Αποχρωσεις

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγγνώμη, λάθος

«Μea Culpa» ανεφώνησε προχθές σε ημισέλιδό της η αμερικανική εφημερίδα «USA Today», αναγνωρίζοντας ότι τα δήθεν αποκαλυπτικά άρθρα του δημοσιογράφου της Τζακ Κέλι, για τα οποία μάλιστα τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ 2002, δεν ήταν παρά αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας του. Επειτα από πολύμηνη έρευνα, η εφημερίδα ομολόγησε ότι ο πρώην συντάκτης της αποπειράθηκε «επανειλημμένως να εξαπατήσει τους συναδέλφους του», οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με το δυσάρεστο έργο της επαλήθευσης των άρθρων του. Σε μια περίπτωση, γράφει η εφημερίδα, ο Κέλι επινόησε μάρτυρα για να επιβεβαιώσει άρθρο του από το Βελιγράδι το 1999. Ομολόγησε την απάτη δύο μήνες αργότερα, αλλά μόνο όταν η εφημερίδα ανακάλυψε ότι είχε πείσει μια Ρωσίδα μεταφράστρια να ισχυριστεί ότι βρισκόταν στην επίμαχη συνέντευξη.«Προβαίνοντας στην απάτη, παραβίασε την πρωταρχική υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου: να λέει την αλήθεια», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Ολα άρχισαν τον περασμένο Μάιο, όταν η εφημερίδα θέλησε να εξακριβώσει την αλήθεια των άρθρων του συντάκτη της, ύστερα από ανάλογο περιστατικό στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας. Στο επίκεντρό της βρέθηκε ένα άρθρο του Κέλι από το Βελιγράδι, τον Ιούλιο του 1999, στο οποίο ισχυριζόταν ότι επιθεωρητές του OHE είχαν βρει στρατιωτικά έγγραφα που συνέδεαν τον τότε πρόεδρο Μιλόσεβιτς με επιχειρήσεις «εθνοκάθαρσης». O Κέλι αναγκάστηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα, αν και όπως ισχυρίζεται, έπεσε και ο ίδιος θύμα εξαπάτησης και μάλιστα από επαγγελματική αντιζηλία.

Παιχνίδια εξουσίας

Με ποσοστά δημοτικότητας, τα οποία σπανίως πέφτουν κάτω από το 70%, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το πολιτικό του μέλλον, που εκτιμάται ότι θα λάβει νέα πνοή μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Κατόπιν αυτού δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε είδους αντικείμενα με ήρωα τον Πούτιν πουλάνε «σαν τρελά» στις ρωσικές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα -κινεζικής κατασκευής- κουνελάκια, που τραγουδούν σε ποπ μουσική υπόκρουση την αγάπη και την προτίμησή τους στον Ρώσο πρόεδρο, με στίχο όπως: «Θέλω να αλλάξω τον δικό μου, μ’ έναν άνδρα σαν τον Πούτιν, που είναι δυνατός, δεν πίνει, δεν προσβάλλει και δεν πρόκειται να μ’ εγκαταλείψει»! Κι όμως, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται δυσαρεστημένος από το περιεχόμενο σχολικού εγειριδίου ιστορίας, στο οποίο οι μαθητές καλούνται να «απορρίψουν ή να αποδείξουν» το σχόλιο Ρώσου δημοσιογράφου, όσον αφορά στην αυταρχικότητα της εξουσίας Πούτιν. Ενα σχόλιο, που δεν είναι άσχετο με τη θητεία του στην πάλαι ποτέ κραταιά KGB. Οπως αναφέρει η «Γκάρντιαν», ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από το περιεχόμενο συλλήβδην των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον του, ωστόσο, λέγεται ότι εστιάζεται κυρίως στο περιεχόμενο του βιβλίου «Εθνική Ιστορία: ο 20ός αιώνας» του Ιγκόρ Ντολούτσκι, το οποίο θέτει και το επίμαχο ερώτημα περί της αυταρχικότητας του Πούτιν. Το διαβάζουν, βλέπετε, πολλοί νέοι Ρώσοι και μπορεί να επηρεαστούν στη μελλοντική πολιτική τους κρίση και επιλογή.

Βασιλικό κυνήγι

Ο βασιλικός σύζυγος, ο πρίγκιπας Φίλιππος, φέρεται και πάλι πρωταγωνιστής σε μία από τις πολλές ατυχείς στιγμές της καριέρας του. Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ συμμετείχε στην ομάδα κυνηγών, οι οποίοι βάλλοντας εναντίον φασιανών σε κτήμα του Νόρφολκ, στην ανατολική Αγγλία, έριξαν τα θηράματά τους στην αυλή ενός σχολείου κι ενώ τα παιδιά βρίσκονταν σε διάλειμμα. Εντρομοι οι μικροί μαθητές είδαν να προσγειώνονται στο προαύλιο του σχολείου τους οι αιμόφυρτοι φασιανοί και τα βασιλικά σκυλιά να σπεύδουν να τους παραδώσουν στα αφεντικά τους. Αλλά όπως διαμαρτύρεται η διευθύντρια του σχολείου, δεν ήταν μόνον η τρομάρα των παιδιών, ήταν και η διατάραξη της οικολογικής τους συνείδησης. Πολλά από αυτά συμμετέχουν στις δραστηριότητες του υφιστάμενου στην περιοχή συλλόγου για την προστασία των πτηνών και το εν λόγω θέαμα δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τα μάτια τους. Το Μπάκιγχαμ, πάντως, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Ονειρα κατά παραγγελίαν

Η ιαπωνική εταιρεία Takara Co Ltd κατασκεύασε το «εργαστήρι των ονείρων», το οποίο εξασφαλίζει στο χρήστη της το επιθυμητό όνειρο. Πρόκειται για μια συσκευή αξίας μόλις 140 δολαρίων, η οποία λειτουργεί απλά και αποτελεσματικά. Πριν από την κατάκλιση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κοιτάξει μια φωτογραφία αυτού που θέλει να ονειρευτεί και να ηχογραφήσει την εξέλιξη του ονείρου του. H συσκευή αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Να το «ντύσει» με φώτα, μουσική κι αρώματα και να κατευθύνει τον(την) κοιμισμένο στον κόσμο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή