O αδιέξοδος κατάλογος της αιματοχυσίας

O αδιέξοδος κατάλογος της αιματοχυσίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν βλάψει όσο τίποτα άλλο την εικόνα του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος. Επειτα από περίπου 100 επιθέσεις αυτοκτονίας που άφησαν πίσω τους περισσότερους από χίλιους νεκρούς και τραυματισμένους Ισραηλινούς πολίτες, η εξουθενωτικά καλλιεργημένη εικόνα των Παλαιστινίων «Δαβίδ», οι οποίοι μάχονται με πέτρες εναντίον των οπλισμένων με οπλοπολυβόλα Ισραηλινών «Γολιάθ», έχει συρρικνωθεί από τις αποτρόπαιες σκηνές αιματοκυλισμένων δρόμων. Είναι γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν θωρακίσει τα επιχειρήματα της ισραηλινής δεξιάς, καθώς οι επιθέσεις στις καρδιές των ισραηλινών πόλεων έδωσαν κύρος στον ισχυρισμό του κινήματος των εποίκων πως οι Παλαιστίνιοι δεν κάνουν διαχωρισμούς μεταξύ του Τελ Αβίβ και του οικισμού του Τελ Ρομέιντα, στρατιωτών και πολιτών, αριστερών ή δεξιών και ότι στόχος τους είναι η εξαφάνιση του εβραϊκού κράτους. Γιατί, λοιπόν, τα παλαιστινιακά κινήματα συνεχίζουν να οργανώνουν τέτοιες επιθέσεις;

Τα «οφέλη» των επιθέσεων

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας αποτέλεσαν αφορμή για τη λήψη σκληρών μέτρων από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης με αποτέλεσμα την ταπείνωση του παλαιστινιακού λαού. Με λίγα λόγια, οι επιθέσεις αυτές συνέβαλαν τα μέγιστα στη διεύρυνση και στην εντατικοποίηση του καθεστώτος κατοχής. Για τους ιδεολόγους της παραστρατιωτικής δράσης, βέβαια, αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της υπόθεσης.

Χθες, μια νεαρή μητέρα ανατινάχθηκε στον σταθμό ελέγχου του Ερέζ, που αποτελεί τη μοναδική πύλη των Παλαιστινίων εργατών προς το Ισραήλ. Το μεγαλύτερο όφελος της Χαμάς και των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων της Αλ Ακσά, οι οποίες ανέλαβαν την επίθεση, δεν ήταν οι 4 νεκροί Ισραηλινοί αλλά το κλείσιμο του σταθμού. Εφόσον η κυβέρνηση Σαρόν αποφασίσει τον αποκλεισμό της περιοχής, οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα εισόδου στο Ισραήλ για εργασία και ο πληθυσμός, που ζει υπό συνθήκες εξαθλίωσης, θα στραφεί προς τις ένοπλες οργανώσεις. Παραδόξως, όμως, οι Ισραηλινοί, όπως έγινε αντιληπτό από τις δηλώσεις, δείχνουν να αντιλαμβάνονται τα πραγματικά κίνητρα της επίθεσης. Για τους μετριοπαθείς, η χθεσινή επίθεση σηματοδοτεί ένα ακόμα πισωγύρισμα. «Οι ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο συντονιστής του OHE για τη Μέση Ανατολή, Τεργιέ Ρόεντ Λάρσεν. «Για τους Ισραηλινούς, η πρόοδος πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια που απαιτούν και αξίζουν οι πολίτες του, ενώ για τους Παλαιστινίους πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ανεξαρτησία τους και την εθνική τους υπερηφάνεια», κατέληξε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή