Οι προδομένοι ψηφοφόροι…

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί μετά τις εκλογές του 2000, οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν κάτι πολύ δυσάρεστο: ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας τους ήταν τόσο προβληματικό που δεν μπορούσε να αναδείξει βέβαιο νικητή. Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει τρία χρόνια αργότερα. Εάν η διαφορά στις φετινές προεδρικές εκλογές είναι και πάλι μικρή, πιθανόν να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη εθνικό τραύμα με αφορμή την ανάδειξη του νικητή. Οι Αμερικανοί είναι δικαιολογημένα υπερήφανοι για το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας τους και πρόθυμοι να το εξαγάγουν στον υπόλοιπο κόσμο. Οι θεμελιώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όμως, απαιτούν την υιοθέτηση εκλογικής διαδικασίας, η οποία να μεταφράζει αξιόπιστα τη λαϊκή ψήφο σε πολιτική ισχύ. Το ισχύον σύστημα των ΗΠΑ αποδεικνύεται συχνά ανίκανο να ικανοποιήσει την αναγκαία αυτή συνθήκη της δημοκρατίας.

Χωλαίνει η καταμέτρηση

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από το σύστημα καταμέτρησης. Αν και η ακριβής καταμέτρηση των ψήφων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ κάθε δημοκρατίας, η αρχή αυτή μοιάζει να διαφεύγει στις ΗΠΑ. Αναξιόπιστες μηχανές ανάγνωσης διάτρητων ψηφοδελτίων αποσύρονται, αντικαθιστάμενες από εξίσου αναξιόπιστες ηλεκτρονικές μηχανές καταμέτρησης. Πολλοί επιστήμονες της πληροφορικής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Παρέμβαση «χάκερ» ή ενδεχόμενη δυσλειτουργία του συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένη καταμέτρηση των ψήφων. O κατάλογος των εκλογικών αναμετρήσεων, όπου τα αυτόματα συστήματα καταμέτρησης αποδείχθηκαν αναξιόπιστα, προσφέροντας ύποπτα αποτελέσματα, συνεχίζει να μεγαλώνει.

Ενα από τα τελευταία περιστατικά αφορά τις κομητείες Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα στις αρχές του μηνός. Ηλεκτρονικές κάλπες, με αναγνώριση της αφής του ψηφοφόρου, καταμέτρησαν 137 λευκά ψηφοδέλτια σε έκτακτες εκλογές για μία έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας, όταν η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων ήταν 12 ψήφοι. O ηττηθείς υποψήφιος υποστήριξε ότι μηχανικές δυσλειτουργίες ίσως να του κόστισαν την εκλογή του. H έλλειψη χάρτινων ψηφοδελτίων κατέστησε ανέφικτη την επιβεβαίωση των ισχυρισμών του. Το περιοδικό Fortune ανακήρυξε τα συστήματα ηλεκτρονικής ψήφου ως το χειρότερο τεχνολογικό επίτευγμα του 2003. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αναξιοπιστία των μηχανών καταμέτρησης, η Καλιφόρνια ψήφισε την υποχρεωτική αρχειοθέτηση χάρτινου αντιγράφου κάθε ηλεκτρονικής ψήφου. Το Κογκρέσο πρέπει να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες ώστε η πρωτοβουλία της Καλιφόρνιας να υιοθετηθεί σε εθνική κλίμακα, για τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου.

Οι κατασκευαστές μηχανών καταμέτρησης, όμως, δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. O Ουόλντεν O’ Ντιλ, πρόεδρος της Diebold Inc., από τους σημαντικούς χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Μπους, έχει υποσχεθεί, σε πρόσφατη επιστολή του, ότι θα εξασφαλίσει τις ψήφους των εκλεκτόρων του Οχάιο για τον πρόεδρο. Το παράδειγμα του O’ Ντιλ ακολουθούν και τα υπόλοιπα στελέχη εταιρειών κατασκευής μηχανών καταμέτρησης ψηφοδελτίων.

Η ψηφοφορία μέσω Ιντερνετ θα είναι δυνατή για πρώτη φορά φέτος στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν, τον ερχόμενο μήνα, για τους δημότες της πολιτείας που κατοικούν στο εξωτερικό. Τα πολλαπλά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει, όμως, το Διαδίκτυο προκαλούν δικαιολογημένα ερωτήματα για την αξιοπιστία της ψηφοφορίας σε αυτό. Το πειραματικό πρόγραμμα της πολιτείας του Μίσιγκαν αξιοποιεί πρωτοποριακό απόρρητο λογισμικό του Πενταγώνου, το οποίο επελέγη από τις Αρχές με απευθείας ανάθεση.

Τι χρειάζεται

Οι ΗΠΑ χρειάζονται σήμερα εθνική επιτροπή, με αποστολή την προώθηση της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. H ταχυδρομική ψήφος, η θέσπιση της αργίας την ημέρα των εκλογών και η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα των εκλογών βοηθούν την αύξηση της προσέλευσης. O Τόμας Τζέφερσον είπε κάποτε ότι η αντιπροσωπευτική κυβέρνηση «είναι το καλύτερο αντίδοτο στα σφάλματα των ηγετών». Πρέπει, όμως, οι εκλογές να είναι δίκαιες και να χρησιμοποιούν συστήματα που λειτουργούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή