Το αμερικανικό «όραμα» για την ελευθερία

Το αμερικανικό «όραμα» για την ελευθερία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κόσμος έγινε ασφαλέστερος και καλύτερος τόπος μετά την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, το δόγμα Μπους περί προληπτικής στρατιωτικής δράσης προς όφελος της δημοκρατίας, όχι απλώς απέδωσε καρπούς, αλλά εμπλουτίζεται με έναν ακόμη υψηλό στόχο, την «ανά τον κόσμο προώθηση της δημοκρατίας με προσφυγή στη βία, εάν χρειαστεί». Δόγμα Μπους, δημοκρατία, 10 αναφορές στον πόλεμο και 20 στην τρομοκρατία συνθέτουν την πεμπτουσία του προεδρικού «οράματος για την ελευθερία», όπως διατυπώθηκε κατά την εκφώνηση του ετήσιου διαγγέλματος για την κατάσταση του έθνους από τον Τζορτζ Μπους στο Κογκρέσο το βράδυ της Τρίτης. H εξωτερική πολιτική μεσουράνησε στην καθαρώς προεκλογική ομιλία, αλλά κρίνοντας και από τις αναφορές στα θέματα που «καίνε», δηλαδή την πορεία της οικονομίας, τις φοροαπαλλαγές, την περίθαλψη κ.ά., οι αναλυτές, μολονότι πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική θα κρίνει τις εκλογές, διέκριναν κυβερνητική μεταστροφή εις τα εσωτερικά. Ορισμένοι στήριξαν μάλιστα την άποψή τους αυτή στο ότι ο OHE, αποδιοπομπαίος τράγος όλο αυτόν τον καιρό, εκλήθη από τις ΗΠΑ να ασκήσει το κύρος του, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των εκλογών στο Ιράκ. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε επιθετικός και καθόλου απολογητικός.

Απέφυγε μεν να υπερθεματίσει ως προς τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, που υπήρξαν το έρεισμα της επίθεσης εναντίον του Ιράκ, ακόμη δεν έχουν εντοπισθεί και τώρα μετατρέπονται σε μοχλό της προεκλογικής μάχηςτων Δημοκρατικών.

Καμιά υποχωρητικότητα

Δεν έδειξε, όμως, καμία υποχωρητικότητα έναντι των Δημοκρατικών αντιπάλων του, αλλά και όσων τον αμφισβητούν στο εξωτερικό. Χαιρέτισε τη μεταμέλεια της Λιβύης και την απόφασή της να αποκηρύξει τα όπλα μαζικής καταστροφής ως επιτυχία της «εκστρατείας στο Ιράκ». «Διότι η διπλωματία καθίσταται αποτελεσματική, όταν τα λόγια είναι αξιόπιστα και ουδείς αμφισβητεί τον λόγο της Αμερικής, ενός έθνους με αποστολή, η οποία πηγάζει από τις δικές του θεμελιώδεις αρχές», τόνισε, για να συμπληρώσει με έμφαση «δεν έχουμε την επιθυμία να κυριαρχήσουμε ούτε τη φιλοδοξία μιας αυτοκρατορίας. Ενεργούμε έχοντας στο πλευρό μας τους φίλους και συμμάχους μας». Και απευθυνόμενος προφανώς στους έξωθεν αμφισβητίες της πολιτικής του, διακήρυξε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να προβούν σε συμβιβασμούς, που θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά τους συμφέροντα, απλώς και μόνο για να διασφαλίσουν μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη», παρά τις δυσκολίες στο Ιράκ -και τους 500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Τα εκτενή αποσπάσματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν υποκατέστησαν, πάντως, την προεδρική μέριμνα για την πορεία στο εσωτερικό, με «αγκάθια» την ανεργία και τη γενικότερη ανησυχία των Αμερικανών πολιτών για το μέλλον τους.

Χρησιμοποιώντας τον όρο «η νέα μας οικονομία» αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της περίθαλψης και επέκτασης της κοινωνικής ασφάλισης στην επιδοτούμενη από το κράτος επιμόρφωση των εργαζομένων, στις προσφιλείς σε αυτόν φοροαπαλλαγές. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στην ανάγκη πολλών Αμερικανών να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, ώστε να βρουν καλές δουλειές», είπε. Υπεραμύνθηκε της περικοπής των φόρων και εξήγγειλε κονδύλια για την εκπαίδευση, δίδοντας έμφαση στη γλώσσα και τα μαθηματικά. Τέλος, διακήρυξε τη σταθερή αντίθεσή του προς τους γάμους ομοφυλοφίλων, οι οποίοι ενδέχεται να νομιμοποιηθούν στη Μασαχουσέτη, Πολιτεία κρίσιμη για την έκβαση των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή