Αποχρωσεις

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέρμα στα λίπη

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού ευτραφείς της γης, οι οποίοι «χτυπιούνται» στα γυμναστήρια ή υποβάλλονται σε εξαντλητικές δίαιτες, προκειμένου να χάσουν τα περιττά κιλά και να αποκτήσουν επιθυμητό και καλλίγραμμο κορμί. Φαίνεται ότι εισακούστηκαν οι προσευχές τους να εφευρεθεί ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας, καθώς Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον τρόπο να απαλλαγεί κάποιος απ’ τα περιττά λίπη, χωρίς απαραιτήτως να υποβάλλεται σε κοπιώδη σωματική άσκηση. Πρόκειται όντως για μια εξαιρετική ανακάλυψη -η οποία εφ’ όσον καταλήξει στην παρασκευή φαρμάκου- θα συμβάλει τα μέγιστα στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη. H ομάδα των Ιαπώνων ειδικών, λοιπόν, στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γιούρο Σακάι, διαπίστωσε ότι όταν ένας κυτταρικός υποδοχέας των μυών, γνωστός με την ονομασία PPARd, ενεργοποιείται χημικά, προκαλεί το κάψιμο λίπους μέσα στον μυ. Οι υποδοχείς είναι πρωτεΐνες που μεταφράζουν συγκεκριμένο τύπο ερεθίσματος σε νευρικές ώσεις κι έτσι, «ακόμη κι όταν κάποιος δεν ασκείται, η δραστηριότητα του μεταβολισμού επιταχύνεται, οδηγώντας σε απώλεια βάρους», επισημαίνει ο καθηγητής Σακάι. O ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι είναι ζήτημα χρόνου η παρασκευή φαρμάκου, το οποίο προς στιγμήν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Παράθυρο με θέα

Νέο διάδρομο επικοινωνίας στο Διαδίκτυο φιλοδοξεί να ανοίξει ένας 40άρης Αμερικανός, πρώην στέλεχος εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ, ο οποίος έστησε μια μηχανή αναζήτησης πορνό, στο ύφος και στη λογική του ευρέως γνωστού Google. H νέα μηχανή αναζήτησης απαντάει στη διεύθυνση Booble.com και καθοδηγεί τον επισκέπτη σε όλα τα νόμιμα (όπως διαβεβαιώνει ο κατασκευαστής της) sites με πορνογραφικό περιεχόμενο, προσφέροντας στον ενδιαφερόμενο δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 6.000 καταχωρίσεις του είδους. Αγνωστο γιατί, ωστόσο, ο εμπνευστής της νέας μηχανής αναζήτησης, η οποία εκτός από «διασκεδαστική» φιλοδοξεί να είναι και «χρήσιμη», επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ωστόσο, ο ιδρυτής του Booble διατείνεται ότι όλα άρχισαν από ένα αστείο, που βρήκε απήχηση στο «ιντερνόπληκτο» κοινό κι εξελίχθηκε σε επιχείρηση. O ίδιος υπόσχεται να οδηγήσει τον επισκέπτη σε μονοπάτια του Ιντερνετ κατάλληλα δι’ ενηλίκους, με χιούμορ, ενδιαφέρον και περιεχόμενο, δεδομένου ότι έχουν φιλτραριστεί κάπου 25.000 διευθύνσεις με πορνογραφικό περιεχόμενο. Διότι το πορνό ποτέ δεν πεθαίνει και το Ιντερνετ δεν έχει κορεστεί ακόμη από επιχειρηματικές ιδέες.

Τα αστεία στοιχίζουν

Νεαρή Βρετανίδα φοιτήτρια βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο 15ετούς φυλάκισης, επειδή έκανε το λάθος να αστειευθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι, ισχυριζόμενη ότι μεταφέρει τρεις βόμβες. Την ώρα που περνούσε από τον έλεγχο και τοποθετώντας τις αποσκευές της στον ιμάντα, η 21χρονη Σαμάνθα Μάρσον στράφηκε προς το προσωπικό ασφαλείας και είπε: «έι, προσέξτε, έχω τρεις βόμβες εκεί μέσα». H νεαρή επανέλαβε τη φράση της δύο φορές κι αμέσως βρέθηκε με χειροπέδες στα χέρια, ενώ σήμανε γενικός συναγερμός στο αεροδρόμιο, δεδομένου ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί έχουν χάσει αυτό το είδος του χιούμορ (αν βεβαίως διέθεταν ποτέ). H μικρή συνελήφθη πάραυτα κι ο αρμόδιος δικαστής έθεσε εγγύηση 5.000 δολαρίων, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη έως ότου οριστικοποιηθεί η ποινή της, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις φθάνει τα 15 χρόνια. Οι αεροπορικές εταιρείες, πάντως, που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ επισημαίνουν στους επιβάτες τους να αποφεύγουν τέτοιου είδους αστεία ή «επικίνδυνα» σχόλια, τέτοιες μέρες και ώρες, που τα μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια βρίσκονται στα ύψη.

Θεατρικό πείραμα

«Τα λεφτά μας, πίσω», φώναζαν κάποτε οι θεατρόφιλοι, όταν δεν ικανοποιούνταν από την παράσταση. Κι αν τότε αυτό ήταν περισσότερο σχήμα λόγου παρά ουσιαστική απαίτηση, στη Ρωσία και δη στη Μόσχα, το εν λόγω αίτημα παίρνει συγκεκριμένη μορφή, στη βάση μιας καινοτόμου πειραματικής συμφωνίας μεταξύ παραγόντων του θεάτρου και θεατρόφιλου κοινού, αφού αν η παράσταση δεν αρέσει, μπορούν όντως να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Περί τίνος πρόκειται, όμως; Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Νοβόστι», κατά την είσοδο των θεατών στο θέατρο, τούς παραδίδεται ένα ερωτηματολόγιο κι ένας φάκελος με χαρτονομίσματα αξίας 10 ρουβλίων το καθένα, μέρος του εισιτηρίου που κατέβαλαν. Μετά το πέρας της παράστασης, οι θεατές καλούνται να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και να επιστρέψουν τον φάκελο με όσα από τα χαρτονομίσματα θεωρούν ότι άξιζε η παράσταση που παρακολούθησαν. Αν έμειναν ευχαριστημένοι, μπορούν ακόμη και να προσθέσουν χαρτονομίσματα στον φάκελο. Είναι ενδεικτικό ότι στην πιλοτική εφαρμογή του πειράματος, τον περασμένο μήνα, στα θέατρα Hermitage και Meyerhold αρκετοί θεατές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για ένα έργο που τους άρεσε. Το ίδιο προσδοκούν και τα θέατρα, τα οποία συμμετέχουν από χθες στο πείραμα και ευελπιστούν να μάθουν την άποψη του κοινού για τις παραστάσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή