Φόρουμ Βομβάης κατά «δόγματος Μπους»

Φόρουμ Βομβάης κατά «δόγματος Μπους»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΜΒΑΗ.Με την αποφασιστική καταδίκη του «δόγματος Μπους» περί προληπτικών πολέμων και με έκκληση για τον τερματισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, ιδιαίτερα στην ασιατική ήπειρο, ολοκληρώθηκε χθες στη Βομβάη το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, το οποίο διεξήχθη παράλληλα με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ εναντίον της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στο τελικό ντοκουμέντο τους, περίπου 200 κοινοβουλευτικοί από 30 χώρες του κόσμου – στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και οικολογικών κινημάτων- επικρίνουν την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης που, κατά την άποψή τους, «αναγορεύει τον πόλεμο σε συνήθη μέθοδο επίλυσης διεθνών προβλημάτων» και καταδικάζουν «την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τρομοκρατίας».

Ακτιβιστές του φιλειρηνικού κινήματος, βετεράνοι του Βιετνάμ και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιήθηκαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, διασταύρωσαν τις εμπειρίες τους καταδικάζοντας την πολιτική του προέδρου Μπους. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και ζήτησε να δικαστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν από σώμα Ιρακινών και διεθνών νομικών, αφού αποκλεισθεί το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου παίρνουν μέρος σε συζητήσεις, διαδηλώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2001 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας και πολιτογραφήθηκε ως «το αντι-Νταβός των εναλλακτικών ρευμάτων», καθώς βρίσκεται στον αντίποδα της οικονομικής «Ορθοδοξίας», και συμπίπτει, κάθε χρόνο, με την καθιερωμένη συνάντηση εκπροσώπων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, στο Νταβός της Ελβετίας. Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση, από το βήμα του Κοινωνικού Φόρουμ, του Αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, διευθυντικού στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 1997 έως το 2000. «H οικονομική πολιτική δεν πρέπει να ανατεθεί εν λευκώ στους τεχνοκράτες των διεθνών οικονομικών οργανισμών», δήλωσε ο Στίγκλιτς, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές ανισότητες και στα οξύτατα προβλήματα του Τρίτου Κόσμου.

Στους δρόμους της Βομβάης, την παράσταση έκλεψαν χθες οι πορείες και τα πολιτιστικά «χάπενινγκ» χιλιάδων Ινδών που ανήκουν στους «νταλίτ» (παρίες) και απαιτούν να τερματισθεί η διαίρεση της κοινωνίας τους σε κάστες. Περίπου 5.000 νταλίτ πραγματοποίησαν πορεία προς το συνεδριακό κέντρο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ με συνθήματα, τραγούδια και χορούς. Περίπου 138 εκατομμύρια Ινδοί ανήκουν στην κάστα των νταλίτ, που, παλιότερα, ονομάζονταν «ανέγγιχτοι» και υφίστανται σειρά διακρίσεων στο αυστηρά ιεραρχικό κοινωνικό σύστημα της χώρας τους.

Σάλος από καταγγελία για βιασμό

ΒΟΜΒΑΗ.Σάλο προκάλεσε στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Βομβάης αλλά και στη μακρινή Νότια Αφρική η προφυλάκιση ενός Νοτιοαφρικανού δικαστή, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Φόρουμ, με την κατηγορία ότι βίασε 26χρονη ομοεθνή του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της τελευταίας, ο ηλικίας 53 ετών δικαστής Σεεράτζ Ντεσάι βίασε την εκπρόσωπο οργάνωσης που δραστηριοποιείται εναντίον του έιτζ στο ξενοδοχείο του, όπου τον είχε επισκεφθεί για να συζητήσουν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας. O δικαστής αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «συναινετική ερωτική συνεύρεση». H είδηση προκάλεσε σοκ στους κόλπους των 100.000 ακτιβιστών που μετέχουν στις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τελευταίου, Γκαουτάμ Μόντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή