Δίδακτρα και πόρισμα Χάτον, η διπλή δοκιμασία του Μπλερ

Δίδακτρα και πόρισμα Χάτον, η διπλή δοκιμασία του Μπλερ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δύο διαδοχικές κρίσιμες δοκιμασίες έχουν αναδείξει την εβδομάδα που έρχεται σε μία από τις δυσκολότερες της επταετούς διακυβέρνησης του Τόνι Μπλερ στη Βρετανία. Την Τρίτη, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τα μέτρα του Μπλερ αναφορικά με την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ενώ την Τετάρτη ο δικαστής Χάτον θα εκδώσει το πόρισμά του για την υπόθεση του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Ο Μπλερ έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί αν ο δικαστής Χάτον καταλήξει στο πόρισμα ότι ο ίδιος επέτρεψε να διαρρεύσει το όνομα του Κέλι στα MME, ως εκδίκηση για τις δηλώσεις του καθηγητή, που αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Εν αναμονή του πορίσματος -και εν αγνοία του περιεχομένου του- τα σχετικά σχόλια είναι περιορισμένα.

Αντίθετα, το θέμα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια συγκεντρώνει μεγάλη δημοσιότητα διότι έχει μετατραπεί σε όχημα εκδήλωσης της δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Θα καταψηφίσουν 100 βουλευτές

Περίπου 100 βουλευτές των Εργατικών εξακολουθούν να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, απειλή που αν γίνει πράξη θα σημάνει την ανατροπή του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα σχέδια του Μπλερ, τα ετήσια δίδακτρα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Αγγλία και την Ουαλία θα τριπλασιαστούν φθάνοντας τις 3.000 στερλίνες (4.300 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία). Επίσης, θα αλλάξει η μέθοδος πληρωμής των διδάκτρων, τα οποία δεν θα καταβάλλονται στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους, αλλά θα αποπληρώνονται σταδιακά επί 25 χρόνια, καθώς οι απόφοιτοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υπερασπιστεί τα μέτρα αυτά ως αναγκαία για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ως δίκαια, επειδή το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης πληρώνεται από αυτούς που επωφελούνται απ’ αυτήν και όχι από τους φορολογούμενους. Οι επικριτές του Μπλερ επισημαίνουν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα βυθίσει όλο και περισσότερους φοιτητές στα χρέη και επικαλούνται μελέτες που δείχνουν ότι πλέον το 42% των φοιτητών εργάζεται κατά τη διάρκεια των διδακτικών εξαμήνων και η πλειοψηφία το κάνει για λόγους οικονομικής ανάγκης.

Θυμίζουν επίσης στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι το 2001 εξελέγη υποσχόμενος ότι δεν επρόκειτο να αυξήσει τα δίδακτρα των προπτυχιακών σπουδών. Σε άρθρο στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο πολιτικός σχολιαστής Μάρτιν Κέτλε παρατηρεί ότι η αντίθεση προς τον νόμο για τα πανεπιστήμια δεν έχει τον πάνδημο χαρακτήρα της αντίθεσης προς τον πόλεμο στο Ιράκ. Ωστόσο, τονίζει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέγερση εναντίον του Μπλερ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή