναντίον αμερικανικής πόλης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα του Πενταγώνου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει «βρώμικες» τις βόμβες εκείνες που αξιοποιούν συμβατικά εκρηκτικά ή άλλα μέσα για την εξάπλωση ραδιενέργειας. Σε άρθρο της, η εφημερίδα WashingtoPost αποκαλύπτει ότι η μελέτη του Πενταγώνου υπολογίζει ότι η οικονομική ζημία από ενδεχόμενο πλήγμα με «βρώμικη βόμβα» θα ξεπερνούσε εκείνη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. «H απειλή ραδιολογικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ είναι υπαρκτή, ενώ οι τρομοκράτες μπορούν να επιλέξουν από μακρύ κατάλογο ραδιενεργών ισοτόπων», αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Τεχνολογίας και Εθνικής Ασφάλειας του Πενταγώνου. Παρ’ όλα αυτά, μία επίθεση με «βρώμικη βόμβα» δεν θα προκαλούσε τόσους θανάτους, όσους η πυροδότηση πυρηνικής βόμβας ή η απελευθέρωση βιολογικών όπλων στον αέρα. Οι συντάκτες της έρευνας καλούν, όμως, την αμερικανική κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το ενδεχόμενο χρήσης «βρώμικης βόμβας» από τρομοκράτες. Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι τα θύματα από επίθεση με «βρώμικη βόμβα» θα ήταν ελάχιστα.

Εύκολη η κατασκευή της

Αν και «βρώμικη βόμβα» δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τρομοκράτες, οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τεχνογνωσία για την κατασκευή τους. Το μόνο που απαιτείται άλλωστε είναι μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού, όπως Καίσιο ή Κοβάλτιο και εκρηκτικό ως μέσον εξάπλωσης. Ακόμη και τέτοιος μηχανισμός μικρής ισχύος θα οδηγούσε σε εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων και στην απολύμανση περιοχών που επλήγησαν με τεράστιο οικονομικό κόστος. Ουρανοξύστες, που θα έχουν μολυνθεί, θα πρέπει να κατεδαφισθούν και τα συντρίμμια τους να ταφούν με ειδικές προφυλάξεις. «Οι «βρώμικες βόμβες» είναι οικονομικό όπλο. H απολύμανση θα ξεπερνούσε το κόστος ανοικοδόμησης του Μανχάταν μετά την 11η Σεπτέμβρη», αναφέρει η έκθεση. Οι συντάκτες της μελέτης του Πενταγώνου υπολόγισαν τις ενδεχόμενες ανθρώπινες απώλειες, βασιζόμενοι σε πυρηνικά ατυχήματα, όπως αυτό του 1987 στην Γκοάνα της Βραζιλίας, όπου η διαρροή μικρής ποσότητας Καισίου οδήγησε 249 ανθρώπους σε νοσοκομείο και πέντε από αυτούς στο θάνατο. «Αν και οι ποσότητες ραδιενεργού υλικού ήταν ελάχιστες, αποδείχθηκαν φονικές», εξηγεί η μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή