Δραστική περικοπή αμυντικών δαπανών στη Γερμανία

Δραστική περικοπή αμυντικών δαπανών στη Γερμανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δραστικές περικοπές των αμυντικών δαπανών, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, κλείσιμο εκατό στρατιωτικών βάσεων και περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών εξήγγειλε χθες ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Πέτερ Στρουκ, προκειμένου να δρομολογήσει έναν αποτελεσματικό, επαγγελματικό στρατό. Σύμφωνα με τον Στρουκ, το σχέδιο ανασυγκρότησης των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις για ειρηνευτικές αποστολές και πρόληψη συρράξεων.

Στη συνέντευξη Τύπου, που συνόδευσε τις εξαγγελίες του, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι εκατό βάσεις θα πρέπει να κλείσουν και 26 δισ. ευρώ να αποταμιευθούν από τον αμυντικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, επανέλαβε προηγούμενη δέσμευσή του για τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά 35.000 άνδρες, ώστε να μην ξεπερνούν τις 250.000. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υλοποιηθεί η παραγγελία των 180 Eurofighter, τα οποία κατασκευάζονται από την EADS, τη βρετανική BAE Systems και την ιταλική Alenia. Επίσης προανήγγειλε την αγορά 410 στρατιωτικών οχημάτων Ρuma.

Αύξηση των απαιτήσεων

Οι απαιτήσεις που αντιμετωπίζει ο γερμανικός στρατός, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια καθώς η χώρα έχει αποτινάξει την μεταπολεμική της απροθυμία συμμετοχής σε διεθνείς επιχειρήσεις. Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες στρατεύματά της υπηρετούν στο εξωτερικό, ειδικά στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια.

Με δεδομένη όμως τη διαφαινόμενη υπέρβαση των δανειοληπτικών ορίων της E.E. για τρίτη συνεχή χρονιά, ο προϋπολογισμός του Στρουκ έχει παγώσει, παρά τη φιλοδοξία της χώρας να διαδραματίσει καίριο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Το σχέδιο του Στρουκ να περικόψει τον αριθμό των στρατευμάτων συνδέεται με το όραμά του για τη συγκρότηση αμιγώς επαγγελματικού στρατού. Αυτήν τη στιγμή η υποχρεωτική θητεία στη Γερμανία είναι 9μηνη, αν και πολλοί νέοι επιλέγουν να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία σε νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λπ. O Στρουκ υποσχέθηκε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα στρατολόγησης μέχρι τις εκλογές του 2006, αφού η προσπάθειά του για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή