ΚΟΣΜΟΣ

H British Airways λέει ναι σε αεροσερίφηδες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με μια νέα πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική από αυτήν που γνώριζαν μέχρι σήμερα, θα πρέπει να συμβιβαστούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όσοι ταξιδεύουν, καθώς φαίνεται πως τα μέτρα ασφαλείας που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν τελικώς αποδεκτά απ’ όλους, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, οδηγούν οι απόψεις που εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Ροντ Εντινγκτον, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς», αλλά και το νέο μέτρο που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ λίαν συντόμως, και το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό σε «κόκκινους, κίτρινους και πράσινους» των επισκεπτών της χώρας αυτής, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας που παρουσιάζουν με βάση τα προσωπικά τους δεδομένα. Ετσι, σε λίγο καιρό από τώρα, οι επιβάτες των αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ, όχι απλώς θα επιτηρούνται από «ιπτάμενους σερίφηδες» στη διάρκεια της πτήσης τους, αλλά θα χαρακτηρίζονται από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες θα αποφασίζουν αν θα τους επιτραπεί να επιβιβασθούν στη συγκεκριμένη πτήση ή όχι.

Ο Ροντ Εντινγκτον, στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, ξεκινά διατυπώνοντας τη θέση ότι «ιπτάμενοι σερίφηδες και όπλα δεν συμβιβάζονται», όμως οι νέες συνθήκες της διεθνούς τρομοκρατίας δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, η οποία ίσως να καθιστά απαραίτητα τα μέτρα ασφαλείας. «H θέση μας στην British Airways είναι ότι αν κρίνεται πως η ασφάλεια ενισχύεται από την παρουσία ένοπλων αστυνομικών σε συγκεκριμένες πτήσεις, τότε δεχόμαστε με ικανοποίηση το μέτρο αυτό». O κ. Εντινγκτον τόνισε ωστόσο ότι η παρουσία των ενόπλων αστυνομικών στις πτήσεις θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. O ίδιος όμως κατακρίνει την υπερβολική γραφειοκρατία που περιβάλλει τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η λίστα επιβατών μιας συγκεκριμένης πτήσης από το Λονδίνο στην Ουάσιγκτον έπρεπε να ελεγχθεί από 21 διαφορετικές υπηρεσίες, γεγονός που προκάλεσε τεράστιες καθυστερήσεις.

Απαραίτητοι οι συναγερμοί

Ο κ. Εντινγκτον αναγνώρισε το γεγονός ότι οι συναγερμοί ασφαλείας που προκάλεσαν όλα αυτά τα προβλήματα στις πτήσεις της BA στη διάρκεια των εορτών, ήταν απαραίτητοι σε αυτό το κλίμα της διεθνούς τρομοκρατίας μέσα στο οποίο ζούμε. Το άρθρο του διευθύνοντος συμβούλου της British Airways διέλυσε τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει τελευταία πληροφορίες, που ήθελαν την εταιρεία να προτιμά τις ακυρώσεις πτήσεων από το να υιοθετήσει το μέτρο των «ιπτάμενων σερίφηδων».