Εκτός εκλογικής μάχης ο Γκερασένκο

Εκτός εκλογικής μάχης ο Γκερασένκο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας επικαλέστηκε η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας, προκειμένου να θέσει εκτός μάχης τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Βίκτορ Γκερασένκο.

Δύο εκατ. υπογραφές

Η παραβίαση, κατά την επιτροπή, συνίσταται στη μη υποβολή των απαιτούμενων υπογραφών δύο εκατ. ψηφοφόρων, ένας όρος που ισχύει για τους υποψηφίους που δεν υποστηρίζονται από κανένα κόμμα. O ίδιος υποστήριξε ότι δεν συγκέντρωσε τις υπογραφές, διότι η υποψηφιότητά του είχε υποστηριχθεί από ένα από τα κόμματα το οποίο ανήκει στον εθνικιστικό συνασπισμό Πατρίδα. H επιτροπή επεσήμανε ότι ο υποψήφιος θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη όλου του συνασπισμού και όχι απλώς ενός κόμματος. O Γκερασένκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Σοβιετικής Κεντρικής Τράπεζας πριν διοριστεί επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για τις περιόδους 1992-1994 και 1998-2000, υπήρξε αρκετές φορές επικριτικός κατά της κυβέρνησης στο παρελθόν, ωστόσο δεν είχε εκφράσει πολιτικές φιλοδοξίες. Ούτως η άλλως, δεν ανεμένετο να συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό, ακόμη και αν συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο εθνικιστικός συνασπισμός Πατρίδα συγκέντρωσε το 9% των ψήφων στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι είχε σχηματιστεί μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, και θεωρήθηκε μια τακτική κίνηση του Κρεμλίνου, προκειμένου να αποσπάσει ψήφους απο τους κομμουνιστές. O επικεφαλής του, Σεργκέι Γκλάζιεφ, έχει δηλώσει ότι θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει επικυρώσει την υποψηφιότητά του.

Ούτε ο Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, επισήμως δεν έχει υποβάλει τα χαρτιά του ούτε ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει μια άνετη νίκη στις εκλογές της 14ης Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, δύο αντίπαλοι του Πούτιν, ο Νικολάι Χαριτόνοφ, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος, και ο Ολεγκ Μαλισκίν, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, έχουν υποβάλει επισήμως τις υποψηφιότητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή