Βιετνάμ: 4 νέα θύματα γρίπης των πουλερικών

Βιετνάμ: 4 νέα θύματα γρίπης των πουλερικών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα νέα κρούσματα γρίπης των πουλερικών σε ανθρώπους διαπιστώθηκαν στο Βιετνάμ, ενώ στην περιοχή εξακολουθεί η θανάτωση εκατομμυρίων κοτόπουλων. H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ήδη έστειλε κλιμάκιο λοιμωξιολόγων στο Ανόϊ για να ερευνήσουν την επιδημία που προκάλεσε τρεις θανάτους και περισσότερες από 18 λοιμώξεις. Το Βιετνάμ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι περισσότερα από 13 άτομα απεβίωσαν από τη γρίπη. Πάντως, το στέλεχος του ιού δεν μοιάζει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος της επιδημίας.

Μέχρι στιγμής εκατομμύρια κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, ενώ χθες θανατώθηκαν στην Ταϊβάν 20 χιλιάδες κοτόπουλα. H Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών και αυγών από τις χώρες της περιοχής όπου υπάρχει επιδημία γρίπης, ενώ ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί από την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες, την Ταϋλάνδη και την Ταϊβάν. H Ιαπωνία έλαβε δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας απολυμαίνοντας όσα οχήματα έρχονται από εκτροφεία όπου καταγράφονται κρούσματα γρίπης, ενώ εξακολουθεί η θανάτωση άρρωστων πουλερικών. Τον περασμένο αιώνα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν εξαιτίας της γρίπης. Ηδη, οι επιστήμονες ερευνούν κατά πόσο οι τρεις θάνατοι στο Βιετνάμ ατόμων που έπασχαν από γρίπη των πουλερικών είναι δυνατό να αποτελούν την αρχή μίας νέας επιδημίας.

Οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι. Κομβικό ρόλο στις σημαντικότερες πανδημίες διαδραμάτισαν διάφορα οικόσιτα ζώα, όπως χοίροι, κοτόπουλα, ή ακόμα και βοοειδή, που βοήθησαν στη δημιουργία νέων, θανατηφόρων, στελεχών του ιού της γρίπης, έναντι των οποίων ο άνθρωπος δεν είχε καμιά ανοσία. H επιδημία στο Βιετνάμ θυμίζει ανάλογο περιστατικό στο Χονγκ Κονγκ το 1997 όταν 18 άτομα προσβλήθηκαν από στέλεχος του ιού της γρίπης των πουλερικών και ειδικότερα από τον ιό A (H5N1). Οι έξι απεβίωσαν. Βέβαια, εκείνη η επιδημία ελέγχθηκε πριν λάβει διαστάσεις επειδή ο ιός δεν μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. H θανάτωση 1,5 εκατομμυρίου πουλερικών εμπόδισε τις περαιτέρω μολύνσεις στην πυκνοκατοικημένη πόλη.

Δεν έχουν προσβληθεί από άτυπη πνευμονία

Τέλος, το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι οι δύο Κινέζες που νοσηλεύονται στο Σίδνεϊ δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό που προκαλεί άτυπη πνευμονία. Επίσης, οι δύο ασθενείς που θεωρήθηκαν ως «ύποπτα» κρούσματα της νόσου αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο της Γκουάνγκντονγκ όπου νοσηλευόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή