«Στο σκαμνί» θα καθίσει πάλι ο Μπερλουσκόνι

«Στο σκαμνί» θα καθίσει πάλι ο Μπερλουσκόνι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Νέο σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία ο νόμος περί ασυλίας, που απέτρεπε τη δίκη του Μπερλουσκόνι για δωροδοκία, κρίνεται αντισυνταγματικός. Κατά συνέπεια η δίκη του Ιταλού πρωθυπουργού, η οποία είχε διακοπεί πριν από την έναρξη τις ιταλικής προεδρίας τον περασμένο Ιούλιο, πρόκειται να ξαναρχίσει. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο χρονικά το πότε θα επανεκκινηθεί η διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι η σύνθεση του δικαστηρίου, η οποία παρέμεινε η ίδια επί τρία χρόνια που εκδικαζόταν η υπόθεση, θα είναι πλέον διαφορετική. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το δικαστήριο ήταν πολύ κοντά στο να αποφανθεί υπέρ ή κατά του κ. Μπερλουσκόνι. O νόμος τον οποίο πέρασε στη Βουλή ο κυβερνητικός κεντροδεξιός συνασπισμός που στηρίζει τον κ Μπερλουσκόνι, παρείχε ασυλία και σε άλλους τέσσερις υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους για όσο διάστημα διαρκούσε η θητεία τους. Ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι ο νόμος παραβίαζε βασική συνταγματική αρχή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι επικριτές του Μπερλουσκόνι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος είχε σχεδιαστεί για να γλιτώσει τον πρωθυπουργό από πιθανή καταδίκη, εξέφρασαν χθες την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου.

Αποστολή εξετελέσθη

«Η αποστολή μας εξετελέσθη», δήλωσε ο Αντόνιο ντι Πιέτρο, πρώην δικαστής της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια», για την πάταξη της διαφθοράς και νυν βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει ότι ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός και ανήθικος», πρόσθεσε. O Ντι Πιέτρο συγκέντρωνε υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ωστόσο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρίσκεται από χρόνια αντιμέτωπος με την ιταλική δικαιοσύνη εξαιτίας προβλημάτων τα οποία αφορούν στη λειτουργία της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας, αρνείται όλες τις κατηγορίες και επιμένει ότι έχει πέσει θύμα πολιτικής βεντέτας, την οποία υποκινούν αριστερών πεποιθήσεων δικαστές. O Κάρλο Ταορμίνα, δικηγόρος υπεράσπισης στη δίκη και βουλευτής του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, χαρακτήρισε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου πολιτική και επεσήμανε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν ανησυχεί.

Γιατί κατηγορείται

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι δωροδόκησε δικαστές κατά την εξαγορά κρατικής βιομηχανίας τροφίμων, στη δεκαετία του 1980, αρκετά χρόνια προτού ο ίδιος ασχοληθεί με την πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ η δίκη του είχε παγώσει, πολλοί από τους συνεργάτες του που δικάζονταν για την ίδια υπόθεση, όπως ο Τσέζαρε Ρομίτι, καταδικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο για δωροδοκία δικαστών της Ρώμης. H χθεσινή απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου αποτελεί δεύτερο ισχυρό πλήγμα κατά του Μπερλουσκόνι, μετά την άρνηση, τον περασμένο μήνα, του προέδρου Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι να επικυρώσει νόμο για μεταρρύθμιση στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος ευνοούσε τη μιντιακή αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή