Παραχωρήσεις προς τους σιίτες

Παραχωρήσεις προς τους σιίτες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντονες ταλαντεύσεις φαίνεται να έχει προκαλέσει στον αμερικανο-βρετανικό συνασπισμό η μαχητική κινητοποίηση των σιιτών εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης Μπους για το μετά Σαντάμ Ιράκ και υπέρ της προκήρυξης γενικών εκλογών προ της 30ής Ιουνίου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναφέρει ότι ο υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην αποδοχή του αιτήματος των σιιτών για γενικές εκλογές.

Αποδοχή και από Μπρέμερ

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η βρετανική κυβέρνηση και ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ έχουν ήδη αποδεχθεί την ιδέα. Εκφράζονται, ωστόσο, αμφιβολίες κατά πόσον οι απόψεις των Μπλερ και Μπρέμερ θα μεταπείσουν την κυβέρνηση Μπους και ιδιαίτερα το Πεντάγωνο. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπλερ, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, φέρεται να δηλώνει στο σχετικό ρεπορτάζ: «O Τζακ (Στρο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών) είπε στον Πάουελ ότι η διαδικασία (για τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ) είναι σαν το ποδήλατο: Πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός, ακόμη και αν ταλαντεύεται με αστάθεια».

Ο ίδιος ο Στρο άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα για γενικές εκλογές μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας. «Οφείλουμε να εργαστούμε με μεγάλο σεβασμό απέναντι στον (θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών) αγιατολάχ Σιστάνι… Θέλουμε εκλογές το συντομότερο δυνατό… Προσωπικά, η ιδέα (των εκλογών) δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα, επί της αρχής». Ωστόσο, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της αποστολής αντιπροσωπείας του OHE στο Ιράκ, με στόχο να μεταπεισθούν οι σιίτες και να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της μεταβίβασης της εξουσίας. Ενδειξη των ταλαντεύσεων στους κόλπους της αμερικανικής διοίκησης θεωρείται το γεγονός ότι ο Πολ Μπρέμερ ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στο συνέδριο του Νταβός χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Πάντως, ο κορυφαίος σύμβουλος του Πενταγώνου, Ρίτσαρντ Περλ, εκ των αρχιτεκτόνων του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε: «Τόσο ο αγιατολάχ Σιστάνι όσο και η προσωρινή διοίκηση του Ιράκ θέλουν εκλογές. H διαφωνία εντοπίζεται στο χρονοδιάγραμμα. Δεν πρόκειται για τόσο βαθύ χάσμα όσο εμφανίζεται. Μπορεί να υπάρξουν συμβιβαστικές φόρμουλες».

Συνέντευξη Κέλι στο ΒΒC

Στο εσωτερικό του Ιράκ συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις σιιτών υπέρ των γενικών εκλογών, αυτήν τη φορά στην πόλη Σαμάουα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Από την πλευρά του, το συμβούλιο των Ιρακινών ουλεμά, που εκφράζει τη θρησκευτική ηγεσία των σουνιτών, τάχθηκε εναντίον των εκλογών. Στο μέτωπο του ανταρτοπολέμου, έξι Ιρακινοί, πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Τούρκος οδηγός τραυματίστηκαν χθες, όταν περίπολος των συμμαχικών στρατευμάτων έγινε στόχος μεγάλης βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Μοσούλης. Επιστρέφοντας στη Βρετανία, το BBC πρόβαλε χθες για πρώτη φορά συνέντευξη του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι. O διακεκριμένος σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας εμφανίζεται να δηλώνει ότι το Ιράκ αντιπροσωπεύει πραγματικό κίνδυνο και ότι είναι σε θέση να αναπτύξει χημικά ή βιολογικά όπλα εντός ημερών ή μηνών από τη στιγμή που θα το αποφασίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή