Δύο νέα κρούσματα SARS στην Αυστραλία;

Δύο νέα κρούσματα SARS στην Αυστραλία;

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεκίνο. Δύο ασθενείς που πιθανώς έχουν προσβληθεί από άτυπη πνευμονία νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας. Ωστόσο, στο Πεκίνο η ζωή εξακολουθεί να κυλά φυσιολογικά. Κανείς δεν καλύπτει το πρόσωπό του με χειρουργική μάσκα και οι συζητήσεις για τα νέα, πιθανά κρούσματα Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου στην Γκουάνγκντονγκ είναι λιγοστές. Χθεσινή ανακοίνωση του μικροβιολόγου του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δρ Γκουάνγκ Γι, επιφανούς ειδικού στο SARS, αναφέρει ότι το στέλεχος του κορωνοϊού που ανιχνεύεται στα φετινά δείγματα είναι διαφορετικό από το περσινό και όπως επί του παρόντος φαίνεται είναι λιγότερο επικίνδυνο. «Στα φετινά δείγματα εντοπίσαμε ένα καινούργιο στέλεχος του κορωνοϊού. Οπως διαπιστώνουμε συμπεριφέρεται ακριβώς ως παθογόνος παράγοντας που εμφανίζεται στα ζώα που δεν έχει προσαρμοστεί, ώστε να προσβάλει και τον Ανθρωπο και έτσι η μεταδοτικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ετσι εξηγείται γιατί όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή της Γκουάνγκντονγκ δεν προσβλήθηκαν από την νόσο», κατέληξε ο δρ Γι.

Η κατάσταση της υγείας των δύο άλλων «πιθανών» κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας που νοσηλεύονται στην Γκουάνγκντονγκ, της νεαρής σερβιτόρας και ενός 35χρονου επενδυτή εξελίσσεται κανονικά, παραμένουν απύρετοι, ενώ τα 128 άτομα, με τα οποία είχαν συνολικά έρθει σε επαφή, δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα. Οπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπρέιμαν, του κλιμακίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που βρίσκεται στην Γκουάνγκξου, «η άτυπη πνευμονία εμφανίζεται φέτος σε πολύ ηπιότερη μορφή και πιθανώς οι λοιμώξεις να προκαλούνται από διαφορετικό στέλεχος του κορωνοϊού, πιο αδύναμο και λιγότερο μεταδοτικό». Επί του παρόντος δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σαφήνεια. Ενα είναι βέβαιο, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας «έκρηξης» των κρουσμάτων.

Εξετάζονται τα ζώα

Ταυτόχρονα το κλιμάκιο της ΠΟΥ, που αδυνατεί να εντοπίσει τον τρόπο που προσεβλήθησαν από τον κορωνοϊό, αν τελικά αυτό αποδειχθεί και για τους δύο φερόμενους ως «πιθανά» κρούσματα Sars, επέστρεψε στη μεγαλύτερη αγορά ζώων φορέων του κορωνοϊού, όπως είναι η μοσχογαλή, της Γκουάνγκξου, Ξινιαάν και συνέλεξε δείγματα από κοτόπουλα, πάπιες και παγώνια. Ομως, μετά τις μοσχογαλές και τους αρουραίους, οι αρχές της Γκουάνγκντονγκ θανάτωσαν χθες 588 κουνάβια και 10 ασβούς, καθώς πιθανολογείται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού.

Τέλος, ερευνητές από την Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες ότι βρήκαν σε συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους τους δύο σκευάσματα που μπορούν να θεραπεύσουν το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Τα φάρμακα δρουν εμποδίζοντας τον κορωνοϊό να αναδιπλασιαστεί. Οπως τόνισε ο δρ Λιου Τσουνγκ Τσενγκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Μηχανικής της Ταϊβάν στα εργαστηριακά πειράματα, η αναπαραγωγή των παθογόνων παραγόντων υποδεκαπλασιάζεται εντός τριών ωρών.

Παρά τα ευχάριστα νέα, όμως, το Χονγκ Κονγκ δεν θέλει να αφήσει το θέμα στην τύχη. Ετσι, στα συνοριακά φυλάκια μεταξύ της πρώην βρετανικής αποικίας και της επαρχίας Γκουάνγκντονγκ, έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικοί έλεγχοι, ενώ σε πολλά νοσοκομεία κάθε ασθενής με πνευμονία τίθεται σε απομόνωση.

Φονικότερη είναι η γρίπη των πουλερικών

Η γρίπη των πουλερικών είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την άτυπη πνευμονία, αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε ανακοίνωσή της. Σε περίπτωση που ο ιός υποστεί μετάλλαξη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ηδη, στο Βιετνάμ έχουν πεθάνει εξαιτίας της τρία άτομα και το νόσημα έχει μεταδοθεί σε πουλερικά σε όλη την Απω Ανατολή.

Οπως αναφέρει η ΠΟΥ η γρίπη των πουλερικών είναι πολύ περισσότερο θανατηφόρος από το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Ωστόσο, ενθαρρυντικό κρίνεται ότι τα μέχρι στιγμής κρούσματα είχαν μολυνθεί από τον ιό εξαιτίας της άμεσης επαφής τους με τα άρρωστα πουλερικά.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Κόρντινγκλεϊ, του τοπικού γραφείου της ΠΟΥ, τόνισε ότι αν το στέλεχος της γρίπης των πουλερικών H5N1 προσκολληθεί στον κοινό ιό της γρίπης που συνήθως προσβάλλει τον Ανθρωπο, και στη συνέχεια εξαπλωθεί μπορεί να σπείρει το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους. Χαρακτηριστικά, στην επιδημία του 1997 στο Χονγκ Κονγκ πέθαναν τα έξι από τα 18 άτομα που είχαν προσβληθεί ενώ από τα 8.400 που προσεβλήθησαν από τον κορωνοϊό του Sars απεβίωσαν 800 σε όλο τον κόσμο.

Αυτή τη φορά, η γρίπη των πουλερικών έπληξε το Βιετνάμ, αλλά και την Ιαπωνία, πρώτη φορά σε ογδόντα χρόνια, και τη Νότια Κορέα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Βιετνάμ, παρότι έχει κάθε διάθεση να σταματήσει την εξάπλωση της γρίπης, δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία ενώ η αναγκαστική θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση των Βιετναμέζων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή