Τώρα, προσφιλές θέμα του είναι η οικονομία…

Τώρα, προσφιλές θέμα του είναι η οικονομία…

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O Τζον Κέρι ανέτρεψε το προβάδισμα του Χάουαρντ Ντιν για τις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ και τώρα προηγείται με τρεις έως δέκα μονάδες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, που επικεντρώνονται στα θέματα της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας έχουν ορατή επίδραση στη ρητορική του προέδρου Μπους, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες μιλάει λιγότερο για θέματα εθνικής ασφαλείας και περισσότερο για την οικονομία. H τάση αυτή ήταν εμφανής στην ομιλία του προέδρου προς το έθνος, που έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. H συνέχεια δόθηκε κατά τις προεκλογικές ομιλίες του Μπους στο Οχάιο και την Αριζόνα την Τετάρτη, στις οποίες ο πρόεδρος υποσχέθηκε προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών στα ανώτερα ιδρύματα διετούς φοίτησης, τα λεγόμενα community colleges. O Μπους δήλωσε ότι τα προγράμματα αυτά θα απορροφήσουν 500 εκατομμύρια δολάρια.

Πρώτα οι θέσεις εργασίας

Τα προγράμματα ονομάστηκαν «Θέσεις εργασίας για τον 21ο αιώνα», ένας τίτλος που ξένισε πολλούς δημοκρατικούς. «H εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού είναι σημαντική και χρήσιμη», δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζορτζ Μίλερ, που στις αρχές της θητείας του Αμερικανού προέδρου είχε συμμαχήσει μαζί του στα εκπαιδευτικά θέματα. «Ομως, ακόμη σημαντικότερη είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας – και η ομιλία και το πρόγραμμα του προέδρου εξακολουθούν τις αποτυχημένες πολιτικές που έχουν κοστίσει τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας την τελευταία τριετία», προσέθεσε ο Μίλερ.

Ανάμεσα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Οχάιο και η Αριζόνα, όπου οι θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης έχουν μεταφερθεί σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, οι δύο αυτές πολιτείες είναι κρίσιμες για τον Αμερικανό πρόεδρο, που, το 2000, επικράτησε του Αλ Γκορ με διαφορά μόλις 165.000 ψήφων στο Οχάιο και 100.000 ψήφων στην Αριζόνα. O Μπους, λοιπόν, επέλεξε τις πολιτείες αυτές για να επαναλάβει τις αισιόδοξες στατιστικές που ανέφερε στην ομιλία του προς το έθνος – συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους μήνες η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα και η ανεργία μειώνεται.

Στο μεταξύ, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών αρχίζει να γίνεται αισθητή η επίδραση του αποτελέσματος των προκριματικών εκλογών της Αϊόβας. Αν η δημοσκόπηση του Reuters-Zogby είναι ακριβής, η δυναμική του Τζον Κέρι είναι ιδιαίτερα έντονη, φέρνοντας πλέον σε δύσκολη θέση τον Ντιν, ο οποίος ήλπιζε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο Νιου Χαμσάιρ, που έως πρόσφατα εθεωρείτο «βέβαιο». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε τρεις διαδοχικές ημέρες η δημοτικότητα του Κέρι συνεχώς αυξανόταν και η διαφορά με τον Ντιν ήταν από τρεις μονάδες τη Δευτέρα στις έντεκα μονάδες την Τετάρτη. Αλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μπόστον Χέραλντ» δείχνει τη διαφορά στις δέκα μονάδες υπέρ του Κέρι (31% – 21%).

Το πεδίο όμως στο οποίο προηγείται αδιαμφισβήτητα ο Ντιν είναι ο οικονομικός αγώνας. Με τη βοήθεια πολλών μικρών συνδρομών μέσω Ιντερνετ, ο Ντιν, πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ και ένθερμος επικριτής του πολέμου στο Ιράκ έχει συλλέξει μέχρι σήμερα 40 εκατομμύρια δολάρια, αντί 28 εκατομμυρίων του Τζον Κέρι. Ενδεχόμενη νίκη του Κέρι και στο Νιου Χαμσάιρ θα ευνοούσε σημαντικά τη θέση του, χωρίς ωστόσο να του εξασφαλίζει και το χρίσμα, αφού οι περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις βρίθουν υποψηφίων που κέρδισαν την Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ αλλά έχασαν το χρίσμα.

Η κρίσιμη ημέρα

Υπενθυμίζεται ότι η κρίσιμη ημέρα για τους Δημοκρατικούς είναι η 3η Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε 7 πολιτείες. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, στη δημοσκόπηση της «Μπόστον Χέραλντ» οι Γουέσλι Κλαρκ και Τζον Εντουαρντς ισοψηφούν με 16% ο καθένας.

Αλλάζουν το προφίλ του Ντιν

Η ήττα στις προκριματικές της Αϊόβα σήμανε συναγερμό στο επιτελείο του Χάουαρντ Ντιν, υποχρεώνοντας τους συμβούλους του να ζητήσουν αλλαγές στο προφίλ του. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Ντιν να πάψει να αποπνέει την εικόνα «ταύρου σε υαλοπωλείο» που έδωσε κατά την οργισμένη δημόσια αποδοχή του αποτελέσματος τη Δευτέρα. Προχθές ο Ντιν εμφανίστηκε στο Νιου Χάμσαϊρ σε μία χαμηλών τόνων ομιλία που ανέλυε τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του στυστήματος χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών. Επίσης, σε μια εύγλωττη παραδοχή των συμβατικών προσδοκιών του κοινού από έναν προεδρικό υποψήφιο, ο Ντιν αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη κοινή τηλεοπτική του εμφάνιση με τη σύζυγό του. H Τζούντιθ Στάινμπεργκ Ντιν, γιατρός όπως και ο σύζυγός της, ήταν απούσα από τα φώτα της δημοσιότητας σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή