Αποχρωσεις

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για καλή υγεία τραγουδάτε

Εσείς τραγουδάτε; Οχι, οπωσδήποτε στο μπάνιο, σύμφωνα με το γνωστό σλόγκαν, αλλά γενικώς τραγουδάτε; Αν όχι, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε, διότι, αν μη τι άλλο, το τραγούδι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα! Σ’ αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, κατέληξε έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση της αμερικανικής Επιθεώρησης «Σχολή της Συμπεριφοράς». Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν την πίεση των μελών μιας επαγγελματικής χορωδίας, στην πόλη της Φρανκφούρτης, πριν και μετά από μια 60λεπτη παράσταση με το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση ανοσοσφαιρίνης A -πρωτεΐνες στο ανοσοποιητικό σύστημα, που ενεργούν ως αντισώματα- και υδροκορτιζόνης -ορμόνη κατά του στρες- είχαν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μια εβδομάδα, αργότερα, όταν ζήτησαν από τα μέλη της χορωδίας να ακούσουν το ηχογραφημένο Ρέκβιεμ, χωρίς αυτή τη φορά να τραγουδούν, διαπίστωσαν ότι η πίεσή τους δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή. Οι ίδιοι ερευνητές, εξάλλου, μεταξύ των οποίων και ο Χανς Γκίντερ Μπάστιαν, του Ινστιτούτου Μουσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, κατέληξαν στο επιπρόσθετο συμπέρασμα ότι το τραγούδι δεν ενισχύει απλώς το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά παράλληλα βελτιώνει και τη διάθεση αυτού που τραγουδά. Οπότε, ποιο καλύτερο φάρμακο κατά της πίεσης από ένα, δύο, τρία… τραγουδάκια;

Κινεζικές προβλέψεις

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των Κινέζων αστρολόγων, ενόψει του επερχόμενου νέου σεληνιακού Ετους της Μαϊμούς, ο Τζορτζ Μπους δεν αποκλείεται να αλλάξει… ημερολόγιο. Κι αυτό, επειδή το «τυχερό», όπως χαρακτηρίζεται από τις κινεζικές δοξασίες, Ετος, θα είναι ιδιαίτερα τυχερό για τον πλανητάρχη -κατά το μεγαλύτερο μέρος του, τουλάχιστον. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις των Κινέζων, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τελικώς θα παραδοθεί, η Ταϊβάν θα ενωθεί με την Κίνα (αυτό μάλλον δεν θα αρέσει στον πρόεδρο) και οι Αμερικανοί θα επανεκλέξουν τον Τζορτζ Μπους. Προφανώς, ωστόσο, όλα αυτά δεν θα συμβούν με τον ηπιότερο τρόπο, δεδομένου ότι οι αστρολόγοι προβλέπουν μια ταραγμένη περίοδο αναβρασμών. Στο Χονγκ Κονγκ, ο αστρολόγος Ραϊμόν Λο ισχυρίζεται ότι το Ετος της Μαϊμούς προοιωνίζεται «αναταραχή, επανάσταση και ανατροπή κυβερνήσεων» και προβλέπει ότι δεν θα είναι ειρηνικό, καθώς αναμένονται περισσότερες ανατρεπτικές και τρομοκρατικές ενέργειες και δολοφονίες. «Οι απάτες, τα τεχνάσματα, τα ψεύδη και οι κατηγορίες» θα σημειώσουν έξαρση, επισημαίνει από την πλευρά του ο αστρολόγος Σέλι Γου, με έδρα του τις ΗΠΑ. Ετος της Μαϊμούς ήταν, άλλωστε κι όταν ο πάλαι ποτέ κινηματογραφικός αστέρας Ρόναλντ Ρέιγκαν έγινε ο 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ, το 1980 -αν αυτό σημαίνει κάτι, για τα μελλούμενα.

«Πρότυπο» οικογένειας

Η έννοια της οικογενειακής παράδοσης φαίνεται ότι είχε ένα μόνο και άκρως συγκεκριμένο χαρακτήρα για τα δεκατρία μέλη μιας οικογένειας, από τη νοτιοδυτική Γαλλία, τα οποία δικάζονται με την κατηγορία ότι βίαζαν και κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια, ακόμη και τα δισέγγονά τους! H υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, τον Σεπτέμβριο του 2001, μετά την καταδίκη ενός 16χρονου αγοριού, επειδή βίαζε την αδελφή του. Προφανώς για να δικαιολογήσει την πράξη του, ο νεαρός είπε στους αστυνομικούς ότι τον βίαζε συστηματικά ο παππούς του από πέντε χρόνων. O ίδιος, εξάλλου, περιέγραψε τις σεξουαλικές πράξεις, στις οποίες αναγκάστηκε να συμμετάσχει μαζί με τους γονείς του, τους θείους και τις θείες του. H εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αποκάλυψε ότι ο 74χρονος παππούς και αρχηγός της οικογένειας ανάγκαζε τα τέσσερα παιδιά του και τα δέκα εγγόνια του να έχουν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του από πολύ μικρή ηλικία. Οταν με τη σειρά τους, τα παιδιά του ενηλικιώθηκαν, συνέχισαν αυτή την πρακτική με τα δικά τους παιδιά, αλλά και τα ανίψια τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι βιασμοί ήταν πολλές φορές ομαδικοί, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 29 έως 74 ετών ομολόγησαν την ενοχή τους.

Συνάδελφοι

Στον δειλό υπαλληλάκο τηλεοπτικής σάτιρας παραπέμπει η περίπτωση ενός 60χρονου Φινλανδού εφοριακού, ο οποίος πέθανε εν ώρα εργασίας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κι όμως ουδείς αντιλήφθηκε από τους παριστάμενους συναδέλφους του το τραγικό γεγονός. Επί δύο μέρες, λέγεται ότι ο νεκρός παρέμενε στο γραφείο του και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να πει μια κουβέντα ή έστω να παραξενευτεί απ’ την τόση σιωπή του συναδέλφου. Τόσο ήπιος φαίνεται ότι ήταν, τόσο αθόρυβος και αφανής, ώστε δεν έγινε αντιληπτός ούτε αυτός ο θάνατός του -αν αυτό κάτι σημαίνει για τις ανθρώπινες και συναδελφικές σχέσεις. Οι προϊστάμενοι της υπηρεσίας του αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα αίτια του θανάτου του υπαλλήλου τους, αλλά είχαν πολλές δικαιολογίες για τους 30 ανθρώπους, που δούλευαν μαζί του και τους εκατό του ιδίου ορόφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή