Δώδεκα κιλά… υπογραφές για τον Πούτιν

Δώδεκα κιλά… υπογραφές για τον Πούτιν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Δυόμισι εκατομμύρια υπογραφές για την υποψηφιότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν, χθες, στη ρωσική εκλογική επιτροπή, γεγονός που σήμανε επισήμως την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Ρώσου ηγέτη. H νίκη του πάντως θεωρείται δεδομένη -ελλείψει ουσιαστικών πολιτικών αντιπάλων και δεδομένης της υψηλής του δημοτικότητας- ενώ η κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή αποτελεί εκ νέου αντικείμενο δυσμενών σχολίων.

Σε 200 κουτιά

Οι κατάλογοι με τις υπογραφές χώρεσαν σε 200 κουτιά που ζυγίζουν 12 κιλά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ηταν οι πρώτες που κατατέθηκαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, υπήρξαν δε άλλες επτά εκατομμύρια υπογραφές υπέρ του Πούτιν που δεν χώρεσαν στα κουτιά και απλώς επιβεβαιώνουν την άνεση των πολιτικών του κινήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους αντιπάλους του, μόνο δύο -οι Νικολάι Χαρίτονοφ του Κομμουνιστικού Κόμματος και Ολεγκ Μαλίσκιν του υπερεθνικιστικού κόμματος του Ζιρινόφσκι- έχουν καταγραφεί επισήμως ως υποψήφιοι. Συνολικά εννέα υποψήφιοι αναμένεται να καταθέσουν τα χαρτιά τους, αν και ουδείς εξ αυτών έχει πιθανότητα νίκης. Εκτενές άρθρο επί του θέματος δημοσιεύουν οι New York Times, σχολιάζοντας ότι ακόμη και οι πιο επιφανείς μεταξύ των υποψηφίων προέδρων κατεβαίνουν στις εκλογές και μόνο για να στηρίξουν τον Πούτιν…

Αποσύρθηκαν

Είναι ενδεικτική η περίπτωση του Βλαντιμίρ Βριντσάλοφ, βαρώνου της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της βότκας, ο οποίος παρότι είναι υποψήφιος φιλοξενεί στο αρχηγείο της εταιρείας του ένα τεράστιο μωσαϊκό με το σύμβολο της προσκείμενης στο Κρεμλίνο, Ενωμένης Ρωσίας. H μεγάλη δημοτικότητα του κ. Πούτιν, γράφουν οι New York Times, «και η συντριπτική νίκη της Ενωμένης Ρωσίας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, έχουν αφήσει την αντιπολίτευση σε κατάσταση χάους, τέτοιου που οι πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της τελευταίας δεκαετίας προτίμησαν να αποσυρθούν από την κούρσα». Δεν συμμετέχουν ο ηγέτης των κομμουνιστών, Ζιουγκάνοφ, ο υπερεθνικιστής, Ζιρινόφσκι και ο Γιαβλίνσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή