O Σρέντερ προσεκλήθη στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία

O Σρέντερ προσεκλήθη στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά φέτος τον Ιούνιο, ένας Γερμανός καγκελάριος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της D-Day στη Νορμανδία. O Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει δηλώσει «πολύ ικανοποιημένος» με την πρόσκληση που έλαβε από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ να ενώσει τη φωνή του με τους άλλους ηγέτες με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη συμμαχική απόβαση.

Θα πρέπει να καλωσορίσουμε το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει πια αφήσει πίσω της τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο και ότι οι Γερμανοί αποτελούν τώρα αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Προ δεκαετίας, ο καγκελάριος Κολ είχε απογοητευθεί κατά την προσπάθειά του να εξασφαλίσει πρόσκληση σαν αυτήν.

Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι Γερμανοί έχουν ανάγκη να τους υπενθυμίζει κάποιος το ναζιστικό τους παρελθόν. Λίγα έθνη στην ιστορία έριξαν μια τόσο ειλικρινή και διεισδυτική ματιά στις μαύρες σελίδες του παρελθόντος τους.

Ισότιμος εταίρος

Η Γερμανία είναι -και το αξίζει- πλήρης και ισότιμος εταίρος σε οτιδήποτε πράττει η Ευρώπη, χωρίς να δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι για πάντα στιγματισμένη. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόσκληση του κ. Σιράκ έχει μάλλον πολιτική βαρύτητα. H Γαλλία και η Γερμανία έχουν βρει κοινές οδούς σε πολλά θέματα τελευταία, από την εισβολή στο Ιράκ έως το μέλλον της E.E. και ο κ. Σιράκ επιθυμούσε διακαώς να επιδείξει αυτήν τη συμμαχία.

Οι εκδηλώσεις στη Νορμανδία γίνονται προς τιμήν των στρατιωτών που πολέμησαν το 1944. Ουδείς ο οποίος επισκέφθηκε τα νεκροταφεία των συμμάχων μπορεί να μείνει ασυγκίνητος. Συνεπώς, δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για πολιτικά παιχνίδια. Οσο θαυμαστή κι αν ήταν η ενδοσκόπηση της Γερμανίας, ο B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλανάται ακόμη πάνω από κάθε ευρωπαϊκή δραστηριότητα. Ηταν εμφανές όταν ο Μπερλουσκόνι επιτέθηκε σε ευρωβουλευτή του SPD, τον οποίον χαρακτήρισε ιδανικό για το ρόλο του δεσμοφύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οπως ήταν εμφανές στην έντονη διαμαρτυρία της Πολωνίας για τις γερμανικές αντιρρήσεις σχετικά με το δικαίωμα ψήφου της χώρας στην E.E. Τέτοιου είδους εντάσεις είναι σπάνιες στις μέρες μας. Εκείνο που προέχει, όμως, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι επετειακές εκδηλώσεις διατηρούν τη γνησιότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή