ΗΠΑ: εταιρείες τροφίμων κατά της ΠΟΥ

ΗΠΑ: εταιρείες τροφίμων κατά της ΠΟΥ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητούν τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, οι ΗΠΑ καθώς υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή τους θα καταστρέψει οικονομικά τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που παρασκευάζουν τρόφιμα και ποτά. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΥ θα εγκρίνει την παγκόσμια στρατηγική για την υγεία την ερχόμενη εβδομάδα, με την οποία υπενθυμίζεται στις κυβερνήσεις των κρατών μελών του διεθνούς οργανισμού η σχέση που συνδέει την κακή διατροφή με την εμφάνιση πολλών ασθενειών. H ΠΟΥ προτείνει, μεταξύ άλλων, στις κυβερνήσεις να δραστηριοποιηθούν έτσι ώστε να περιορισθούν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις τροφίμων που στοχεύουν στα παιδιά. Επίσης, αναφέρεται ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την κοινή γνώμη να περιορίσει την κατανάλωση λιπών και σακχάρων. Οπως υπογραμμίζεται σε απόρρητη επιστολή του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ προς τον Λι Γιόνγκ Γουκ, γενικό διευθυντή της ΠΟΥ, που όμως έφτασε στα χέρια του Guardian, οι ΗΠΑ αμφισβητούν τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν υποδείξεις της ΠΟΥ. H επιστολή, με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου, αναφέρει ότι η «Εκθεση 916» όπου περιέχονται τα επιστημονικά στοιχεία, δεν είναι αξιόπιστη, καθώς επικεντρώνεται σε έναν αυθαίρετο διαχωρισμό σε «καλά» και «κακά» τρόφιμα, χωρίς τις απαραίτητες αποδείξεις, ενώ εξίσου αβάσιμο είναι και το πόρισμα της ότι ορισμένα τρόφιμα συνδέονται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και με την παχυσαρκία, όπως είναι τα πολυθερμιδικά σκευάσματα, τα τρόφιμα και ποτά με υψηλή πρόσθετη ζάχαρη, διάφορα κρέατα, ορισμένοι τύποι λιπών και ελαίων καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά.

«Πολυεθνικές κατά της επιστήμης»

«Η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης διατροφικών οδηγιών που στοχεύουν στην πλήρη, ολοκληρωμένη διατροφή και προωθεί την άποψη ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την ανάπτυξη της υπευθυνότητας από τον πολίτη που καλείται να επιλέξει τη διατροφή που ικανοποιεί τις ανάγκες του έτσι ώστε να διατηρηθεί σε καλή υγεία». O Κάαρε Νόρουμ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Οσλο, που συντόνισε την ομάδα συμβούλων της ΠΟΥ, για τη σχέση διατροφής και υγείας, δήλωσε: «Είναι τραγικό ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις οδηγίες της ΠΟΥ, παρότι είναι μία χώρα με εξαιρετικά έντονο πρόβλημα παχυσαρκίας. Στην ουσία, οι πολυεθνικοί κολοσσοί που παρασκευάζουν τρόφιμα και ποτά επιτίθενται κατά της επιστήμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή