O αμερικανοβρετανικός έρωτας αρχίζει να σβήνει…

O αμερικανοβρετανικός έρωτας αρχίζει να σβήνει…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόρισμα της επιτροπής Χάτον, γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Βρετανού επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του μηνός. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία, ο έρωτας του Τόνι Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους αρχίζει να σβήνει. H σχέση του κ. Μπλερ με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ερωτική μόνο και μόνο επειδή σε μια ερωτική σχέση χρειάζεται ανταπόκριση και από τους δύο, κάτι που σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει. O Τόνι ήταν χρήσιμος για όσο καιρό ήταν χρήσιμος. Τώρα, όπως λέει και το τραγούδι, ο Τζορτζ προχώρησε μπροστά. Τα αισθήματα του Τόνι ήταν ειλικρινή. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οδηγίες προς την κυβέρνησή του ήταν να μείνει στον πλευρό των ΗΠΑ και να στηρίξει κάθε απόφασή τους. Πολιτικά, η στάση αυτή παρουσιάστηκε ως στρατηγικός ρεαλισμός: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική υπερδύναμη. Οπως είπε κάποτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Βρετανία δεν έχει επιλογή, πρέπει να επιλέξει τις θάλασσες, όχι την ευρωπαϊκή ήπειρο. H αφοσίωση του Μπλερ, η οποία ενισχύθηκε με τις ομιλίες στο Κογκρέσο και τα Σαββατοκύριακα στο Καμπ Ντέιβιντ, άρχισε να μειώνεται σε πρακτικά ζητήματα. Τώρα, σύμφωνα με την «Ντέιλι Μίρορ», «ο διπλωματικός πυρετός έχει μπει στην κατάψυξη». Το τελευταίο πλήγμα που υπέστη ο Μπλερ ήταν αυτοτραυματισμός, είχε όμως σχέση με την απόφαση του πρωθυπουργού να στηρίξει πλήρως τον Τζορτζ Μπους στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής. O Βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρήκαν κάποια εργαστήρια τα οποία αποδεικνύουν ότι υπήρχαν πράγματι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Κάποιος δημοσιογράφος μετέφερε τη δήλωση στον Πολ Μπρέμερ, χωρίς να την αποδώσει, και ο Μπρέμερ την χαρακτήρισε γελοία, «ράδιο αρβύλα που είχε στόχο να υπονομεύσει την συμμαχία». Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι η Ουάσιγκτον ποτέ δεν «έπαιξε» πραγματικά με τη βρετανική κυβέρνηση. H αμερικανική πολιτική καθορίζεται εν πολλοίς από τις εσωτερικές εξελίξεις και από συμφέροντα τα οποία δεν είναι πάντα κατονοητά εκτός Ουάσιγκτον. Αυτό έβαλε τους Βρετανούς στη δύσκολη θέση να ακολουθούν χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς πού πηγαίνουν.

Υπονομευτική τακτική

Ο Μπλερ, επίσης, σε κάποια στιγμή αναγκάστηκε να λάβει υπόψη την ενόχληση των στρατιωτικών του από την τακτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχονται από τους Ιρακινούς ενόπλους. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη αρνητική εξέλιξη στη σχέση μεταξύ των δύο, δεν είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας. Το Φόρεϊν Οφις και η Ντάουνινγκ Στριτ αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπους εκμεταλλεύεται τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη με ένα τρόπο που βλάπτει τα συμφέροντα της Βρετανίας. Πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον επίτηδες ανακοίνωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα συμμετείχαν στα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της E.E. στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δυναμιτίσει τις σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας, και των Γαλλογερμανών. Στόχος της κυβέρνησης Μπους, υποθέτουν Βρετανοί αξιωματούχοι, ήταν να υπονομεύσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, μια προοπτική την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν απειλητική προς τα συμφέροντά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή