Στα βάσανα του πλούτου από… κούνια

Στα βάσανα του πλούτου από… κούνια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι τα πλουσιότερα παιδιά στον κόσμο. Κακομαθημένα, πολυφωτογραφημένα, υπερπροστατευμένα, γι’ αυτό και απομονωμένα, όχι όμως και ευτυχισμένα. Ισως γιατί γνωρίζουν καλά ότι γεννήθηκαν με την κατάρα των εξαιρετικά εύπορων οικογενειών τους, όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα η ιστορία. Δεν μένει παρά να την διαψεύσουν.

Μωρά με δισ… H Αθηνά Ωνάση και ο Αλμπερτ φον Θερν ουντ Τάξις (όνομα κι αυτό) μπορεί να θεωρούνται τινέιτζερ, αλλά χάρη στην περιουσία τους, συγκαταλέγονται στους κροίσους του πλανήτη. Διαβάζοντας το βιβλίο «The natural history of the rich» του Ρίτσαρντ Κόνλιφ, δημοσιογράφου του Νάσιοναλ Τζιογκράφικ και του Σμιθσόνιαν, όλα είναι θέμα γονιδίων: «O ιδρυτής, εκείνος δηλαδή που δημιουργεί την περιουσία, έχει ένα όραμα, μία μεγαλομανία. Αφιερώνει τη ζωή του για να χτίσει μια αυτοκρατορία και να ενισχύσει το ίματζ και τη ματαιοδοξία του. Κάπως έτσι χτίζεται και η έπαυλη για να προσελκύσει μια γυναίκα «θεά». Οι επόμενες γενιές δεν αποκλείεται να στοιχειώνονται από τις διαθέσεις και το ίματζ του ιδρυτή».

Αμαρτίες γονέων… Αν και η περιουσία της Αθηνάς ξεπερνάει τα 5 δισ. δολάρια, δεν θα την δείτε να κάθεται στην πρώτη σειρά των επιδείξεων υψηλής ραπτικής ούτε να φωτογραφίζεται σαν ντεμπιτάντ. Σύμφωνα με τη μητριά της, «η Αθηνά έχει εκμυστηρευθεί ότι, αν μπορούσε, θα τα έκαιγε τα λεφτά». Ομως έχει ακριβές αδυναμίες: τα άλογα και τον 30χρονο Ντόντα ντε Μιράντα Νέτο.

Και ο Αλμπερτ; Γεννημένος στο Regensburg της Γερμανίας, διαδέχθηκε τον πατέρα του Γιόχαν όταν εκείνος πέθανε, το 1990, ύστερα από μια αποτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς. O Τύπος τότε ανέφερε ότι η περιουσία του Αλμπερτ «μετρούσε» περισσότερα από 61.000 εκτάρια σε δάση και φάρμες στη Βαυαρία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα στην Ευρώπη. H περιουσία του υπολογίζεται στο 1.4 δισ. δολάρια, ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό «Φορμπς», βρίσκεται στην 327η θέση των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Ολο και περισσότεροι διάδοχοι οικογενειών «μύθων» ετοιμάζονται να κατακτήσουν την υφήλιο. Τα εγγόνια του Τζιάνι Ανιέλι της αυτοκινητοβιομηχανίας της Φίατ, ο Τζον Φίλιπ, ο αδερφός του Λάπο, η αδερφή τους Τζινέβρα. Περιουσίες του παρελθόντος αποκτούν νέο πρόσωπο. Τα παιδιά του βαρώνου Χάινριχ Τίσεν – Μπορνέμισζα, ο Τζορτζ, ο Αλεξάντερ, η Φραντσέσκα και ο υιοθετημένος Μπόργια, κληρονόμησαν δισεκατομμύρια τον περασμένο χρόνο. Οι φωτογράφοι τούς πολιορκούν, αλλά εκείνοι φοβούνται, προφυλάσσονται, απέχουν.

Ο φόβος της απαγωγής παραμονεύει. Πάρτε για παράδειγμα την Ελίζαμπεθ Φλικ, κληρονόμο της αυτοκρατορίας της Μερσεντές, ανιψιά του Μικ και της Μακ Φλικ. Μπορεί να είναι 30 χρόνων, να ζει και να φωτογραφίζεται σαν κοσμική, όμως οι πολυάριθμοι σωματοφύλακές της δεν την αφήνουν δευτερόλεπτο από τα μάτια τους. H ίδια μεγάλωσε με ελεύθερους σκοπευτές στην ταράτσα και στον κήπο… Αλλοι σαν αυτήν πήγαιναν στο σχολείο με θωρακισμένη λιμουζίνα. Μπορούσαν πάντα βέβαια να αγοράζουν μια Φεράρι στον μπαμπά τους για δώρο τα Χριστούγεννα (όπως έκανε η Αθηνά στον Τιερί Ρουσέλ), να περνούν την εφηβεία τους σε ένα παλάτι με 500 δωμάτια όπως ο Αλμπερτ και να διασκεδάζουν στη Γιουροντίσνεϊ με… ξεναγό τον Μάικλ Τζάκσον.

Αν και στο τέλος του 20ού αιώνα οι γονείς του Αλμπερτ είχαν τουλάχιστον 30 κάστρα και παλάτια στη Βαυαρία στην κατοχή τους, ο μικρός κροίσος δούλεψε ακόμη και σερβιτόρος για να βγάλει το χαρτζηλίκι του. Και σήμερα; «Δεν μπορώ να σου πω τίποτα γι’ αυτόν. Δεν τον βλέπω ποτέ. Είναι σαν να μην υπάρχει», λέει φίλος της οικογένειας. Είναι κι αυτή μια λύση. Μπορεί πάντα βέβαια να παντρευτεί την Αθηνά. Τουλάχιστον δεν θα το κάνει για τα λεφτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή