ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ENTEKA NEKPOI, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 4 ΠΑΙΔΙΑ

Βόμβες Αμερικανών στο Αφγανιστάν

Αφγανισταν. Τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες συγκαταλέγονται στους έντεκα χωρικούς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του προχθεσινού βομβαρδισμού που πραγματοποίησε αμερικανικό αεροσκάφος στην επαρχία Ουρουζγκάν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της επαρχίας. H αεροπορική επίθεση στο χωριό Σαουγκχατάκ σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί. «Πρόκειται για ένα ακόμη λάθος των αμερικανικών δυνάμεων. Ολα τα θύματα ήταν άμαχοι», τόνισε ο έπαρχος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα αίτια της αμερικανικής επίθεσης». Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού αμερικανικού αεροσκάφους στην επαρχία Ουρζουγκάν». O Αμερικανός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΗ BOPEIA ΓΑΛΛΙΑ

Θύμα της νόσου των λεγεωναρίων

Γαλλια. Ενας ακόμα άνθρωπος απεβίωσε στη Βόρεια Γαλλία εξαιτίας της νόσου των λεγεωναρίων. Οπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη, ένας ογδοντάχρονος άνδρας που προσεβλήθη από το νόσημα έχασε τη μάχη με τη ζωή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της νόσου σε δέκα κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Συνολικά 73 άνθρωποι προσεβλήθησαν από το νόσημα στο εσωτερικό και στην περιφέρεια της πόλης Λεν της Βόρειας Γαλλίας, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα «μιας από τις πιο μυστηριώδεις επιδημίες», όπως τη χαρακτηρίζουν τοπικοί αξιωματούχοι. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες αποδίδουν το νόσημα σε μικροοργανισμούς που εντοπίστηκαν σε δεξαμενή ψύξης μεγάλης επιχείρησης πετροχημικών.

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΤΗΣΗΣ ΤΗΣ VΙRGΙΑΤLΑΝΤΙC

Εξέπνευσε 19χρονη σε αεροπλάνο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δεκαεννιάχρονη γυναίκα εξέπνευσε χθες κατά τη διάρκεια πτήσης της VirgiAtlantic από το Μαϊάμι στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπων του αεροδρομίου του Χίθροου. Μια ημέρα νωρίτερα, δύο επιβάτες πτήσης της British Airways από το Μαϊάμι στο Χίθροου έχασαν επίσης τη ζωή τους. O θάνατος ενός εκ των δύο επιβατών οφείλεται πιθανότατα σε ιογενή μηνιγγίτιδα. H επιβάτης της VirgiAtlantic, της οποίας η ταυτότητα δεν έχει γίνει γνωστή, πέθανε λίγο πριν από την προσγείωση.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ TOY ΔΡΟΣ ZABOY ΓΙΑ ΚΥΟΦΟΡΙΑ

Λίστα αναμονής για έμβρυο κλώνο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Πολλά ζευγάρια είναι στη λίστα αναμονής, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση ειδικού σε θέματα γονιμότητας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μετέφερε κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στη μήτρα γυναίκας. O καθηγητής στις ΗΠΑ, Παύλος Ζαβός, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι 35χρονη γυναίκα μετέχει εδώ και δύο εβδομάδες σε ειδικό πρόγραμμα γονιμότητας, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για την πιστοποίηση της εγκυμοσύνης. «Είτε στεφθεί με επιτυχία είτε αποτύχει η προσπάθεια αυτή, πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη», υπογράμμισε ο καθηγητής σε ομιλία του στην Κοπεγχάγη. O Ζαβός υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία, μόνον εφόσον επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. O δρ Ζαβός δήλωσε ότι το έμβρυο προήλθε από ωάριο, το οποίο συνέλεξε από το σώμα της γυναίκας και γονιμοποίησε με DNA από δερματικά κύτταρα του πατέρα. Ισχυρίστηκε ότι η εγκυμοσύνη έχει 30% πιθανότητες επιτυχίας.

Ο ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ ΖΗΤΗΣΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Συμφωνία για ελέγχους στη Λιβύη

ΒΙΕΝΝΗ. Σε συμφωνία ήρθαν χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ειδικός σε θέματα εξοπλιστικών ελέγχων και διεθνούς ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Ερμαν και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, σχετικά με τον τρόπο παροπλισμού του πυρηνικού προγράμματος και εγκαταστάσεων της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της IAEA. O Μπαραντέι ζήτησε εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης χωρίς να εκδιωχθούν εν μέσω της διαδικασίας οι ελεγκτές του, όπως συνέβη στο Ιράκ, με παρέμβαση των ΗΠΑ, και στη Βόρειο Κορέα λόγω αντίδρασης της κυβέρνησης το 2002.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΦΟΝΟ 164 ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Σύλληψη ναζιστή εγκληματία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Συνελήφθη χθες από τις γερμανικές αρχές στο σπίτι του στο Μόναχο 86χρονος, ύποπτος για τον αφανισμό 164 ανθρώπων ως διοικητής ειδικής ομάδας των ναζί στη Σλοβακία, σύμφωνα με Γερμανούς εισαγγελείς. O ύποπτος, τον οποίο οι εισαγγελείς κατονόμασαν μόνο ως Βλαντισλάβ N., είναι πολιτογραφημένος Γερμανός σλοβάκικης καταγωγής. O Βραντισλάβ N. κατηγορείται για τη δολοφονία 164 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 51 ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών, τον Ιανουάριο του 1945 στις πόλεις Οστρι Γκραν και Κλακ. Επίσης κατηγορείται ότι έδωσε διαταγή τον Φεβρουάριο του 1945 για την εκτέλεση 18 Εβραίων, οι οποίοι κρυβόντουσαν στην πόλη Κσίνα.

ΤΙΣ «ΤΡΑΒΗΞΑΝ» ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΗΣ RΑF

Φωτογραφίες πολέμου στο Ιντερνετ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Διοχετεύθηκαν χθες στο Διαδίκτυο τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, της υπό ναζιστική κατοχή Ευρώπης, τις οποίες τράβηξαν μέλη των αεροπορικών αποστολών της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας και κρατούσε κρυφές η βρετανική κυβέρνηση για δεκαετίες. Οι φωτογραφίες, οι οποίες ανήκουν στην εταιρεία αρχείων της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, τυπικά διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.evidenceincamera.co.uk, αν και λόγω τεχνικών δυσκολιών, η ιστοσελίδα δεν είναι ακόμη προσιτή στο κοινό. «Οι φωτογραφίες προσφέρουν την ευκαιρία να ζήσει κανείς τον πόλεμο από πρώτο χέρι σαν να ήταν πιλότος της RAF», δήλωσε ο επικεφαλής του σχεδίου διάθεσης των φωτογραφιών. Παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει στο κοινό διπλωματικά έγγραφα της περιόδου 1940-1950.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή