ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OI ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ TON ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Επιτροπή για Γκουαντανάμο στη βρετανική Βουλή

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μεταφέρουν στις ΗΠΑ τον αγώνα τους για την απελευθέρωση των οικείων τους οι οικογένειες Βρετανών κρατουμένων στο Γκουαντανάμο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση εκπροσώπου τους. Πολιτικοί, ακτιβιστές και δικηγόροι τέθηκαν στο πλευρό των συγγενών των κρατουμένων, συστήνοντας την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Γκουαντανάμο στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. H Επιτροπή σκοπεύει να στείλει αντιπροσωπεία τον ερχόμενο Μάρτιο στην Ουάσιγκτον, η οποία θα ασκήσει πιέσεις σε βουλευτές. H αντιπροσωπεία θα ενώσει τις δυνάμεις της με την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών. Εννέα Βρετανοί υπήκοοι και τρεις μόνιμοι κάτοικοι της Βρετανίας κρατούνται εδώ και δύο χρόνια στην αμερικανική ναυτική βάση στην Κούβα, μαζί με άλλους 648 άνδρες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΤΗ OI ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΟΥΓΚΑΝΤΑ

Σκοτώθηκε σε μάχη ο Γιαντίν Νιέκο

ΚΑΜΠΑΛΑ, Ουγκάντα. O στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών της Ουγκάντας, Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA), Γιαντίν Τόλμπερντ Νιέκο, έχασε τη ζωή του μαζί με 16 άλλους αντάρτες, σε μάχη στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση εκπροσώπων του κυβερνητικού στρατού και της Εκκλησίας. «Σκοτώσαμε τη Δευτέρα τον Γιαντίν Νιέκο και 16 άλλους διοικητές του LRA σε μάχη στην περιοχή Πάντερ, μεταξύ των πόλεων Οπαλέ και Καλαβίνα, και προχθές μεταφέραμε τη σορό του στο στρατόπεδο προσφύγων του Λάσεκ Οκότ για πιστοποίηση της ταυτότητάς του», δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού στρατού. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι οποίοι είχαν συναντήσει τον Νιέκο στο παρελθόν, αναγνώρισαν σε φωτογραφία του θανόντος που δημοσίευσαν οι αρχές, τον αρχηγό του LRΑ.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Εγκλημα πολέμου στο Ιράκ

ΧΑΓΗ. «H χρήση βομβών διασποράς από τις βρετανικές δυνάμεις στον πόλεμο του Ιράκ θα μπορούσε να εκληφθεί ως έγκλημα πολέμου», υποστήριξε χθες η διεθνής ομάδα δικηγόρων Peacerights. «H σοβαρότητα του θέματος δικαιολογεί την περαιτέρω διερεύνησή του από την εισαγγελική ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης», υπογράμμισε η ομάδα. Επτά ακαδημαϊκοί από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά, οι οποίοι αποτελούν τα μέλη της οργάνωσης Peacerights, πήραν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ερεύνησαν στοιχεία για τη σύσταση κατηγορίας ικανής για την παραπομπή του βρετανικού στρατού στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, «το ίδιο ισχύει και για τον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος, όμως, δεν μπορεί να δικαστεί διότι η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει και να αναγνωρίσει το δικαστήριο, το οποίο έχει αναγνωρίσει η Βρετανία».

ΚΑΤΑ TH ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ TOY ΘΗΤΕΙΑΣ

Πέντε καρδιακά υπέστη ο Γέλτσιν

ΜΟΣΧΑ. Πέντε καρδιακά επεισόδια ανακοίνωσε ότι έπαθε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν. O πρόεδρος Γέλτσιν απουσίαζε συχνά, για σημαντικά χρονικά διαστήματα και σε κρίσιμες χρονικά στιγμές, από τις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Μεγαλύτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η απουσία του λίγο πριν από την επανεκλογή του στις εκλογές του1996, τις οποίες κέρδισε οριακά, συναγωνιζόμενος με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Την εποχή εκείνη, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δικαιολογήσει την απουσία του Γέλτσιν, ισχυριζόμενοι ότι έιχε ίωση.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ DEUTSCHE ΒΑΝΚ

Δίκη για τις ανώνυμες εταιρείες

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. Ξεκίνησε χθες η δίκη-ορόσημο για τη νομική αντιμετώπιση των ανωνύμων εταιρειών της Γερμανίας, καθώς προσήλθε στο δικαστήριο ο πρώην διοικητής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, κατηγορούμενος για παράβαση της ηθικής δεοντολογίας των ανωνύμων εταιρειών, διότι ενέκρινε το υπέρογκο πρόσθετο επίδομα των 57 εκατ. δολ. σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Mannesmann, τα οποία εξασφάλισαν την πώληση της εταιρείας στη Vodafone, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. «Είμαστε η μοναδική χώρα, όπου οι δημιουργικοί άνθρωποι, που πετυχαίνουν θετικά αποτελέσματα παραπέμπονται σε δίκη εξαιτίας αυτού», τόνισε ο Ακερμαν.

ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΤΟΕΓΚΕΦΑΛΟ

Ζογκλέρ με πολλή φαιά ουσία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι ζογκλέρ και όσοι μαθαίνουν να εξισορροπούν αντικείμενα προκαλούν αλλαγές σε τμήματα του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν χθες σε επιστημονικό περιοδικό Γερμανοί επιστήμονες. H τελειοποίηση δεξιοτήτων αυξάνει την ποσότητα φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επεξεργάζονται και αποθηκεύουν οπτικές πληροφορίες. Οι επιστήμονες συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων εθελοντών πριν αυτοί ξεκινήσουν την προπόνηση, με μαγνητικές τομογραφίες των ιδίων, τρεις μήνες αργότερα. Ανακάλυψαν την αύξηση της φαιάς ουσίας σε περιοχές των εγκεφάλων τους.

ΔΕΤΑ BPHKATA ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Προ νέων εκλογών η Σερβία;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Νέος γύρος εκλογών προοιωνίζεται στη Σερβία, μετά την αδυναμία των μεταρρυθμιστικών κομμάτων να επουλώσουν τις πληγές για να συνεργασθούν στη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης. Τέσσερις εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές, από τις οποίες δεν προέκυψε βιώσιμη κυβέρνηση, το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα απέρριψαν τις εκατέρωθεν προτάσεις. Πολιτικοί και των δύο κομμάτων άφησαν να εννοηθεί ότι μόνο μία νέα προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου. Από το 2002 έχουν διεξαχθεί τρεις προεδρικές εκλογές, καμία εκ των οποίων δεν είχε ποσοστό συμμετοχής πάνω από 50%, αφήνοντας τη χώρα χωρίς αρχηγό κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή