Στη δίνη σκανδάλου ο Αριέλ Σαρόν

Στη δίνη σκανδάλου ο Αριέλ Σαρόν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. Εντονη ελληνική απόχρωση έχει το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ισραηλινή κοινή γνώμη και απειλεί το μέλλον του Αριέλ Σαρόν στον πρωθυπουργικό θώκο. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ απήγγειλε χθες κατηγορίες εναντίον του επιχειρηματία και μέλος του κόμματος του Λικούντ, Ντέιβιντ Απελ, για την περίφημη υπόθεση της «ελληνικής νήσου», όπως είναι γνωστή. O κ. Απελ κατηγορείται ότι την περίοδο 1998-1999 αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τον κ. Σαρόν, που εκτελούσε τότε χρέη υπουργού Εξωτερικών και τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμερτ προκειμένου οι δύο τελευταίοι να ασκήσουν την επιρροή τους στην ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση μεγάλης τουριστικής επένδυσης σε νησί του Αιγαίου.

Πρόταση μομφής

Ηδη το κόμμα των Εργατικών κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαρόν υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του δεδομένων των υποψιών που τον βαραίνουν. Στο κείμενο του κατηγορητηρίου αναφέρεται ότι ο κ. Απελ προσέλαβε τον γιο του κ. Σαρόν, Τζιλάντ σε ρόλο συμβούλου για την επένδυση στην ελληνική νήσο, μολονότι ο τελευταίος δεν διέθετε ούτε τα προσόντα, ούτε την εμπειρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών, ο κ. Απελ συνέχισε να πληρώνει τον Γκιλάντ ακόμα και όταν είχε καταστεί σαφές ότι το εγχείρημά του δεν θα τελεσφορήσει, προσβλέποντας στην εύνοια του Σαρόν σε άλλες υποθέσεις. O Γκιλάντ φέρεται να εισέπραξε ποσό ύψους 100.000 δολαρίων, ενώ στο κατηγορητήριο αναφέρεται, επίσης, ότι ο κ. Απελ υποσχέθηκε να στηρίξει οικονομικά την εκστρατεία του κ. Σαρόν για την ηγεσία του κόμματος του Λικούντ που διεξήχθησαν το 1999. Επιπλέον, ο κ. Απελ κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον κ. Ολμερτ, ο οποίος διατελούσε τότε δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση του τουριστικού εγχειρήματος στις ελληνικές αρχές.

Το κατηγορητήριο αφήνει σαφέστατα υπονοούμενα ότι οι φερόμενοι ως αποδέκτες των δωροδοκιών συμμετείχαν ενεργά στην υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», ο κ. Σαρόν προσπάθησε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για την τουριστική επένδυση του κ. Απελ. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της προσπάθειάς του ο κ. Σαρόν φέρεται να διοργάνωσε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του τότε Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών. Οσον αφορά τον νυν αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμερτ, αυτός φέρεται να διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του τότε δημάρχου της Αθήνας, αποσκοπώντας στην προώθηση των συμφερόντων του κ. Απελ.

Οι ισραηλινές εισαγγελικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά των φερόμενων ως παραλήπτες των δωροδοκιών, αλλά και κατά του Γκιλάντ Σαρόν για το διαμεσολαβητικό του ρόλο. Από την πλευρά του, ο συνήγορος του κ. Απελ αρνήθηκε για λογαριασμό του πελάτη του τις κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή