Ανθρωπιστικό έλλειμμα σε χώρες της E.E.

Ανθρωπιστικό έλλειμμα σε χώρες της E.E.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την E.E. να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν όψει της διεύρυνσής της σε χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία. H οργάνωση διεμήνυσε στην προεδρεύουσα της E.E., την Ιρλανδία, ότι μόνο δύο από τις χώρες μέλη, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H Βρετανία κατηγορείται ότι παραβίασε συχνά τα ατομικά δικαιώματα κατά την αντίδρασή της στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι παραβιάσεις αυτές διενεργήθηκαν στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της εκστρατείας εναντίον της παράνομης μετανάστευσης.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν από την πατρίδα», «η ανθρωπιστική μηχανή της E.E. φαίνεται ότι έχει ξεμείνει από ατμό». «Δεν αρκεί η E.E. να κηρύσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό. H Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει πρώτα τον εαυτό της. Αλλιώς η αξιοπιστία της στις διεθνείς σχέσεις θα αμφισβητείται διαρκώς», σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στις Βρυξέλλες, Ντικ Ουστινγκ. Στην έκθεσή της η οργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απέλαση Τσετσένων από τη Γερμανία στη Ρωσία και τον ισχυρισμό ενός Ελληνα πολίτη ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε τη μέθοδο του ηλεκτροσόκ στη διάρκεια της ανάκρισής του για εμπλοκή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. H Διεθνής Αμνηστία ζητά από την E.E. να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τις συνθήκες στις χώρες, που θα ενταχθούν στους κόλπους της την Πρωτομαγιά. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οκτώ πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες επεξεργάζονται τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη για την εναρμόνιση με τις άλλες χώρες-μέλη. H E.E. καλείται να υπερβεί τα ευχολόγια και να πράξει περισσότερα για να συμπεριλάβει την επιθεώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σχέσεις της με τρίτες χώρες, ειδικά τη Ρωσία και την Κίνα. Τέλος η Διεθνής Αμνηστία ασκεί δριμεία κριτική στη νέα στρατηγική ασφάλειας της E.E., που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ζητήματα όπως η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Το σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε εν μέσω της αναταραχής για το Ιράκ, επικεντρώνεται στις στρατιωτικές πτυχές της κρίσης. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η E.E. έχει τόσο τη φιλοδοξία όσο και τη δυναμική να γίνει η ισχυρότερη δύναμη παγκοσμίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελάχιστα όμως έχουν γίνει σε επίπεδο αποτελεσματικότητας», καταλήγει η έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή