Αμεσες εκλογές ζητούν οι σιίτες

Αμεσες εκλογές ζητούν οι σιίτες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στην παρέμβαση του OHE στρέφουν τώρα τις ελπίδες τους οι κατοχικές δυνάμεις του Ιράκ και η ιρακινή ηγεσία που συνεργάζεται μαζί τους, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιούργησαν στην εφαρμογή των αμερικανικών σχεδίων για μεταβίβαση της εξουσίας μέχρι τον επόμενο Ιούλιο οι αντιρρήσεις που προέβαλε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί. Χιλιάδες οπαδοί του Αλί Σιστανί ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Βασόρας, φωνάζοντας «Οχι στους Αμερικανούς, ναι στον Σιστανί», διαδηλώνοντας έτσι την υποστήριξή τους στις προτάσεις του Αλί Σιστανί για διενέργεια άμεσων εκλογών, από τις οποίες θα προκύψει η νέα Εθνοσυνέλευση της χώρας.

Ο Μπρέμερ στην Ουάσιγκτον

Παρότι στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου, μετά τη συμφωνία του Αμερικανού διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ με το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, δεν προβλέπεται συγκεκριμένος ρόλος για τα Ηνωμένα Εθνη, η αμερικανική πλευρά ελπίζει ότι η παρέμβαση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα κάμψει τις αντιρρήσεις του αγιατολάχ Αλί Σιστανί. H τελευταία δυσμενής εξέλιξη ανάγκασε τον Πολ Μπρέμερ να αναχωρήσει εσπευσμένα για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους. O κ. Μπρέμερ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσαν Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Ο αγιατολάχ Αλί Σιστανί απέρριψε το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η νέα διοίκηση του Ιράκ θα πρέπει να προκύψει από άμεσες εκλογές. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η απαίτηση αυτή θέτει σε κίνδυνο το χρονικό όριο της 1ης Ιουλίου που έχουν θέσει για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. O σιίτης κληρικός επιμένει ακόμη ότι η νέα Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει οποιεσδήποτε συμφωνίες υπάρξουν μετά τον σχηματισμό της για το καθεστώς που θα διέπει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. «Αν η συμφωνία εφαρμοστεί υπό την επιτήρηση των Αμερικανών και μόνο, θα είναι ελλιπής, αν όμως επιτηρήσουν την εφαρμογή τους τα Ηνωμένα Εθνη, η E.E. και ο Αραβικός Σύνδεσμος, θα είναι πολύ πιο αποδεκτή απ’ όλους», τόνισε χθες ο κουρδικής καταγωγής Μαχμούντ Οτμάν, μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα προκαλεί στη Γερμανία η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την προηγούμενη θέση της και να συναινέσει στην αποστολή αεροσκάφους με ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή