Σκληρός αγώνας για το χρίσμα

Σκληρός αγώνας για το χρίσμα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναμέτρηση στήθος με στήθος», «Τετραπλό αδιέξοδο», «Σκληρός αγώνας» ήταν ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς, με τους οποίους Αμερικανοί αναλυτές έδιναν, χθες, το στίγμα της έναρξης του προεκλογικού αγώνα με τη διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών. O σκληρός αγώνας ανάμεσα στον μέχρι πρόσφατα πρωτοπόρο των δημοσκοπήσεων Χάουαρντ Ντιν, τον Ντικ Γκέπχαρντ, τον Τζον Κέρι και τον Τζον Εντουαρντς, θα κρίνει εν πολλοίς και την τύχη του χρίσματος, με δεύτερο σημαντικό σταθμό το Νιου Χαμσάιρ, όπου έχει εστιάσει τις προσπάθειές του ο Γουέσλι Κλαρκ, ο υποψήφιος που μπήκε τελευταίος στον εσωκομματικό αγώνα με τη φιλοδοξία να αναδειχθεί σε «αντίπαλον δέος» των «ιεράκων» της κυβέρνησης Μπους, με πυρήνα παραλείψεις και λάθη της κυβέρνησής του στον πόλεμο στο Ιράκ.

Αμερικανοί αναλυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο στην τελική αναμέτρηση για το χρίσμα στο Συνέδριο των Δημοκρατικών ο ένας εκ των αντιπάλων αν είναι ο απόστρατος στρατηγός, πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη και επικεφαλής της συμμαχικής επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο. Ισως, το ποιος, όμως, θα είναι ο έτερος διεκδικητής του τίτλου να γίνει γνωστό σήμερα, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προκριματικών της Αϊόβα. Αυτές χαρακτηρίζονται οι πλέον αγωνιώδεις στην ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς οι τέσσερις αντίπαλοι βρίσκονταν, λίγο πριν από την έναρξη των συνελεύσεων, σε απόσταση αναπνοής, αφού είχαν προηγηθεί τον τελευταίο καιρό ανατροπές στα ποσοστά. O Χάουαρντ Ντιν, επί 20 χρόνια κυβερνήτης του Βερμόντ, που σάρωνε επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, εμφάνισε σαφή κάμψη. O ιρλανδικής καταγωγής γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, φαβορί στην αρχή του αγώνα και σφοδρός πολέμιος του κ. Ντιν, διατηρούσε -με κόπο έλεγαν ορισμένοι- τη δύναμή του. O γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Εντουαρντς, έδινε μάχη για την επιβίωσή του, ενώ ανάλογη προσπάθεια κατέβαλε και ο βουλευτής του Μισούρι Ντικ Γκέπχαρντ, πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, λίγο πριν αρχίσει η άκρως περίπλοκη διαδικασία των «προκριματικών συνελεύσεων» στην Αϊόβα με την προσέλευση 100.000 μελών, ο κ. Κέρι εκτοξεύθηκε στα ύψη, με ποσοστό 26%, έχοντας μικρό προβάδισμα έναντι του Χάουαρντ Ντιν -22% έως 25%.

Μείωση αναποφάσιστων

Ο κ. Εντουαρντς βρέθηκε με 21%, στην τρίτη θέση και ο κ. Γκέπχαρντ, με 18%, ερχόταν τέταρτος. Το ποσοστό των αναποφάσιστων, που τις τελευταίες ημέρες έκαναν τα ποσοστά να «σκαμπανεβάζουν» είχε περιοριστεί στο 9%. Εν αναμονή του αποτελέσματος των προκριματικών, με τοπική ώρα έναρξης 18.30, σχολιαστές επεσήμαιναν το γεγονός ότι ο κ. Κέρι είναι γόνος οικογένειας διπλωματών, παλαίμαχος του πολέμου στο Βιετνάμ και σύζυγος της κληρονόμου, από πρώτο γάμο, πασίγνωστης μάρκας κέτσαπ. Οι ίδιοι εξηγούσαν ότι το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα κατακτήσει ο Χάουαρντ Ντιν. Εάν καταλάβει τη δεύτερη θέση έχει πιθανότητες νίκης στην ιδιαίτερα κρίσιμη αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ.

Εκεί καραδοκεί ο Γουέσλι Κλαρκ, άλλοτε ψηφοφόρος των προέδρων Νίξον και Ρέιγκαν, που μεταπήδησε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ως υποψήφιος για το χρίσμα. Αφού «ροκάνισε» τη δημοτικότητα του διάττοντος αστέρα Χάουαρντ Ντιν, απεδύθη σε αντιφατικές κρίσεις, άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά του πολέμου στο Ιράκ. O κ. Κλαρκ προσέλαβε επικεφαλής του προεκλογικού του αγώνα τον σύμβουλο του Τζον Μακ Κέιν, αντίπαλου του Μπους στον αγώνα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές του 2000. Μόνη βεβαιότητα είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ θα είναι εξόχως ενδιαφέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή