Εμπάργκο της E.E. στα κοτόπουλα Ταϊλάνδης

Εμπάργκο της E.E. στα κοτόπουλα Ταϊλάνδης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΟΪ. Επιβεβαιώθηκε επισήμως από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ότι και η χώρα βρίσκεται στο έλεος του ιού της γρίπης των πουλερικών, από τον οποίο έχουν ήδη προσβληθεί δύο πολίτες της. Παρά τις χθεσινές διαψεύσεις η κυβέρνηση της Μπανγκόκ παραδέχθηκε την ύπαρξη οξύτατου προβλήματος για τη δημόσια υγεία και ανέστειλε την εξαγωγή κοτόπουλων, κίνηση εξαιρετικά δυσμενή για την οικονομία της χώρας. Απαγορεύτηκε η εισαγωγή πτηνών και παραγώγων από τα κράτη – μέλη της E.E. Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απαγόρευση θα έχει άμεση εφαρμογή. «O κίνδυνος να φτάσει στην E.E. ο ιός εξαιτίας των εισαγωγών κρέατος ή παραγώγων είναι ελάχιστος, αλλά η Κομισιόν επιθυμεί να διασφαλίσει ότι και η παραμικρή πιθανότητα μετάδοσης έχει εξαλειφθεί». Τα κράτη της E.E. αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ταϊλανδικού κοτόπουλου μετά την ιαπωνική. Αλλωστε, είναι -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν- το μοναδικό ασιατικό κράτος που εξάγει πουλερικά στην E.E. Την εισαγωγή πουλερικών από την Ταϊλάνδη, το Μπανγκλαντές και το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι Φιλιππίνες αποφάσισαν την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής πουλερικών απ’ όλα τα ασιατικά κράτη σε μία ακραία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η επιδημία.

Οσον αφορά στα δύο κρούσματα σε ανθρώπους, η υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης Σουνταράτ Κεϊουραφούν υποστήριξε ότι τα δύο αγόρια που προσεβλήθησαν από τον ιό είχαν αγγίξει νεκρά μολυσμένα κοτόπουλα. Μάλιστα, τόνισε ότι τα δύο παιδιά κατοικούν σε μικρή απόσταση από τα ορνιθοτροφεία που επλήγησαν από τον ιό. Το τρίτο άτομο που εξετάσθηκε ως πιθανό κρούσμα της γρίπης, τελικά, όπως αποδείχθηκε, δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Επίσης, άλλα δύο άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Εκφράζονται, επίσης, έντονοι φόβοι ότι η γρίπη τον πουλερικών θα εμφανισθεί και στην Αυστραλία, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι και στην Καμπότζη καταγράφεται επιδημία. H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι το πρόβλημα έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που οι ειδικοί πιστεύαν. H ταυτόχρονη ανίχνευση του στελέχους H5N1 σε οικόσιτα πτηνά είναι ιστορικά πρωτόγνωρη και ενδέχεται να επιδεινωθεί.

Η ΠΟΥ προειδοποιεί

Ταυτόχρονα, ο διεθνής οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου -για ακόμα μία φορά- για την πιθανότητα πανδημίας γρίπης ανάλογης με την ισπανική γρίπη του 1918-1919. O Οργανισμός Τροφίμων και Αγροκτηνοτροφίας του OHE (FAO), εξάλλου, διατύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσον το Βιετνάμ πράγματι θανατώνει πουλερικά σε ικανούς αριθμούς έτσι ώστε να περιορισθεί η επιδημία γρίπης των πουλερικών που σκότωσε μέχρι στιγμής πέντε άτομα. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του FAO στο Ανόι, οι αγροτικοί πληθυσμοί της χώρας δεν έχουν ενημερωθεί για την επικινδυνότητα της ασθενείας. Και ο Παγκόσμιος Κτηνιατρικός Οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, εκφράζει έντονη ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ασία εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή