Οι ΗΠΑ ξέχασαν τις ανοιχτές πληγές των Βαλκανίων

Οι ΗΠΑ ξέχασαν τις ανοιχτές πληγές των Βαλκανίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εγκλήματα ήταν φρικτά: μαζικές εκτελέσεις, βιασμοί, εκτοπίσεις χιλιάδων ανθρώπων. Ορισμένα από αυτά τα εγκλήματα διεπράχθησαν μπροστά στα μάτια διπλωματών, κατασκόπων, μελών ειρηνευτικών δυνάμεων, δημοσιογράφων ακόμη και τηλεθεατών που τα παρακολουθούσαν στους δέκτες τους χιλιάδες χιλιομέτρα μακριά. Τα εγκλήματα αυτά ήταν τόσο φρικτά που ανάγκασαν του ηγέτες της Δύσης να διατάξουν επέμβαση του NATO και να εγκαταστήσουν στην περιοχή ειρηνευτικές δυνάμεις που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπους έχει ξεχάσει πώς λειτουργούν τα πράγματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αποσχολημένη με το Ιράκ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η Ουάσιγκτον δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις. Στη Σερβία οι άνθρωποι που πρέσβευαν τον ακραίο εθνικισμό πριν από μια δεκαετία εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου. H Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο παραμένουν ανοιχτές πληγές. Τον περασμένο μήνα οι ψηφοφόροι της Κροατίας, επανέφεραν στην εξουσία το ίδιο δεξιό κόμμα του οποίου οι ηγέτες συμμετείχαν στην εθνοκάθαρση της Βοσνίας πριν από δέκα χρόνια.

Αυτές οι εξελίξεις προοιωνίζονται προβλήματα που μπορούν να μετατρέψουν σε ερείπια και στάχτη τα χρήματα που δαπάνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στα Βαλκάνια. Είναι καιρός η Ουάσιγκτον να ξαναστρέψει την προσοχή της στο πρόβλημα. Στη Σερβία, τον κορμό των Βαλκανίων, οι εθνικιστές σημείωσαν άνοδο μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Τζίντζιτς πέρυσι. Στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα συμμετείχαν τέσσερις άνθρωποι που δικάζονται από το Δικαστήριο του OHE στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου. Δύο εξ αυτών, ο Μιλόσεβιτς και ο Σέσελι εξελέγησαν. Κανένας τους δεν πρόκειται να υπηρετήσει τη βουλευτική του θητεία, όμως τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι στο πολιτικό πεδίο της Σερβίας οι δύο άνδρες δεν είναι παρίες.

Η εικόνα της Βοσνίας επίσης είναι ζοφερή. H χώρα πρέπει να αποκτήσει νέο Σύνταγμα αναθεωρώντας το υπάρχον που ισχύει μετά τη συμφωνία του Ντέιτον με την οποία τερματίστηκαν οι σφαγές στη Βοσνία το 1995. H ασταθής πολιτική κατάσταση καθιστά τη θέσπιση Συντάγματος δύσκολη. Και κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα απέσυρε τα στρατεύματα του NATO από τη Βοσνία έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Κόσοβο, ωρολογιακή βόμβα

Το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο τελεί υπό διοίκηση του OHE από το 1999, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ και η E.E. έθεσαν το 2005 ως καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με το αν η περιοχή θα παραμείνει επαρχία της Σερβίας. O OHE έχει καθυστερήσει να μεταβιβάσει εξουσίες στους τοπικούς Αλβανούς ηγέτες και αυτή η κατάσταση δίνει τη δυνατότητα στους ακραίους να αυξάνουν την επιρροή τους. H διαρκής υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία εκδημοκρατισμού των Βαλκανίων είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή