H Κνεσέτ ψήφισε τα μέτρα Σαρόν

H Κνεσέτ ψήφισε τα μέτρα Σαρόν

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Πληθαίνουν τα προβλήματα για τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος ναι μεν έπεισε το ισραηλινό κοινοβούλιο να υιοθετήσει υπό όρους το εναλλακτικό σχέδιο «απεμπλοκής» από τους Παλαιστινίους σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, αλλά είδε να επανέρχεται στο προσκήνιο η σκανδαλολογία γύρω από το πρόσωπό του. Την ίδια στιγμή και ενώ Αμερικανός γερουσιαστής που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασάντ, υποστηρίζει ότι ο τελευταίος είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ από μηδενική βάση, ο υπουργός Ασφαλείας, Τζάχι Χανέγκμπι, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των υψωμάτων του Γκολάν.

Εντονο παρασκήνιο

Υπό την προϋπόθεση ότι το κοινοβουλευτικό σώμα θα είναι αυτό που θα εγκρίνει τα μονομερή μέτρα για την απεμπλοκή από την Παλαιστινιακή Αρχή, η ισραηλινή Βουλή υπερψήφισε τη σχετική πρόταση του Αριέλ Σαρόν. Της υιοθέτησης της πρότασης είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο με τους ανθρώπους του Ισραηλινού πρωθυπουργού να πείθουν τελικά τα ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού να ψηφίσουν υπέρ με τον όρο ότι στην ομιλία του ο κ. Σαρόν δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στη διάλυση εβραϊκών οικισμών. «Αν και όταν γίνει αντιληπτό ότι οι πιθανότητες εφαρμογής του Οδικού Χάρτη έχουν εξαντληθεί θα κληθούμε να λάβουμε μέτρα για την προστασία των πολιτών μας, αποφεύγοντας την προστριβή με τους Παλαιστινίους», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σαρόν. «Οι όποιες σχετικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα θα κατατεθούν στη βουλή, η οποία και θα κληθεί να τις εγκρίνει ή να τις απορρίψει», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει εκτός των δυσεπίλυτων προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής και του Παλαιστινιακού και την επαναφορά του σκανδάλου αναφορικά με τις καταγγελίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία. Προχθές το βράδυ τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε το περιεχόμενο μαγνητοφωνημένης συζήτησης από την οποία διαφαίνεται ότι ο κ. Σαρόν δεν ήταν ειλικρινής όταν διαμήνυε στις εισαγγελικές αρχές ότι ουδεμία σχέση έχει με το σκάνδαλο Κερν. O κ. Σαρόν έχει κατηγορηθεί ότι το 1999 έλαβε δάνειο ύψους 1,5 εκ. δολαρίων από τον επιχειρηματία Σίριλ Κερν προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του για την προεδρία του κόμματος του Λικούντ. «O πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε χθες ο βουλευτής του κεντρώου κόμματος Μερέτζ, Ραν Κοέν. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Σαρόν εξαγόρασε την εξουσία του και είπε ψέματα στις εισαγγελικές αρχές», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής των Εργατικών, Οφέρ Πίνες.

Η στάση των ΗΠΑ

Κατά τ’ άλλα, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπιλ Νέλσον, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Μπασάρ Ασάντ, υποστήριξε ότι ο τελευταίος είναι πρόθυμος να αποδεχθεί την απαίτηση του Ισραήλ για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. O Σύριος πρόεδρος, φέρεται να τόνισε ότι θα προτιμούσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί προ δεκαετίας. Χθες, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Γούιλιαμ Μπερνς, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συρίας και Ισραήλ». Παρά ταύτα, ο υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ότι η κυβέρνηση Σαρόν δεν έχει καμιά πρόθεση να επιστρέψει τα υψώματα του Γκολάν στη Συρία. «Κατά συνέπεια», ξεκαθάρισε, «η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Δαμασκού και Ιερουσαλήμ δεν έχει καμιά αξία».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε χθες ότι το τμήμα του Τείχους Ασφαλείας που θα διαχωρίσει την Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Οχθη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Τέλος, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χθες στη Τζενίν υπέρ του τοπικού ηγέτη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων της Αλ Ακσά, Ζακαρία Τζουμπέιντι, ο οποίος επιβίωσε με σοβαρά τραύματα απόπειρας δολοφονίας του που οργάνωσε ο ισραηλινός στρατός την περασμένη εβδομάδα. «Οι Ταξιαρχίες θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε στέλεχος της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή