Ερευνα κατά O’ Νιλ για απόρρητο έγγραφο

Ερευνα κατά O’ Νιλ για απόρρητο έγγραφο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ερευνα που θα προσδιορίσει αν ο τέως Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Πoλ O’ Νιλ εμφάνισε στιγμιαία στις κάμερες του CBS απόρρητο έγγραφο ανοίγει η αμερικανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την ουσία των σφοδρότατων επικρίσεων του O’ Νιλ. O O’ Νιλ, στενότατος συνεργάτης του Μπους ώς το 2002, είναι η κύρια πηγή βιβλίου του τέως δημοσιογράφου της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» Ρον Σάσκιντ, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους επιθυμούσε να εισβάλει στο Ιράκ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. «Εδειξαν ένα έγγραφο που είχε διαβάθμιση», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Ρομπ Νίκολς. «Για να γίνω πιο σαφής, αναφέρομαι στο έγγραφο στην εκπομπή 60 λεπτά, που έγραφε «μυστικό». Το έγγραφο είχε τίτλο «Σχέδια για το μετά Σαντάμ Ιράκ». Το κανάλι CBS αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια κατηγορία. «Δεν έχουμε κανένα μυστικό έγγραφο, δεν δείξαμε κανένα μυστικό έγγραφο. Δείξαμε απλά ένα εξώφυλλο που υπονοούσε την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του CBS Κέβιν Τεντέσκο.

Διαψεύδει ο Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους επεχείρησε χθες να διαψεύσει τους ισχυρισμούς τού O’ Νιλ ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν προαποφασισμένη, υπαινισσόμενος για μία ακόμη φορά κάποια απροσδιόριστη και πλήρως αναπόδεικτη σχέση τού Ιράκ με τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. «Οπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, και εμείς υποστηρίζαμε την καθεστωτική αλλαγή στο Ιράκ. Και στην αρχή της θητείας μας, όπως θυμάστε, πετούσαμε πάνω από τη χώρα. Σχεδιάζαμε την πολιτική μας σ’ αυτές τις κατευθύνσεις. Και μετά, τελείως ξαφνικά, έγινε η 11η Σεπτεμβρίου». Το επιτελείο Μπους έσπευσε επίσης να διαψεύσει τις καταγγελίες τού O’ Νιλ ότι στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ο Μπους σπανίως εξέφραζε άποψη και επικοινωνούσε με τους υπουργούς του «σαν τυφλός σε μια αίθουσα κωφών». «O πρόεδρος είναι ισχυρός ηγέτης. O πρόεδρος κάνει δύσκολες ερωτήσεις και λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Πάντως, εκτιμάμε τις υπηρεσίες που προσέφερε ο κ. O’ Νιλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Κλίλαν. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την τηλεοπτική παρουσίαση του βιβλίου, ο O’ Νιλ διευκρίνισε ότι η αλλαγή κυβέρνησης στο Ιράκ ήταν πράγματι πάγιος στόχος της αμερικανικής πολιτικής και πριν φθάσει στην εξουσία ο Μπους, όμως αυτό που τον εξέπληξε ήταν ο βαθμός της προτεραιότητας που δόθηκε εξαρχής σε αυτόν το στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή