H Δυτική Αφρική, νέα σελίδα στον πόλεμο της τρομοκρατίας

H Δυτική Αφρική, νέα σελίδα στον πόλεμο της τρομοκρατίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΥΑΚΤΣΟΤ, Μαυριτανία. Ενα νέο μέτωπο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» άνοιξαν αυτήν την εβδομάδα οι ΗΠΑ σε μια σειρά πρώην γαλλικών αποικιών της Δυτικής Αφρικής. Στόχος της αμερικανικής «Πρωτοβουλίας Παν Σαχέλ» είναι η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας και των συνοριακών ελέγχων της Μαυριτανίας, του Μαλί, του Τσαντ και του Νίγηρα.

«Μια ομάδα στρατιωτικών ειδικών βρίσκεται εδώ από το Σάββατο, για να εκπαιδεύσει και να ενισχύσει τον στρατό της Μαυριτανίας στο έργο της προστασίας των συνόρων κατά της διασυνοριακής τρομοκρατίας», δήλωσε από την πρωτεύουσα της Μαυριτανίας Νουακτσότ η Παμέλα Μπριτζγουότερ, Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για αφρικανικές υποθέσεις. «Επαινούμε τις προσπάθειες της Μαυριτανίας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και για την ενίσχυση της δημοκρατίας», πρόσθεσε. Από το πραξικόπημα του 1984 ώς σήμερα, στη Μαυριτανία κυβερνά ο Μαούγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια.

Η εμπροσθοφυλακή στην οποία αναφερόταν η Μπριτζγουότερ θα ακολουθηθεί, τους προσεχείς μήνες, από δύναμη του αμερικανικού πεζικού και από υλικό, όπως τζιπ, για τη διευκόλυνση των συνοριακών ελέγχων. Σημειώνεται ότι ενώ στο Μάλι και στη Μαυριτανία οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν από τον αμερικανικό στρατό, στο Τσαντ και στο Νίγηρα το Πεντάγωνο έχει αναθέσει το έργο στην εταιρεία μισθοφόρων Pacific Architects & Engineers που εδρεύει στο Λος Αντζελες.

Ειδικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσον ένα πρόγραμμα τόσο μικρής εμβέλειας (συνολικού κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων) είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική αστυνόμευση στις αχανείς συνοριακές γραμμές μέσα στην έρημο Σαχάρα.

Η Δυτική Αφρική θεωρείται σε γενικές γραμμές ήσυχη, σε αντίθεση με την Ανατολική, όπου είχε καταφύγει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και όπου έχουν σημειωθεί διαδοχικές επιθέσεις κατά δυτικών συμφερόντων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μαυριτανίας, που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, απαγόρευσε το κόμμα Μπάαθ και προσανατολίστηκε προς την Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με κάποιες τοπικές ισλαμιστικές ομάδες.

Πυρήνας της Αλ Κάιντα

Ερευνητές του αμερικανικού Κογκρέσου και ινστιτούτα εκφράζουν την άποψη ότι στη χώρα ενδέχεται να λειτουργεί πυρήνας της Αλ Κάιντα. «Υπάρχει μια στρατιωτική αρχή που λέει ότι πρέπει να προσέχει κανείς ένα ήρεμο μέτωπο τόσο όσο και ένα ενεργό μέτωπο», δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες αμερικανική διπλωματική πηγή που ασχολείται με το πρόγραμμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή