ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Εκτονώνεται η πολιτική κρίση στην Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο αντίπαλων παρατάξεων στο Ιράν, των συντηρητικών και των μεταρρυθμιστών, μετά τη δήλωση κυβερνητικών αξιωματούχων ότι σκέπτονται πλέον σοβαρά να άρουν τις αντιρρήσεις τους και να συμμετάσχουν κανονικά στις προσεχείς εκλογές του Φεβρουαρίου. H μετριοπαθέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στάση των μεταρρυθμιστών του προέδρου Χαταμί ακολουθεί την προχθεσινή διαμεσολάβηση του θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος στην ουσία διέταξε τους συντηρητικούς να επανεξετάσουν τον κατάλογο των τριών χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων, τους οποίους το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης είχε κρίνει… ακατάλληλους. Κατόπιν της θετικής αυτής εξέλιξης, ενδέχεται να αποσύρουν τις απειλές παραίτησής τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι κυβερνήτες 27 περιφερειών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΗΣ

Η Αγιό Μαρί στην Ουάσιγκτον

ΠΑΡΙΣΙ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει στις αρχές της εβδομάδας η Γαλλίδα υπουργός Αμύνης Μισέλ Αγιό Μαρί, την πρώτη επίσκεψή της από τον περασμένο Μάρτιο και την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. H Γαλλίδα υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό της Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης. «Οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθούν σε θετικό κλίμα και πάντα μέσα σε πνεύμα συνεργασίας. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας θέλουν να μας μιλήσουν, όπως άλλωστε και εμείς θέλουμε να τους μιλήσουμε», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος. H γαλλική «Μοντ» σημείωσε στο χθεσινό της φύλλο ότι η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάμιξής της στο Ιράκ υπό τη σημαία του ΟΗΕ.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΤΩΕΡΥΘΡΩΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ

Τους πρόδωσαν πλαστά διαβατήρια

ΚΑΪΡΟ. Από τα πλαστά διαβατήριά τους προδόθηκαν δύο μέλη της παλιάς φρουράς των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Οπως ανακοίνωσαν χθες οι αιγυπτιακές αρχές, πρόκειται για τη 46χρονη Ρίτα Αλγκρανάτι και τον 49χρονο Μαουρίτσιο Φαλέσι που ταξίδευαν τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου και συνελήφθησαν λίγο πριν αναχωρήσουν με προορισμό τη Βηρυτό. H Ρίτα Αλγκρανάτι έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια για την απαγωγή και δολοφονία, το 1978, του ηγέτη των Ιταλών χριστιανοδημοκρατών και πρωθυπουργού, τότε, της Ιταλίας Αλντο Μόρο. O Μαουρίτσιο Φαλέτσι έχει καταδικαστεί, επίσης ερήμην, σε ποινές κάθειρξης 11 και 23 ετών για τη συμμετοχή του σ’ έναν από τους ιδρυτικούς πυρήνες των Ερυθρών Ταξιαρχιών, τη Μαχητική Κομμουνιστική Μονάδα, η οποία δρούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές του 1980. H Ρίτα Αλγκρανάτι πιστεύεται ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

ΒΡΗΚΑΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Ανενεργά στρατόπεδα τρομοκρατών

ΡΙΑΝΤ. Οι φόβοι πως η Σαουδική Αραβία αποτελούσε και πιθανότατα εξακολουθεί να αποτελεί άνδρο τρομοκρατικών οργανώσεων που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα επιβεβαιώνονται με την ανακάλυψη από τις αρχές στρατοπέδων εκπαίδευσης, τα οποία σήμερα είναι ανενεργά. Οπως ανακοίνωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να ανακοινώσει τον αριθμό των στρατοπέδων που ανακαλύφθηκαν, οι χώροι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν προκειμένου να εκπαιδευτούν μαχητές στη χρήση όπλων και τεχνικών αυτοάμυνας, αλλά και να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιχειρήσεων. Δύο μαχητές – κλειδιά, ο Τούρκι Νάσερ αλ Νταντανί και ο Γιοσίφ Σαλίχ Αλαϊέρι, οι οποίοι υπήρξαν διοικητές των στρατοπέδων, σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των σαουδαραβικών αρχών. Ωστόσο οι Αρχές αναζητούν κι άλλους διοικητές στρατοπέδων.

«ΜΙΛΟΥΓΙΑ EIPHNH KAI ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΠΟΛΕΜΟ»

Η B. Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ

ΣΕΟΥΛ.Η Βόρειος Κορέα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιταχύνουν τις πολεμικές προετοιμασίες εναντίον της, την ίδια ώρα που προβαίνουν σε παραπλανητικές κινήσεις για τον ειρηνικό τερματισμό της πυρηνικής κρίσης. H επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού κόμματος της Πιονγιάνγκ αναφέρει σε πρόσφατη έκδοσή της ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές μεταφέρουν μαζικά στη N. Κορέα τα πλέον σύγχρονα όπλα, τα οποία χρησιμοποίησαν τόσο στον πόλεμο του Αφγανιστάν όσο και σε αυτόν του Ιράκ. «Αυτό και μόνο αποτελεί τρανή απόδειξη των προθέσεων των ΗΠΑ να διεξαγάγουν σύντομα έναν δεύτερο επιθετικό πόλεμο εναντίον της Βορείου Κορέας. Οι ΗΠΑ απέφυγαν επιμελώς να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ της εφημερίδας και άφησαν να εννοηθεί ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις εξαμερείς συνομιλίες, το πρώτο σκέλος των οποίων έχει αρχίσει, και η Ουάσιγκτον συνομίλησε πρόσφατα με Σεούλ και Πεκίνο με στόχο την έναρξη του δεύτερου σκέλους των συνομιλιών.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 250 EKAT. ΠΑΙΔΙΩΤΟ 2004

Μάχη κατά της πολιομυελίτιδας

ΓΕΝΕΥΗ. Οι υπουργοί Υγείας από τουλάχιστον έξι χώρες καταβάλλουν προσπάθειες να ξεριζώσουν την ασθένεια της πολιομυελίτιδας που εξακολουθεί να πλήττει αναπτυσσόμενες χώρες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφασή τους να εμβολιάσουν 250 εκατ. παιδιά σ’ όλο τον κόσμο, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2004. Το σχέδιο των υπουργών Υγείας, οι οποίοι συναντήθηκαν στα γραφεία της ΠΟΥ, αποσκοπεί στο να εξαφανίσει και τα τελευταία οχυρά της ασθένειας, που προκαλεί παραλυτικά φαινόμενα σε εκατοντάδες παιδιά ετησίως. Το βάρος του σχεδίου των υπουργών αναμένεται να πέσει κυρίως στις χώρες της κεντρικής Αφρικής, όπου η ασθένεια κάνει θραύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή