Συγχαρητήρια στον πρέσβη για τον βανδαλισμό

Συγχαρητήρια στον πρέσβη για τον βανδαλισμό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σε οξύ διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σουηδίας και Ισραήλ έχει εξελιχθεί ο βανδαλισμός έργου τέχνης, που απεικόνιζε Παλαιστίνια καμικάζι, από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Στοκχόλμη Ζβι Μαζέλ. O Μαζέλ, που εκλήθη στο σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις για την πράξη του, δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

Η διαμάχη ξέσπασε την Παρασκευή, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Εθνικού Μουσείου της Στοκχόλμης πέταξαν τον πρέσβη Μαζέλ έξω από το μουσείο. O Μαζέλ φάνηκε στην κάμερα του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης να αποσπά μια λάμπα που φώτιζε το έκθεμα και να την πετάει στο νερό, προκαλώντας βραχυκύκλωμα και βυθίζοντας το έκθεμα στο σκοτάδι.

Η τρέλα της αλήθειας

Το έργο τέχνης με τίτλο «H χιονάτη και η τρέλα της αλήθειας» παρουσίαζε μια λίμνη με κόκκινο νερό, στην οποία έπλεε ένα μικροσκοπικό ιστιοπλοϊκό σκάφος. Αντί για πανί, το σκάφος είχε φωτογραφία της Χαναντί Τζαραντάτ, καμικάζι της ισλαμικής Τζιχάντ, που στις 4 Οκτωβρίου τινάχθηκε στον αέρα σε εστιατόριο της Χάιφα, παρασύροντας στον θάνατο 21 άτομα. Μουσική υπόκρουση του εκθέματος είναι το κομμάτι του Γ. Σ. Μπαχ με τίτλο «η καρδιά μου κολυμπάει στο αίμα.» H έκθεση τέχνης «Making Difference» οργανώθηκε με την ευκαιρία επερχόμενου συνεδρίου με θέμα τις γενοκτονίες, στο οποίο θα λάβουν μέρος πάνω από 60 χώρες. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, το θέμα του ίδιου συνεδρίου ήταν η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί. «Αυτό το έργο ήταν το αποκορύφωμα δεκάδων πράξεων κατά των Εβραίων και του Ισραήλ στη Σουηδία» είπε ο πρέσβης Μαζέλ, υπερασπιζόμενος την πράξη του. «Επρεπε κάπως να το σταματήσουμε, ακόμη και παρεκκλίνοντας από την τυπική διπλωματική συμπεριφορά».

Το επεισόδιο πήρε ευρεία δημοσιότητα στη Σουηδία, ενώ από το Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σαρόν ευχαρίστησε τηλεφωνικά τον πρέσβη, τονίζοντας ότι έχει «τη στήριξη της κυβέρνησης».

Το ζευγάρι των καλλιτεχνών, ο Ντρορ Φέιλερ, που γεννήθηκε στο Ισραήλ και η Σουηδέζα σύζυγός του Γκουνίλα Σκελντ Φέιλερ, αρνήθηκαν ότι το έργο «ηρωοποιεί» την καμικάζι. O Φέιλερ είπε ότι προσπάθησε να πείσει τον πρέσβη να διαβάσει το συνοδευτικό κείμενο, στο οποίο αναφερόταν ότι η καμικάζι σκότωσε αθώους ανθρώπους, όμως ο πρέσβης ήταν ασυγκράτητος.

Δεν ζήτησε συγγνώμη

Αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών χθες, ο Μαζέλ είπε ότι δεν ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι το έκθεμα δεν έχει αποσυρθεί. Στις αντιδράσεις για το έκθεμα περιλαμβάνονται και ανώνυμες απειλές εναντίον του καλλιτεχνικού διευθυντή της έκθεσης Τόμας Νορντανστάντ, ο οποίος έχει δεχθεί πάνω από 400 e-mail, ενώ την Κυριακή, έξω από την είσοδο του μουσείου, κάποιος τον έσπρωξε στις σκάλες, αλλά απέτρεψε την ανεξέλεγκτη πτώση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή