ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΧΘΕΣ MEXPI KAI ΤΙΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στην Ινδία το φόρουμ κατά της παγκοσμιοποίησης

ΒΟΜΒΑΗ. Πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης απ’ όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Βομβάη από τις 16 έως τις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των ιδρυτών του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, προκειμένου να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους και σε άλλη ήπειρο. Στόχο της κίνησης αυτής αποτελεί η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην παγκόσμια κίνηση κατά της παγκοσμιοποίησης, η οποία «δεν αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα των Λατινοαμερικανών και Ευρωπαίων». Οι διοργανωτές αναμένουν την προσέλευση 80.000 ανθρώπων. H συνάντηση περιλαμβάνει 2.500 ομιλίες, σεμινάρια και ομάδες εργασίας, οι οποίες θα ασχοληθούν με τα κοινωνικά προβλήματα στην Ινδία: τον θρησκευτικό φανατισμό, τη θέση της γυναίκας και την απόρριψη στις κοινωνικές κάστες.

ΣΕ KINEZIKO ΧΩΡΙΟ

Δηλητηριάσθηκαν 100 από χλώριο

ΠΕΚΙΝΟ. Τουλάχιστον 130 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, καθώς εισέπνευσαν καυστικά αέρια, τα οποία διαχύθηκαν στον αέρα όταν διέρρευσε χλώριο από επτά σφραγισμένα δοχεία που περιείχαν την ουσία και βρέθηκαν μέσα σε λάκκο, στο χωριό Γκαότου, στην επαρχία Χεϊλονγκγιάνγκ, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Εξι από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές αναζητούν στοιχεία σχετικά με την προέλευση των δοχείων και την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών, 100 από τους διακομισθέντες στο νοσοκομείο επρόκειτο να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι αργά χθες το βράδυ.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ KAI ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Αγώνας κατά της Αλ Κάιντα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις πρόσφατες επιθέσεις στη νότια Ταϊλάνδη με την Αλ Κάιντα ή άλλο τρομοκρατικό δίκτυο της νοτιοανατολικής Ασίας» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ Αχμάντ Μπανταουί, κατά τη μονοήμερη πρώτη επίσκεψή του στην Ταϊλάνδη από την ανάληψη των καθηκόντων του. O Μπανταουί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάρτα. «H κυβέρνηση της Μαλαισίας θα συνεργαστεί με τις αρχές της Ταϊλάνδης για τη διευθέτηση του προβλήματος στα ανατολικά της χώρας», τόνισε ο Μπανταουί. Μετά την επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης στις 4 Ιανουαρίου και την πυρπόληση 21 σχολείων στον κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό νότο της Ταϊλάνδης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τοπικές ομάδες, οι οποίες συνδέονται με την Τζαμά Ισλαμίγια, η οποία με τη σειρά της ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

ΞΑΝΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ

Ινδοπακιστανικός διάλογος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. «Οι προσπάθειές μας για την εξάρθρωση κάθε είδους τρομοκρατών και εξτρεμιστών θα συνεχιστούν», τόνισε χθες ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, στην πρώτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Βατζπαγί μετά τη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός στρατηγός διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης, Τζον Αμπιζάιντ, συναντήθηκε χθες με τον Μουσάραφ, για να συζητήσουν τη διασφάλιση των συνόρων με το Αφγανιστάν. Ανώνυμο τηλεφώνημα ζήτησε χθες από το προσωπικό νοσοκομείου στο Καράτσι να προετοιμασθεί για την υποδοχή τραυματιών, λίγο πριν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από εκκλησία στο λιμάνι της πόλης. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 13 άτομα.

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ

Προειδοποιήσεις από τη B. Κορέα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Τη σύναψη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ζήτησε από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εκμεταλλευθεί το μεσοδιάστημα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. H προειδοποίηση δόθηκε σε ανεπίσημη αμερικανική ομάδα, η οποία επισκέπτεται τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν. «O χρόνος τρέχει προς όφελος της Βορείου Κορέας», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών και μέλος της ομάδας, Τζακ Πρίτσαρντ. «Δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε αν η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ ξεκίνησε την επεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων για τη δημιουργία πυρηνικών βομβών», υπογράμμισε ο Πρίτσαρντ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τουλάχιστον δύο πυρηνικές βόμβες, ενώ πιθανότατα επιχειρεί να κατασκευάσει και άλλες.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΑΠΟ TO ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Στρατιώτες-πειραματόζωα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραδέχθηκαν ότι δεν δημοσιοποίησαν όλα τα έγγραφα που αφορούν στη διενέργεια πειραμάτων με χημικά και βιολογικά όπλα σε 5.942 ναύτες και στρατιώτες, τους οποίους χρησιμοποίησαν εν αγνοία τους ως «ανθρώπινα πειραματόζωα». Το «σχέδιο 112» και το «πρόγραμμα κινδύνων και άμυνας των πλοίων» περιελάμβαναν 50 πειραματικές δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το 1962 ώς το 1973. Στόχος τους ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των βιολογικών και χημικών στοιχείων σε ενδεχόμενο πόλεμο, καθώς και η εξεύρεση τρόπων προστασίας των στρατιωτών από χημικές επιθέσεις. Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αβλαβή, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν θανατηφόρα αέρια νευροτοξινών.

ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Νέο πυρηνικό εργοστάσιο

ΣΟΦΙΑ. Την πρόθεσή τους να συμπράξουν για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία, εξέφρασαν τρεις ξένες εταιρείες. Πρόκειται για την καναδική εταιρεία AECL, την ιαπωνική Hitachi και την ιταλική εταιρεία πυρηνικών Ansaldo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή