Ασυμφωνία ΗΠΑ – E.E. για αεροσερίφηδες

Ασυμφωνία ΗΠΑ – E.E. για αεροσερίφηδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές με την E.E. κατά τις χθεσινές συνομιλίες για το μείζον ζήτημα της ασφάλειας των πτήσεων. Επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν το ζήτημα της παρουσίας ενόπλων ανδρών των ειδικών δυνάμεων, ειδικά εκπαιδευμένων, των αποκαλούμενων και «αεροσερίφηδων», στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε από τους Αμερικανούς μετά την κλιμάκωση των μέτρων για την ασφάλεια που άρχισε με τον πορτοκαλή συναγερμό τον οποίο έθεσαν οι ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα εν όψει φόβων για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα. O Εϊσα Χάτσινσον, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός για θέματα ασφαλείας στις μεταφορές, δεν κατόρθωσε να πείσει τους κοινοτικούς ομολόγους του για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου. Εκφράζονται, ωστόσο, ελπίδες ότι θα υπάρξει στο μέλλον συνεργασία μεταξύ E.E. και ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα.

Η παρουσία των «αεροσερίφηδων» στα επιβατικά αεροσκάφη έχει πυροδοτήσει έντονους φόβους στην Ευρώπη ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών αλλά και των πληρωμάτων. Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Ζιλ Γκαντελέ, εκπρόσωπος της E.E., εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το αν η συγκεκριμένη πρόταση των Αμερικανών μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των επιβατών.

Αντιδράσεις 4 χωρών

Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες για να προωθήσει την πρότασή της, δεδομένου ότι θα πρέπει να διαπραγματευθεί χωριστά με κάθε χώρα μέλος της E.E. Αρκετές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, θέτουν περιορισμούς στην παρουσία των «αεροσερίφηδων» στις πτήσεις. Και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν δηλώσει ότι προτιμούν να ακυρώσουν τις πτήσεις αν υπάρχουν υποψίες για τρομοκρατικές επιθέσεις παρά να δεχτούν την παρουσία ενόπλων στα αεροσκάφη. «Δεν θέλουμε όπλα στα αεροσκάφη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπο Εκερμπερτ, εκπρόσωπος της διοίκησης της σουηδικής πολιτικής αεροπορίας. Σημειώνεται ότι και πολλές οργανώσεις πιλότων στη Βρετανία, την Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες για το μέτρο.

Περιορισμός στις πληροφορίες

Αλλες χώρες πάντως όπως η Γερμανία η Γαλλία και η Βρετανία είναι πιο πρόθυμες να συζητήσουν την αμερικανική πρόταση. Τη δυσπιστία τους σχετικά με την παρουσία των «αεροσερίφηδων» στα αεροσκάφη εκφράζουν και εκπρόσωποι αρκετών αεροπορικών εταιρειών οι οποίοι, πέραν των φόβων περί ασφάλειας των επιβατών επισημαίνουν ότι η αμερικανική πρόταση θα έχει ως συνέπεια και την αύξηση του κόστους των πτήσεων. Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στις αμερικανικές αρχές πληροφορίες για τους επιβάτες στις υπερατλαντικές πτήσεις. Με βάση ωστόσο μια νέα συμφωνία η οποία υπεγράφη τον Δεκεμβρίου μεταξύ της Ουάσιγκτον και της E.E., η παροχή των σχετικών πληροφοριών περιορίζεται προκειμένου να συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή