«Τι πετύχαμε με την εξωτερική μας πολιτική…»

«Τι πετύχαμε με την εξωτερική μας πολιτική…»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Είκοσι οκτώ μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι τρομοκράτες συνεχίζουν να συνωμοτούν εις βάρος των ΗΠΑ και του πολιτισμένου κόσμου. Απόδειξη, οι τραγωδίες στο Μπαλί, την Τζακάρτα, την Καζαμπλάνκα, το Ριάντ, την Κωνσταντινούπολη. Αλλά με την αποφασιστικότητά μας, αυτός ο κίνδυνος θα ηττηθεί» δήλωσε ο προέδρος Μπους, εισάγοντας τους ακροατές του στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Η Αμερική», δήλωσε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος, «είναι ένα έθνος σε αποστολή η οποία πηγάζει από τα βασικότερα πιστεύω μας. Δεν θέλουμε να επικυριαρχούμε ούτε να γίνουμε αυτοκρατορία. Σκοπός μας είναι η δημοκρατική ειρήνη κι αυτή η μεγάλη Δημοκρατία θα οδηγήσει τον κόσμο στο όραμα της ελευθερίας». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, έχουν «συγκεκριμένη αποστολή να ηγηθούν της εκστρατείας εξάπλωσης της ελευθερίας». Το δόγμα των προληπτικών χτυπημάτων συνέβαλε στην εξάπλωση της δημοκρατίας παγκοσμίως. O κ. Μπους έδωσε έμφαση στην κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν και στα όπλα μαζικής καταστροφής. «Ορισμένοι δεν υποστήριξαν την απελευθέρωση του Ιράκ. Αν όμως δεν παρεμβαίναμε, τότε τα όπλα θα συνέχιζαν να υπάρχουν. Αν αδιαφορούσαμε, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ήταν απειλές χωρίς περιεχόμενο, που θα οδηγούσαν στην εξασθένηση του Οργανισμού και θα ενεθάρρυναν τους δικτάτορες ανά τον κόσμο. Για όσους αγαπούν την ελευθερία, ο κόσμος χωρίς τον Σαντάμ είναι καλύτερος και ασφαλέστερος», τόνισε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι «η Αμερική επιδίωξε τη διεθνή υποστήριξη τόσο στο Αφγανιστάν όσο και το Ιράκ, αλλά υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να ηγείσαι μιας συμμαχίας πολλών κρατών και να δέχεσαι τις αντιρρήσεις των ολίγων. H Αμερική ποτέ δεν θα ζητήσει την άδεια για να υπερασπιστεί τον λαό της».

Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής

Στο θέμα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μπους δήλωσε πως οι ΗΠΑ οδεύουν προς την κατεύθυνση της στρατηγικής της ελευθερίας και αυτό θα συνεχιστεί όσο διάστημα η περιοχή παραμένει ένας χώρος τυραννίας, απελπισίας και θυμού, που παράγει άνδρες και κινήματα απειλητικά για την ασφάλεια της Αμερικής και των φίλων της. «Δείξαμε πόσο αποφασισμένοι είμαστε απέναντι στους Ταλιμπάν και πόσο πολύ συμβάλαμε στο άνοιγμα της κοινωνίας στο Αφγανιστάν. H ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι έργο σκληρό, αλλά σωστό. Και η Αμερική πάντα ήθελε να πράττει αυτό που θεωρούσε σωστό και δίκαιο. Μέρα τη μέρα, ο κόσμος με τη βοηθεια των ΗΠΑ αλλάζει. Παράδειγμα, η Λιβύη και η απόφασή της να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των όπλων μαζικής καταστροφής. Βεβαίως, διαφορετικές απειλές απαιτούν διαφορετικές στρατηγικές. Μαζί με τα άλλα κράτη της περιοχής, επιμένουμε η B. Κορέα να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα». Στον ίδιο παρονομαστή βρίσκεται και το Ιράν, κατέληξε ο κ. Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή