Αμεση αντίδραση από E.E., Κίνα, Ρωσία και την Ινδία

Αμεση αντίδραση από E.E., Κίνα, Ρωσία και την Ινδία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση την καθόλα εντυπωσιακή πρωτοβουλία του προέδρου Μπους για τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στον Αρη, ελπίζοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο θα ανοίξει το δρόμο για διεθνείς συμμετοχές και συνεργασίες. H Ευρωπαiκή Διαστημική Υπηρεσία, πάντως, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Αουρόρα (Αυγή) ο πρώτος Ευρωπαίος θα πατήσει το πόδι του στη Σελήνη το 2024 και στη συνέχεια, ώς το 2030 θα φτάσει μέχρι τον Αρη. «O σκοπός μας είναι σαφής», δήλωσε χθες ο επίτροπος της E.E. για θέματα ερευνών Φιλίπ Μπουσκίν: «H Ευρώπη θα είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος και σεβαστός εταίρος», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κίνα και Ρωσία

Η ομιλία Μπους πυροδότησε άμεσες αντιδράσεις στους κόλπους των δύο άλλων δυνάμεων που τρέφουν διαστημικές φιλοδοξίες. H Κίνα ανακοίνωσε ότι φέτος σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά δέκα δορυφόρους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη. Το κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης θα αρχίσει φέτος, και οι κύριοι σταθμοί του θα είναι η τοποθέτηση δορυφόρου σε τροχιά γύρω από αυτήν το 2007, η προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στο φεγγάρι το 2010 και η συλλογή και επεξεργασία δειγμάτων του σεληνιακού εδάφους το 2020. Το χρονοδιάγραμμα αυτό μεταδόθηκε από το επίσημο κινεζικό πρακτορείο «Ξινχουά». Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έστειλε για πρώτη φορά άνθρωπο στο Διάστημα τον Οκτώβριο του 2003, ενώ μέσα στην ερχόμενη διετία ετοιμάζεται για δεύτερη ανάλογη αποστολή, με παραπάνω από έναν αστροναύτη.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν ακόμη πιο φιλόδοξη, καθώς η χώρα που έστειλε πρώτη άνθρωπο στο Διάστημα το 1961 δεν εγκαταλείπει τους στόχους του φεγγαριού και του Κόκκινου Πλανήτη. «Τέτοιου είδους στόχοι είναι πιθανόν να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που θα καταρτίσουμε μέσα στο 2004», δήλωσε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο υποδιευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Νικολάι Μοϊσίγιεφ. «Από τεχνικής άποψης, θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε την πρώτη αποστολή στη Σελήνη το 2014. Θα μας κοστίσει περίπου 15 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με την αμερικανική αποστολή, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 150 δισ. δολάρια», προσέθεσε ο Λεονίντ Γκόρτσκοφ, επικεφαλής του τμήματος σχεδιαστών της ρωσικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Ενεργκία.

Η Ινδία

Στην ουρά όλων αυτών των ραγδαίων εξελίξεων δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η Ινδία, μια μεγάλη πληθυσμιακά χώρα που τα τελευταία χρόνια διαγκωνίζεται με το Πακιστάν στο θέμα των πυρηνικών. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία διανύει προεκλογική περίοδο, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στην αμερικανική πρωτοβουλία «επειδή δεν θέλουμε να μένουμε πίσω σε θέματα που αφορούν την εξερεύνηση του Διαστήματος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ινδικής διαστημικής ερευνητικής υπηρεσίας. Προσέθεσε δε ότι η Ινδία θα καθορίσει το πρόγραμμά της και το μέγεθος της συνεισφοράς της, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή