Εξέγερση σιιτών στο Ιράκ κατά των Αμερικανών

Εξέγερση σιιτών στο Ιράκ κατά των Αμερικανών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά διαγράφεται, για τους Αμερικανούς, ο κίνδυνος να διαχυθεί η ιρακινή αντίσταση από το λεγόμενο «σουνιτικό τρίγωνο» του Κεντρικού και Βορείου Ιράκ στον μέχρι πρότινος επιφυλακτικό, σιιτικό Νότο. H μαχητική εναντίωση του μετριοπαθούς θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, αγιατολάχ Σιστάνι, στην προοπτική διορισμού των νέων, ιρακινών αρχών από τις αμερικανικές δυνάμεις και οι εξεγέρσεις σιιτών με μορφές που παραπέμπουν στην παλαιστινιακή «Ιντιφάντα» συνθέτουν ένα νέο, απρόβλεπτο σκηνικό σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση Μπους επείγεται να εξασφαλίσει προϋποθέσεις για τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης στο Ιράκ. Για τέταρτη συνεχή ημέρα, οι δυνάμεις του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού συγκρούσθηκαν χθες με πλήθος διαδηλωτών στην σιιτική πόλη του Κουτ. Τουλάχιστον επτά Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, τραυματίσθηκαν από σφαίρες Ουκρανών στρατιωτών στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Αιματηρά επεισόδια

Προηγουμένως, διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την οικονομική ανέχεια και την ανεργία στο κατεχόμενο Ιράκ, είχαν εκτοξεύσει πέτρες, κοκτέιλ μολότοφ και χειροβομβίδες εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων. Είχε προηγηθεί ένα διήμερο ανάλογων, αιματηρών διαδηλώσεων στην επίσης σιιτική πόλη Αμάρα, όπου βρετανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έξι Ιρακινούς. Πέρα από την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι Ιρακινοί, την αναταραχή στη σιιτική πλειοψηφία ενίσχυσε η σκλήρυνση της στάσης του αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι έναντι της αμερικανικής διοίκησης. Αν και συνοδεύεται από τη φήμη του μετριοπαθούς, ο αδιαμφισβήτητος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» στα σχέδια των Αμερικανών να επιλεγεί χωρίς γενικές εκλογές η ιρακινή κυβέρνηση στην οποία θα παραδώσουν την εξουσία την 1η Ιουλίου. «Θέλουμε ελεύθερες εκλογές και όχι διορισμούς… (Οι Αμερικανοί) θέλουν να διαστρέψουν το νόημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που δικαιούται ο λαός μας», δήλωσε ο Σιστάνι με μήνυμά του στην εφημερίδα των σιιτών, αλ Ζαμάν.

Η διεύρυνση της αντίστασης, από την ένοπλη δράση θυλάκων του Μπάαθ στη μαζική κινητοποίηση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού χαρακτηρίζει και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο σουνιτικό τρίγωνο. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν χθες τουλάχιστον δύο Ιρακινούς αμάχους και τραυμάτισαν τρεις στο κέντρο της πόλης Φαλούτζα, αντιδρώντας με τυφλά πυρά σε επίθεση με αντιαρματικά πυρά που δέχθηκαν, σύμφωνα με την εκδοχή της αμερικανικής διοίκησης. Είχαν προηγηθεί μαζικές διαδηλώσεις Ιρακινών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη μιας 17χρονης γυναίκας, που είχε παντρευτεί μόλις προ έξι ημερών και υποβλήθηκε σε ανάκριση για τον εντοπισμό Ιρακινών ανταρτών. Οι διαδηλωτές κραύγαζαν «Μπους, δειλέ» και «απελευθερώστε τη γυναίκα», περικυκλώνοντας το δημαρχείο της πόλης.

Κατάρριψη «Απάτσι»

Σε μικρή απόσταση από τη Φαλούτζα, προς την κατεύθυνση της Χαμπανίγια, αμερικανικό, επιθετικό ελικόπτερο «Απάτσι» κατερρίφθη από ρουκέτες ανταρτών, χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Ηταν το τρίτο αμερικανικό αεροσκάφος που κατερρίφθη στο Βόρειο Ιράκ το τελευταίο δεκαήμερο. Νωρίτερα, στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη του Βορείου Ιράκ, δύο Ιρακινοί αστυνομικοί εκτελέσθηκαν από πυρά αγνώστων. O μακάβριος απολογισμός του τελευταίου διημέρου περιλαμβάνει και ένα παιδί, ηλικίας 10 ετών, όπως και έναν οδηγό αυτοκινήτου που σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Προηγουμένως, ένα αμερικανικό όχημα είχε πληγεί από βόμβα και ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί από την έκρηξη. Εξάλλου, η στρατιωτική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων αναγνώρισε χθες ότι σκότωσε κατά λάθος τέσσερις Ιρακινούς πολίτες, στο Τικρίτ, πριν από 10 ημέρες. Σε μια άλλη εξέλιξη, ομάδα Αμερικανών ειδικών εντόπισε 36 όλμους για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι περιέχουν υγρή χημική ουσία, περίπου 20 χλμ. βόρεια της Βασόρας, στο Νότιο Ιράκ. Οι εκπρόσωποι των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσαν ότι ενδέχεται να πρόκειται για όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή